Geçici Vergi Stok Ayırma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Verd0741
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Değerli forum uyelerine kolaylıklar diliyorum.

Sormak istediğim defter beyan sisteminde 1.donem geçici vergi hesaplamasında dönem sonu emtia mevcudu hesaplanmış şimdi 2.donem için hesap özeti oluştur dediğimde dönem sonu emtia mevcudu nasıl hesaplanıyor işletme şuan 205.562.67 TL zararda aceba örnek ile dönem sonu stok ayirma işlemi nasıl yapılıyor yardımcı olabilirseniz sevinirim karlılık oranı neye göre belirleniyor.Simdiden teşekkür ederim.

Değerli forum uyelerine kolaylıklar diliyorum.

Sormak istediğim defter beyan sisteminde 1.donem geçici vergi hesaplamasında dönem sonu emtia mevcudu hesaplanmış şimdi 2.donem için hesap özeti oluştur dediğimde dönem sonu emtia mevcudu nasıl hesaplanıyor işletme şuan 205.562.67 TL zararda aceba örnek ile dönem sonu stok ayirma işlemi nasıl yapılıyor yardımcı olabilirseniz sevinirim karlılık oranı neye göre belirleniyor.Simdiden teşekkür ederim.
Sn. Verd0741 1.dönem geçici vergi dönem sonu stok mevcudunu sizin hesaplamadığınızı varsayıyorum 2.Dönem hesap özetinizde dönem sonu stok mevcudunuzu müşterinizden aldığınız/alacağınız stok envanter dökümüne belirleyebilirsiniz.
İyi Çalışmalar,

Merhaba
Geçici vergi dönemlerinde hesap özeti kısmında dönem sonu emtea mevcudunu manuel kendiniz yazıyorsunuz.Sadece dönem/yıl sonunda devir mal mevcudu için kayıt yapıyoruz.
Hesaplama yöntemlerine maalesef değinemeyiz.Biraz karışık konular.Ancak sayın URUM79'unda dediği gibi ya firmadan temin edecekseniz ya da kendiniz hesaplayacaksınız.

Normalde olması gereken gerçekte firmanın, (bazen sizin) alım-satım faturalarından stok takibi yaparak dönem sonunda kalan stok durumunu belli bir hesaplama sistemine göre (ortalama maliyet gibi) fiyatlandırarak toplam stok değerinin bulunması.

Ama fiiliyatta stok takibi yapılmayıp dönem sonunda ortalama karlılığı karşılayacak şekilde bir stok rakamı belirleme durumları oluyor. Bu günü kurtarmak aslında, doğrusu değil. Muhasebeciler de her sektöre, her döneme göre değişen oranlarda belli bir kar marjı ile, ortalama bir karlılık ile stok belirlemek durumunda kalıyor.