fonradar

Geçmiş Dönem Borcuna Ait Vade Farkı

prof67

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Eki 2010
Mesajlar
336
Konum
ZONGULDAK
Şirketin 2012 yılında ödenmesi gereken borcuna ait vade farkı faturası, 2013 yılı içerisinde kesiliyor. Dönemsellik ilkesi açısından değerlendirirsek bu vade farkı faturası maliyet yada gider olarak dikkate alınabilir mi? yoksa kkeg midir?
 
Sayın prof67,

Doğrudan gider 'FİNANSMAN GİDERİ' olarak kayıtlara almanız gerekir.

105 Seri No lu KDV GT

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]E. VADE FARKI, KUR FARKI VE MATRAHTA DEĞİŞİKLİĞE YOL AÇAN İŞLEMLERDE KDV UYGULAMASI
1. Vade Farkları
KDV Kanununun 24/c maddesine göre, vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler KDV matrahına dahildir.
Buna göre, teslim ve hizmet işlemlerine ait faturada ayrıca gösterilen vade farkları matraha dahil edilecek ve işlemin tabi olduğu KDV oranı üzerinden vergilendirilecektir.
Öte yandan, vadeli işlemlerde bedelin zamanında ödenmemesi nedeniyle ortaya çıkan yeni vade farkları da vadeli satışa konu teslim ve hizmete ilişkin matrahın bir unsuru olduğundan, bu vade farklarının ayrıca fatura edilmesi ve vadeli satışa konu teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemlerin tabi olduğu oran üzerinden KDV hesaplanarak, vade farkı faturasının düzenlendiği döneme ilişkin beyannamede beyan edilmesi gerekmektedir.

İyi Günler.

[/FONT]
 
Çok teferruatlı bir konu olmak ile birlikte, işin başında belli olan vade farkları ilgili döneme faturası kesilip, karşı tarafça gider yazılmalıdır.Ancak sonradan ortaya çıkan vade farkı faturaları için gerçekleştiği dönemde de faturası kesilip, karşı tarafça gider yazılabilir.
Sorunuzda 2012 yılında ödenmesi gereken borç için kesilen vade farkı faturası ilgili yıla kesilip, karşı tarafçada gider yazılmalıydı.
 
Üst