fonradar

Geçici Vergilerde Kur Değerlemesi

Üyelik
9 Mar 2009
Mesajlar
14
Arkadaşlar,

Geçici vergi dönemlerin de hangi hesaplarda merkez bankasının açıklamış olduğu döviz alış ve döviz efektif alış kurunu kullanacağız ?

Bilgilendirmeniz için teşekkürler..
 
Ynt: Geçici Vergilerde Kur Değerlemesi

Bankalardaki dövizlerinizi, dövizli alacak ve borçlarınızı 31.03.09 tarihli MB Döv.Alış kurundan değerleyeceksiniz.
 
Ynt: Geçici Vergilerde Kur Değerlemesi

217 seri nolu gelir vergisi genel tebliğinde yabancı paraların ve yabancı para cinsinden olan borç ve alacakların değerlemesinin T.C.M.B. Döviz Alış Kuru ile Dikkate alınması gerektiği ifade edilmiştir.
kasadaki mevcut yabancı paralar için Efektif Alış kuru kullanılır.banka hesabındaki mevcut yabancı paralar ise Döviz Alış Kuru ile dikkate alınır.( 283 VUK Genel Tebliği )
 
Ynt: Geçici Vergilerde Kur Değerlemesi

nakit para olan yani kasa ve banka için mb döviz efektif alış
diğerleri için mb döviz alış kullanılır
 
Ynt: Geçici Vergilerde Kur Değerlemesi

Ülkemizdeki Bankacılık sisteminde nakit yabancı paranın efektif, bunun dışındaki yabancı para cinsinden ödeme araçlarının (çek,poliçe vs.gibi) ise döviz olarak adlandırılmasından dolayı;

Nakit yabancı paralar için Efektif Alış Kurları,
Nakit olmayan yabancı paralar (senet gibi kıymetli evraklar) için Döviz Alış Kurları esas alınmalıdır.

130 ve 217 nolu VUK GTlerindede yapılacak değerlemede efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (olmaması halinde döviz alış kuru), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kurununun uygulanacağı belirtilmiştir.

Küçük bir ayrıntıda banka hesaplarında tutulan yabancı paralarda bir alacak oldukları için döviz alış kuru ile değerlenmelidir.
 

Benzer konular

Üst