Merhaba
Şöyle izah etmeye çalışayım.
Özellikle serbest mesleklerde mahsup edilecek vergiler kısmında dikkat etmeniz gereken 2 konu var.Birincisi, yıllık gelir vergisi beyanı aşamasında hesaplanan değil ÖDENEN GEÇİCİ vergilere bakacaksınız.İkincisi,kesinti yoluyla beyan edilen tevkifat kesintilerine bakacaksınız.
Şayet yıl içinde verilen geçicilerde hesaplanan geçiciden,tevkifat kesintileri düşüldüğünde ödenecek olan yani tahakkuk eden geçici vergi var mı?
Ayrıca DBS'de beyan oluşturulurken vergi bildirimi ekranında
1- mahsup edilecek vergiler kısmında "kesinti yoluyla ödenen vergier" satırına rakam varsa otomatik gelir.Çünkü stopajlı s.m.makbuzları kaydedilirken makbuzlardaki stopaj kesintileri direkt bu satıra aktarılır.Hatta beyanname eklerinde bu kesintilerin listeside otomatik oluşur.
2 - mahsup edilecek vergiler kısmında ki geçici vergiler satırı ise boş gelir.Sistem bu satırı takip etmez/edemez.Buradaki rakamı da gib'in kontrol alanlarından bakarak yazarsınız.Bu alana yıl içinde "hesaplanan" değil, "ödenen" geçici vergiler yazılır.Mesela geçici v.tahakkuklarında ödenecek geçici vergi çıkmasına rağmen fiili ödeme yapılmamışsa (vergi borcu olarak kalmışsa) bu alana yazılmaz.3 defa verilen geçici verginin 2 tanesi ödenmiş 1 tanesi ödenmemişse sadece ödenenlerin toplamı buraya yazılır.
Bu anlamda yukarıdaki soruda yazdıklarınızdan sadece şu doğrudur:
DBS de ise tam tersi kesinti yoluyla ödenen gelir vergi rakamını otomatik getiriyor. geçici vergi satırı boş geliyor.
Olması gerekende budur.Kesinti satırında gelen rakamlar kaydedilen s.m.makbuzlarından gelir, geçici vergi ise (sadece ödenenler yazılacağı için) gelmez, çünkü sistem bunun takibini yapamıyor.
Anlatabildim mi bilmiyorum.