Geçici Vergi Matrah Beyan Edilmemesi

Üyelik
8 Nis 2013
Mesajlar
1
Konum
istanbul
Selamlar

Üstadlar geçici vergi 2012 1.dönem de yanlışlıkla olan kârı hiç beyan etmemişim 2012 yılını zararla kapatan bir mükellefim ve diğer dönemler tamamen zarar ne yapmam gerekir acil
yardımlarınızı bekliyorum düzeltmeyi kurumlar vergisinden sonra yaparsam uygun olur mu ?
 
Bir an önce DZT-PIS ile beyannameyi verin, ödediğiniz vergiyi de tahakkuk eden kurumlar vergisinden mahsup edeceksiniz zaten.
 
Geçici vergi tarhiyatının gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesinden sonra yapılması durumunda, inceleme sonucu tarh edilen geçici verginin mahsup imkanı kalmadığından terkin edilecek olup, terkin tarihine kadar gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası hesaplanacaktır. Dolayısıyla terkin veya mahsup tarihinden sonra gecikme faizi ve buna bağlı olarak vergi ziyaı cezası hesaplanması mümkün değildir. Mükellefin bu durumda karşısına çıkacak olan vergi ziyaı cezası ve gecikme faizidir. Geçici verginin aslı terkin edilecektir. Ayrıca burada gelir vergisi mükelleflerinde terkin tarihi 1 Mart, kurumlar vergisi mükelleflerinde ise 1 Nisan tarihidir
 
buna istinaden kurumlardan sonra beyanname düzeltilebilir çünkü 1 nisan terkin tarihi olduğu için ödeseniz de bir faydası olmayacaktır.Ödediğinizde bile bunun iadesi uzun sürer
 
Birincisi terkin tarihi 1 Nisan değil, kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarihtir. İkincisi burada henüz bir vergi incelemesi yok, üçüncüsü henüz kurumlar vergisi beyannamesi verilmemiş. Belki 1.geçici için PIS ile beyanname verip, kurumlar vergisi beyannamesinde zarar çıktığı için geçiciyi ödememek ve mahsup etmemek en akılcı çözüm olabilir.
 
ama pişmanlıkla beyanname verildiğinde 15 gün içinde ödeme mecburiyeti var

Evet 15 gün içinde ödeme zorunluluğu var ama aynı gün önce geçici vergi beyannamesini sonra da kurumlar vergisi beyannamesini verirse mükellef, geçici vergi aslı aranmayacağı için VUK md.371 hükmü ihlal edilmiş olunmayacak, diğer taraftan VZC yerine sadece pişmanlık zammı ödenecektir.
 
Geçici vergilerin terkin günü ayın biridir tahakkuk günü değil. Yani Gelir V için 01/03 Kurum V 01/04 itibari ile ödenmeyen geçici v terkin edilir.
 
Geçici vergilerin terkin günü ayın biridir tahakkuk günü değil. Yani Gelir V için 01/03 Kurum V 01/04 itibari ile ödenmeyen geçici v terkin edilir.

Sayın Merkür2 bence geçici verginin terkin günü ile, ödenmeyen geçici vergi için gecikme zammı hesaplanacak sürenin hesaplamasında esas alınacak tarihi bir birine karıştırma gibi bir durum var.

GVK mük.md.120'ye göre tahakkuk eden ancak ödenmemiş bulunan geçici verginin yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmesi mümkün değildir. Bu ifadeden zımmen kanuni beyanname verme süresinin sonuna kadar kurumlar veya gelir vergisi beyannamesinin verilmesi durumunda beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiye daha önce tahakkuk etmiş ve ödenmiş geçici verginin mahsup edilebileceği anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan daha önce de belirttiğimiz şekilde gecikme zammı hesabına esas alınacak tarih 1 Mart ve 1 Nisan günleridir.

252 Nolu GVK Genel Tebliği madde 2.2;

"Yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden ilgili hesap dönemine ilişkin geçici vergi dönemlerinde ödenen geçici vergi mahsup edilir.
Mahsup işleminin yapılabilmesi için, tahakkuk ettirilmiş geçici verginin ödenmiş olması gerekmektedir. Geçici vergi dönemleri itibariyle tahakkuk ettirilmiş, ancak ödenmemiş bulunan geçici verginin yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmesi mümkün değildir.

Tahakkuk ettirilmiş ancak ödenmemiş olması dolayısıyla yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup imkanı bulunmayan geçici vergi tutarları terkin edilir. Terkin edilen geçici vergi tutarı için vade tarihinden terkin edilmesi gereken tarih olan yıllık beyannamenin verilmesi gereken kanuni sürenin başlangıç tarihine kadar gecikme zammı uygulanır."

Görüleceği üzere kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Nisan terkin işleminin yapılması gereken tarih aralığının başlangıcıdır, ancak Nisan sonuna kadar yıllık kurumlar vergisi beyannamesi verilebileceği için bu tarihten sonra terkin imkanının kalmadığından söz edilemez.
 
Üst