Geçici Vergide İnşaat Giderlerinin Asıl İmalat Giderlerine Dahil Edilip Edilmeyeceği

Merhaba,

fabrika, çelik konstrüksiyon malzemelerinin imalatı ile iştigal ediyor. İşçilik, ilk madde ve malzeme giderleri gider yerlerine göre kayıtlara alıyorum. Yalnız bunun yanında birde inşaat işi var, inşaat ile ilgili giderleri de ( ilk madde malzeme üretim gideri, işçilik vs) 720 ve 730 un altında ayrı olarak inşaat maliyetleri adı altında takip ediyorum. Yalnız henüz daire satışı yok bir gelir yok yani sadece giderler birikiyor..
geçici vergide bu inşaat ile ilgili giderler ne olacak, asıl imalat giderlerine pay verip vermeyeceğim konusunda tereddüt ettim
bu giderleri şimdilik dahil etmemem daha doğru olur mu?

Elbette inşaata isabet eden genel üretim giderlerinde diğer mamul maliyetlerine pay vermemeniz gerekiyor. Yapmanız gereken 152 altında her bir daire için muavin bir hesap açarak 720 ve 730'dan inşaat maliyetlerine isabet eden kısmını bu mamullerin maliyetlerine yansıtmak.

Merhaba,

konudan devam etmek istedim,
Ben 9 aydır inşaat ile ilgili giderleri hep kayıtlarda izledim. 1. ve 2.dönem geçici vergiye yansıtmamıştım. Tabi inşaat yan faaliyeti şirketin, esas faaliyetiyle ilişkilendirmeden kayıtları tuttum
Ancak, 9.ayda bir daire satışı gerçekleşti. Şimdi maliyetlendirirken; dairenin m2 sini, toplam binanın m2 sine oranlasam ve 9 aylık gideri bu orana uygularsam satılan daireye isabet eden gideri tespit etmiş olur muyum?