fonradar

Geçici Vergi Mahsup

mes_ar

Tanınmış Üye
Üyelik
23 Mar 2007
Mesajlar
2,029
Konum
İSTANBUL
Merhaba arkadaşlar,
Ben serbest meslek mensubuyum ve gelirim de kestiğim serbest meslek makbuzlarından ibaret. Benim kestiğim makbuzlardan doğan stopajlardan dolayı hiç geçici vergi ödemem çıkmıyor ve de çıkmayacak. Bu durumda serbest meslek mensubu için geçici verginin esprisi nedir?
 
Ynt: Geçici Vergi Mahsup

S.meslek sahibi olarak zaten geçici v. peşin peşin her makbuz kesdiğimizde ödediğimiz için beyanda ödeme yok. Günün birinde stopaj oranı geçici v. oranının altına düşer ise ödeme çıkar.
 
Ynt: Geçici Vergi Mahsup

Yalnız şu da olabilir tabi.Serbest meslek derken,örneğin avukat olabilirsiniz ve müvekkileriniz içinde vergi mükellefi olmayanlarda olabilir.haliyle onlara düzenlenen makbuzlarda stopaj olmayacaktır.Bu durumda herhangi bir kesinti olmayacağından geçici vergi doğabilir.Yani tüm serbest meslek erbapları için geçici vergi öemesi çıkmıyor diye bir kanı olmasın.Saygılar.
 
Ynt: Geçici Vergi Mahsup

Fakat serbest meslek makbuzu stopajsız kesilemez diye biliyorum ben, eğer karşı tarafın mükellefiyeti yoksa o onun sorunu değil mi?
 
Ynt: Geçici Vergi Mahsup

Karşı taraf vergi mük.değilse stopajsız kesilir.
 
Ynt: Geçici Vergi Mahsup

Çok alakalı değil belki ama serbest meslekten söz açılmışken :) mali müşavirin muhasebe hizmeti için muhtasarda 021 mi 022 mi kullanılır?
 
Ynt: Geçici Vergi Mahsup

022 (94/II-b). 021 kodu 18. md kapsamına giren s.meslek için.
 
Ynt: Geçici Vergi Mahsup

Muhtasar mükellefiyeti olmayan bir kuruma stopajsız kesme olanağımız varsa çok iyi. Biz bu tür bir olay olduğunda karşı tarafa muhtasar mükellefiyeti açtırıyoruz sözleşme yapıyoruz ve stopajlı kesiyoruz...
 
Ynt: Geçici Vergi Mahsup

Sayın mes_ar "mükellef olmayanla" "muhtasar mükellefi olmayan" kavramlarını birbirinden ayırmak lazım. Kişinin vergi mükellefiyeti var da muhtasar ekranı açık değilse onu açtırtıp beyanname verdirmeniz doğal,benim bahsettiğim hiç vergi mükellefi olmayan kişilerle ilgili.Örneğin ev hanımı veya öğrenci gibi..
Mesela sigorta brokerleri vergi mükellefidir ama kdv mükellefi değildir.Kdv doğan bir işlemde kdv mükellefiyeti açtırır beyanı verir ve kapattırırız.İkisi farklı şey,bunu anlatmaya çalıştım.Saygılar.
 
Üst