Geldi Defter Tastik Zamanı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aknsbs
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aknsbs

Katkı Sunan Üye
Evet yine aylardan aralık Defter tastik zamanı

Yine müşterilerle kapışmalar bilmem kim şu kadara yapıyormuş lafları

Noter kaç para tutuyorki falan

Bütün bunları yaşayacağız tekrardan.

Muhasebe ücretini tahsil etmek bile zorken üstüne defter tastikleri almaya çalışmak

Sizde eminim benim gibi listenizi yaptınız kağıt üstünde iyi herşey gözüküyor tabi

Ama aralık sonunda evdeki hesap çarşıya uymuyor nedense.

90 larda yanında çalıştığımız meslek mensupları defter tastik zamanında evlerini değiştirirdi araba falan alırlardı .Başkatibe memurlara hediyeler alırdık.bütün yılın kırtasiye ihtiyacı alınırdı işyerindeki bütün eksiklikleri tadilatları yaptırırdık.Aralık sonunda yarım maaş bazen tam maaş ikramiye alırdık .

Şimdi acaba diyorum aralık sonunda noteri ve matbaayı ödeyebilecek tahsilatı yapabilecekmiyiz.

Her şeye rağmen Aralık ayı defter tastik zamanı herkes için hayırlı olsun .

Ynt: Geldi Defter Tastik Zamanı

Acaba bilgi mahiyetinde bir rayiç var mıdır? Bu sene kimden ne civarda talep edelim diye??

Tabi uygulama ilden ile, meslek mensubundan meslek mensubuna, mükelleften mükellefe farklılık arz edebiliyor. Bir fikir vermesi açısından;

İkinci sınıf işçisizler 200, işçisi olanlar 250,
Birinci sınıf işçisizler 550, işçisi olanlar 650 YTL civarı.

Diyarbakır;

İşletme - İşçisiz 375,00 YTL,
İşletme - İşçili 425,00 YTL

Bilançolar;

Yaprak Adedi İşçisiz İşçili
100 sayfa 850 950
150 sayfa 900 1.000
200 sayfa 1.000 1.200
250 sayfa 1.100 1.350
300 ve yukarı 1.300 1.750

Genel uygulama %25 eksiği yönünde. Ayrıca gayrıfaal mükelleflere %50 oranında indirim yapılabileceği yazılmış. Misal biz işletmelerden işçili-işçisiz ayırmadan 350, bilançolarda sayfa sayısı ayrımı yapmadan 800 istedik. Sanırım makul rakamlar.

Gerçekten bu rakamları diyarbakırdamı istiyorsunuz

Biraz uçuk değilmi gerçekten diyarbakıra göre

Tabi mükellef yapınızla da alakalı tabi ama biraz fazla gibi geldi .

Kerem21 ' Alıntı:
Diyarbakır;

İşletme - İşçisiz 375,00 YTL,
İşletme - İşçili 425,00 YTL

Bilançolar;

Yaprak Adedi İşçisiz İşçili
100 sayfa 850 950
150 sayfa 900 1.000
200 sayfa 1.000 1.200
250 sayfa 1.100 1.350
300 ve yukarı 1.300 1.750

Genel uygulama %25 eksiği yönünde. Ayrıca gayrıfaal mükelleflere %50 oranında indirim yapılabileceği yazılmış. Misal biz işletmelerden işçili-işçisiz ayırmadan 350, bilançolarda sayfa sayısı ayrımı yapmadan 800 istedik. Sanırım makul rakamlar.

:D
Diyarbakır' ın mı PARİS in mi defter tastik tarifesi bu.?
Meğersem biz bedava yapıyormuşuz tastikleri.Way bee..

Sayın kerem21 mükelleflerden gelen tepki ne yönde acaba bu rakamlara
Bilgi verebilirmisiniz ?

Bu sene bayram dolayısıyla henüz başlamadık ancak geçen seneki rakamları verebilirim;

İşletmeler (İşçili-İşçisiz farkı olmaksızın) 220-250 YTL arası,
Bilançolar (İşçili-İşçisiz farkı olmaksızın) 510-650 YTL arası
Şirketler (İşçili-İşçisiz farkı olmaksızın) 650-900 YTL arası alınmış.

Gayrıfal statüsünde ise; işletmeler 170-200, bilançolar 400-450, şirketler 400-500 arasında değişmiş. Bir işletmeden 140, üç bilançodan 350'şer ve 1 şirketten 300 YTL alınmış. Geri kalan rakamların hepsi dediğim gibi..

Mükellefler tabi ki itiraz ediyor ancak meslek olarak kaliteli çalışmaya özen gösteriyoruz. Mesela tahakkuk fişinin mükellefe geç iletilmesi durumunda gecikme faizini, faturalar gelmiş olmasına rağmen beyannamesinin verilmemiş olması veya hatalı verilmiş olması gibi durumlarda kesilecek usulsüzlük cezalarını biz ödüyoruz. Geçen yıl, hatırladığım kadarıyla 3.500-4 Bin YTL civarında bir parayı mükelleflere elden geri ödedik. Mesela vergi levhasını tasdik etmeyi unuttuğum bir mükellefe kesilen 100 YTL' lik cezayı da, onaylamayı unuttuğum BSMV ye kesilen 53 YTL lik ceza+faizi kendim ödediğimi bilirim. Bunlar ortadayken pek çoğunun pazarlık yapmaya da hakları kalmıyor zaten. Bizim muhasebeci iyi, hakkını tam alıyor ama işini de tam yapıyor oluyorsunuz...

Pek tabi bu bizim uygulamamız. 45 şirket, 30 işletme ve 25 bilançomuz vardı (Bu sene sayıyı azaltacağız mecburen). İşletmelerde geçen sene 100 YTL' ye, bilançoları 300 YTL' ye ve şirketleri 350 YTL ye tasdik edenler olduğunu duyduk. Bir kaç mükellef defterimi tasdik etmeyin diye tutturduysa da, Ocak ayında geldiler, ara tasdikle hallettik.

Bu sene de fazla kayma olacağını sanmıyorum. Ama asgari ücret tarifesiyle ilgili ciddi sıkıntılarımız var, tahsilat ve ücret düşüklüğü gibi.. Asıl ilgilenilmesi gereken nokta orası...

ücret yönetmeliğinde defter tasdik ücreti gibi bir ücrete rastlayamadım nedense!!!
nerde yazdığını bana söyleyebilecek meslek mensubu arkadaş varmı?

Büroyu Satıp Diyarbakırda İşe Başlayacağım.1 defter tastik = 1 yıllık muhasebe ücreti. Var mı acaba büroma alıcı ;D

rıza özbek ' Alıntı:
Büroyu Satıp Diyarbakırda İşe Başlayacağım.1 defter tastik = 1 yıllık muhasebe ücreti. Var mı acaba büroma alıcı ;D
Gelin üstad, bekleriz. Yazılan rakamlar doğruysa, Diyarbakır' da lale devri yaşıyoruz demektir.

Merhaba!... Diyarbakır'ın mükellefi gerçekten çok zengin.

Rakamları görünce gözlerime inanamadım. Biz şirket kuruluşuna bile bu rakamları alamıyoruz.
o parayı sorgusuz veren mükelleften şüphe duyarım. Faaliyetinin dışında başka işler yapıyor olmalılar. Anlayan anladı:))))

sayın kerem21 tebrik ederim sizi ve yaptınız işten başarılarınızın devamını dilerim. mesleğimizden meslek mensuplarının yaptığı işin önemini bilmemesinden dolayı mükelleflere karşıda kendi yaptığı işin kıymetini anlatamıyor.
hak ettiğini düşündüğün zaman hak sahibi olur hakkını çatır çatırda alırsın.

doahmet ' Alıntı:
sayın kerem21 tebrik ederim sizi ve yaptınız işten başarılarınızın devamını dilerim. mesleğimizden meslek mensuplarının yaptığı işin önemini bilmemesinden dolayı mükelleflere karşıda kendi yaptığı işin kıymetini anlatamıyor.
hak ettiğini düşündüğün zaman hak sahibi olur hakkını çatır çatırda alırsın.

+1

1- defter tasdik ücreti diye bir ücret talep ediceğinize tarifenin altında defter tutmayın..
2- 100 ytl alıyorsan aylık muhasebe 110 alırsın benim fiyatım bu dersin defter tasdiğide almazsın
3- bence çok saçma 30 lira tutuyor defter tasdiği 200 lira almak vicdansızlık haksız kazanç
4- şimdi diyeceksinizki saygıdeğer üstadlarım yok ssklısı var yok kırtasiye var bunların hikaye oldupunu biliyorsunuz değilmi

hakkımızı alalım ama kazık atmayalım mükelleflerde geri zekalı ya gidip soramıyorlar hiç bir yere ne ne kadar diye :-X

boyut35 ' Alıntı:
1- defter tasdik ücreti diye bir ücret talep ediceğinize tarifenin altında defter tutmayın..
2- 100 ytl alıyorsan aylık muhasebe 110 alırsın benim fiyatım bu dersin defter tasdiğide almazsın
3- bence çok saçma 30 lira tutuyor defter tasdiği 200 lira almak vicdansızlık haksız kazanç
4- şimdi diyeceksinizki saygıdeğer üstadlarım yok ssklısı var yok kırtasiye var bunların hikaye oldupunu biliyorsunuz değilmi
hakkımızı alalım ama kazık atmayalım mükelleflerde geri zekalı ya gidip soramıyorlar hiç bir yere ne ne kadar diye :-X

Sayın Boyut35,

Elbette torbadaki elmalar misali hiçbirimiz aynı değiliz. Ama;

1- Şahsen ücret tarifesinin, muhasebecinin haklarını resmen gaspettiğini düşünüyorum. İşletme defterinin 57 YTL(!) olması gibi. 57 YTL' ye adamın kahrını çekmek, günün her saati seni aramasına müsaade etmek, dilediği an eften püften bir iş için gelip bürona oturup çayını içmesine izin vermek... Doğrusu akıl alır gibi değil. 57 YTL' ye selam bile verilmez bu vakitte.

2- Defter tasdik; büro giderleri, program (biz mesela 1.400 YTL verdik), oda aidatları, kırtasiye, noterlik giderleri, sözleşme tanzimleri vs. için alınması öngörülmüş ve o şekilde devam ede gelmiş bir uygulamadır. Altını çizerek söylüyorum; muhasebeciler için kazanılmış bir haktır. Kazanılmış hakkın yeniden geri verilmesi çabalarını reddetmemiz gerekir.

3- Defter tasdiği yanılıyorsunuz, 30 Lira tutmaz. Eskiden bir de kapanış tasdiği vardı. Yıl içinde klasör alımı olur, kağıt alımı olur, paket program alırsınız, yazıcı kartuşunuz biter, adsl parası ödersiniz, oda aidatı ödersiniz... Hem anlamıyorum, sadece masrafına çalışmak arzusu mu var sizde? Bir avukatın sadece kağıt parasına dilekçe yazdığını gördünüz mü? Geçelim, bir noterin sadece harç damga kdv alarak bir vekalete imza attığını gördünüz mü?

Bir de şu var; vakti zamanında muhasebecinin istediği bir kaç yüz lirayı ödemekten imtina ettiği için incelemeye girip ağır bir ceza yiyen mükellef, bir avukata milyarlarca lira ödeme yaptı. Sonradan bize geldi, kayıtlarını biz yapmaya başladık. Adam avukatın iki dilekçesine 6 bin lira ödemiş! Tam tamına 6 bin lira! İlk vakitler geldiğinde, hatırlıyorum; aylık 110 YTL istemiştik, 2004 de. "Yok kardeşim, siz adamı ayakta şey ediyorsunuz, 25 liraya defter tutan mali müşavir var" demişti. Toplamda sefası 2 yıl sürdü, sırf muhasebe kayıtlarının özensizliğinden ötürü bir tek denetmen raporuyla 4 ay hapis cezası ve milyarlarca liralık kayıp. Kendisini hala da aklayabilmiş değil, aklayabilirmi bilmem.

Demem o dur ki, defter tasdiği işin birazcık tuzu biberi. Evvela bu mesleğe saygınlığını kazandırmamız gerekiyor. Birlik gerekiyor, fiyat eşleştirmesi gerekiyor, sanayi sitelerindeki çıraklık-kalfalık misali stajyerliğin kaldırılıp yerine gerçekçi, sınava tabi tutulan, stajyere de yetki veren uygulamalar getirilmesi gerekiyor, muhasebecilerinde yargılanabilmesinin önünü açmak gerekiyor, müteselsil sorumluluğunun kapsamının genişletilmesi ve uygulanabilmesi gerekiyor... Muhasebeciliğin; harçlığıyla, mutfak masrafını çıkarsın gerisi Allah kerim diye yapılacak bir meslek halinden çıkarılması gerekiyor. Yoksa defter tasdiği 10 olur, 20 olur, 50 olur, 100 olur hiç farketmez. Önce saygınlığı elden bırakmamak lazım, mükellefin el pençe divan durması değil de, yaptığınız işe saygı duyması lazım.

1-2-3 maddelerinizde fikir ayrılığımız olsada diğer dediklerinize katılıyorum benim demek istediğim
defter ücreti aylık 100 lira diyelim defter tasdik 200 olsun bu adamdan 120 lira alınsın gitsin defterinide kendi tastik ettirsin tabiki ücret tarifesi çok düşük ücretlerle belirleniyor ve kontrolü mümkün olmuyor izmir gibi bir yerde bile 40-50 liralara defter tutanlar var . iyi çalışmalar

Değerli Arkadaşlar,

Çok önemli bir konuyu, çok önemli bir sitede tartışıyorsunuz. Ancak bu yasal olmayan konuyu buralara taşımakla bilmeden bir çok meslek mensubuna zarar verdiğinizin farkında değilsiniz sanırım.

Çünkü meslek yasamızda böyle bir ücretin tarifi yok. Tarifesi olmayan bir konuyuda bu şekilde tartışmak mesleki açıdan pek fayda getirmeyecektir. Benim ne demek istediğimi burada beni tanıyan bir çok arkadaşım anlayacaktır. Çünkü bu konuyu bir çok mesleki toplantılarda ayrıntılı olarak ve yaşanan tecrübelerle anlattım.

Tabiki bilgiyi paylaşalım. Ancak bu konu biraz hassastır. Bunun yerine Muhasebe ücretlerimizi taviz vermeden nasıl alırız, haksız rekabeti nasıl önleriz, mesleki dayanışmayı nasıl sağlarız, bunları konuşmak çok daha yerinde olacak sanırım.

2009 yılının Ülkemize ve Mesleğimize yeni kazanımlar getirmesi dileğiyle...

Özcan USLU
Maltepe - İstanbul
[email protected]

sayın kerem21 siz yazdıklarınızdan eminsiniz değilmi yoksa ben mi yanlış gördüm.. rakamlar uçuk geldi bana . yok gerçekten öyle diyorsan bildiğimizin aksine bir terslik var ortada.. hani ülkemizin doğu kesiminde ekonomik olarak bir zayıflık vardı, hani insanlar kazanamıyordu.. iyi geçim şartları yoktu.. yazdığınız rakam ile söylenenler çok farklı.. en azından en çok yeşil kart lı sayısı doğu bölgemizde.. gelirlerin giderleri karşılama oranları en fazla negatif olan iller doğu bölgemizde, ozaman esnaf satışlarını kime yapıyor ihracat mı yapıyor, batı bölgelerimize mi satış yapıyorlar.. bence böyle buralara bu aldığın paraları yazma.. alabiliyorsanda yani veren memnun alan memnun misali öylece git.. Allah daha çok versin. kal sağlıcakla.