fonradar

Geçici Vergiye Gelen Ödeme Emri Hk.

burcak

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 May 2012
Mesajlar
102
Merhaba,

Öncelikle şunları belirtmek istiyorum.
Geçici vergi yürürlüğe girmeden evvel, biz bu vergiyi yıllık olarak tahakkuk ettiriyoduk. Geçici verginin mantığı; gelir/kurumlar vergisinin dönemler itibariyle peşinen tahakkuk ettirilip ödenmesi. Fakat, Üçer aylık kazançlar üzerinden tahakkuk ettirilmiş, ancak ödenmemesi nedeniyle yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup imkanı bulunmayan geçici vergi tutarları bilindiği gibi TERKİN edilir. Terkin edilen geçici vergi tutarına da gecikme zammı uygulanır.
Buraya kadar eleştirilecek bir durum yok.

Bu verdiğim bilgiler ışığında;
Bir mükellefin 01-03/2012 dönemine ait tahakkuk eden geçici vergisi 26.000.-TL idi. Bu vergi, vadesi olan 17.05.2012 tarihinde ödenmedi.
18.09.2012 tarihinde bu vergi için ödeme emri geldi. Bu ödeme emri üzerine; mükellef, bu vergi borcunun 15.000.-TL lik kısmını çek ile vergi dairesine yatırdı. Geriye kalan 11.000.-TL yi de 2 ay içinde ödeyeceğini taahhüt etti. Fakat görüştüğüm vergi dairesi müdürü, müdür yardımcısı, şeflerin hepsi bu vergi alacağına karşı icra gelebilir diyorlar. Yani geri kalan borç için.

şimdi yukarıda verdiğim bilgiler ile bu olay üzerine yorum getirmeye kalktığımda; geçici vergiye ödeme emri verilemeyeceğini, yıllık beyanname döneminin aşılması durumunda; ancak, bu vergi için ödeme emri ve icra takibi başlayacağı sonuçlarına ulaşıyorum. Ama yanılıyor da olabilirim..

Sizlerin bu konudaki fikirlerinizi öğrenmek isterim.
Çok teşekkür ederim.
 
Yanılıyorsunuz. Her türlü vergi alacağı için vd yukarıdaki yazdığınız yolları uygulayabilir. Bahsettiğiniz terkin olayı ise takibat yapılamadan yıllık beyan dönemine girerseniz otomatik olarak sadece vergi aslı için terkin olur. Ancak gecikme faizi için her zaman takibe alınabilirsiniz. VD tecil/taksitlendirme talebi yapın. Kabul edilir ise taksit taksit icraya uğramadan ödeme yapabilirsiniz.
 
Selamlar
Öncelikle şunu söylemeliyim ki,vergi dairesinin ödenmeyen vergiler konusunda ödeme emirlerini hızlıca mükellefe gönderiyor olması, sizin aleyhinize olmuş.Çünkü bazı daireler bu konuda oldukça hantal..
Sorunuza gelince; geçici vergiye ödeme emri gönderilmeyeceğine dair bir hüküm yok.Sonuçta bu bir vergidir,her vergiye de ödeme emri gider.Bu verginin yıllık beyandan mahsup edilip edilmemesi bu durumu değiştirmez.İzah ettiğiniz geçici vergi tanımlamasından da anlaşılacağı üzere,bu vergi türü ile,vergi idaresi vergiyi peşin tahsil etme yoluna gitmektedir.Haliyle yıllık beyanın verilmesi keyfiyetini de beklemek zorunda değildir.Nasıl ki mükellefin (bazen yaptığı gibi) son dönem geçici vergiyi ödemeyerek,yıllık beyana bırakmak ve bu beyanda vergiyi tahakkuk ederek sözüm ona parayı cebinde tutarak 1-2 ay kazanmak ve sadece gecikme faizine katlanmak niyetindeyse,vergi dairesinin de aynı şekilde vergiyi bir an evvel tahsil ederek hazine kasasına koymak düşüncesinde olması gayet doğaldır.
Geçici vergiler her ne kadar ara dönem vergileri olsada neticede tahakkuk etmiş ve o dönem itibariyle kesinleşmiş vergilerdir.Vergi dairesi tahsilat için yıllık beyanı beklemek zorunda değildir.
Görüşüm bu şekildedir.
Saygılar
 
Ayrıca sayın merkur2'nin son cümlesi hariç yorumuna katılıyorum fakat son cümlesine de bir atıfta bulunmak isterim.
Vergi dairesi 2 vergi türünü takside bağlamaz.
Biri kdv,diğeri geçici vergidir.
Kdv,zaten devletin parasıdır.Hatta vergi borçları içinde ilk tahsil edilecek vergiyi kdv olarak kabul eder.Hem,en büyük gelir kaynağı olması,hemde devlete ödemek için mükelleften tahsil ediliyor olması,bu vergi türünü 1.sıraya taşır.
Geçici vergi ise yıllık beyan sonucunda değişkenlik göstereceğinden sabitlenme riski vardır.Olası bir taksitlemede,yıllık beyanla terkin ihtimali olduğundan,vergi idaresi bu riske girmemekte,doğal olarakta bu vergiyi her zaman taksitlendirme dışında tutmaktadır.
Saygılar
 
Son düzenleme:
çok teşekkür ederim..
evet dediğiniz gibi yanılıyor da olabilirim, bir an geçici vergi hakkında o şekilde yorum getirdim..
 
Üst