fonradar

Gelecek Yıllara Ait Gelirler Hk.

Üyelik
9 Ara 2005
Mesajlar
5
merhaba,
Bilindigi uzere ozellikle kamu kurumlari bu ay sonuna kadar kendilerine verilen odenegi kullanmadıklari takdirde ödenek geri cekilmektedir. Bir mükellefim bu durumda olan bir kurumdan ihale aldi. Ancak kurum sozlesme tarihinde yani bu ay icinde faturanin kesilmesi sartini koymaktadir. Ancak mal siparisleri yeni gecildiginden dolayi mal teslimi ve montajı 2006 yılında yapılacaktır. Bu durumda
1- Faturayı peşin kestigimizden dolayı gelir olarak gelecek yıllara ait gelirler hesabı kullanabilirmiyiz ?
2- Eğer satış matrahını 600 hesapta kalacak olursa bu durumda sıfır maliyet olusacagından faturanin tamamı kar olarak kabul görecek ve elde edilmeyen bir kar üzerinden vergi ödenmek zorunda kalacaktır. Siz değerli meslektaslarımın bu konuda goruslerini rica ediyorum. Birde bu konuyu yasamis olan arkadaslar var ise herhangi bir incelemede nasil bir sonuc ortaya cıktı.
Saygılar
Nihat Akgun
 
Merhaba,
Sayın Nihat Akgün, soruyu fazla açıklama yapmadan sormuşsun. Soruda geçen ihale, montaj gibi ifadelere dayanarak;

Yapılan iş Gelir Vergisi Kanunun 42. madde kapsamında bir Yıllara Sari inşaat ve montaj işi olarak değerlendirilebilirmi diye düşünüyorum. Eğer inşaat ve montaj işi kapsamında bir iş ise, işle ilgili elde edilen gelir "İşin tamamlanmasından sonra gelir tablosuna yansıtılır". Bu durumda, işle ilgili yapılan giderlerinde aynı şekilde işin tamamlandığı mali yılda gelir tablosuna alınması gerekli.

İşin kapsamı ile ilgili detaylı açıklama yaparsan varsayımlara dayanmayan daha doğru yanıtlar alabilirsin.
 
Tamer Başkan konuyla ilgilendiğin için öncelikle teşekkür ederim.
Konumuz yıllara sair inşaat işi gibi pek degerlendirilemeyecek bir iş. Burda ilk aşamada mal teslimi yapılıp işin sürmesi söz konusu değil. Yapılan iş ağırlıklı olarak labaratuvar malzemesi teslimi ve montajı. 2005 yılı içerisinde herhangi bir mal teslimi yapılmayacak. Hem mal teslimi hemde montaj işi 2006 yılında gerceklesecek ancak fatura 2005 yılında kesilmesi isteniyor. Bu surumda bana göre gelecek yıllara ait gelirler olmasi gerek gibi gözüküyor ama maliyenin bakış açısını bilemiyorum. Çünkü dönemsellik ilkesi gereği 2005 yılında herhangi bir mal veya hizmet teslimi söz konusu değil.
Teşekkürer
Nihat Akgün
SMMM
 
Sayın Akgün,
geçen senelerde benim bir mükellefimde de aynı durum sözkonusu idi,
tıbbi cihaz ihalesi, fatura aralık ayında kesildi mal teslimi ertesi yıl oldu, gelecek yıllara ait gelirler hesabında izleyip, kdv si ni bildirmiştim. Bu işlemde önemli olan malın daha sonra teslim edildiğini ispatlamak. Çünkü karşı taraf irsaliyede isterse sorun burada, teslimatın daha sonra yapılacağını gösterir bir belge almanızı tavsiye ederim. İyi çalışmalar
 
Merhaba,
Tahmin edeceğiniz gibi maliyenin görüşü faturanın kesildiği dönemde gelir hesaplara intikal ettirilmesi şeklinde. Şu anda bulamadım ama, okuduğum bir yargı kararında dönemsellik ilkesi gereğince henüz teslim edilmeden faturanın kesilmesi halinde mal yada hizmetin teslim edildiği dönemde gelir hesaplarına intikel ettirilmesi gerektiği şeklinde idi. Eğer bahsettiğim yargı kararını bulabilirsem buraya alırım.
 
Merhaba

VUK’na göre fatura malın teslimini müteakip kesilmelidir. Kanunun lafzından bu anlaşılıyor.

Ancak, KDVK’nun 10/b maddesi lafzından faturanın malın tesliminden önce de kesilebileceği sonucu çıkmaktadır. Sonradan yürürlüğe giren kanunun öncekine göre uygulamada öne geçeceği ilkesinden hareketle malın tesliminden önce de fatura kesilebileceğini kabul etmek gerekir.

Diğer taraftan faturanın kesildiği ay itibariyle KDV doğmuştur. Satıcı bu KDV yi söz konusu aya ilişkin KDV beyannamesinde hesaplanan KDV olarak göstermek zorundadır.

Dönemsellik ilkesi konusunda hemfikiriz. Ancak, İstanbul defterdarlığı bu konuda aynı görüşte değil. Defterdarlığın bir özelgesinde:

"…… ticarî kazancın tespitinde tahakkuk esası cari olduğundan ve elde edilen hasılat, tahsil olunan paralarla tahakkuk eden alacakları ifade ettiğinden, 2002 takvim yılında fatura edilerek teknik sorunlar nedeniyle 2003 yılında müşterinize teslimatı yapılan mala ait bedelin tahakkuk tarihi (fatura düzenleme tarihi) itibariyle 2002 takvim yılı kazancınızın tespitinde dikkate alınması gerekmektedir."

Denilmektedir. Bu durumda fatura tutarı o yılın geliri olarak değerlendirilir.

Eğer Defterdarlığın görüşüne itibar etmez de “gelecek aylara ait gelirler” hesabını çalıştırmak isterseniz şöyle muhasebeleştirme yapmak gerekir:

--------------------------------- / --------------------------------

120 ALICILAR..............................................118
......380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER.............100
.......391 HESAPLANAN KDV ................................18

--------------------------------- / --------------------------------

Mal teslimatı gerçekleştiğinde satıcı 380 no.lu hesaba karşılık 600 no.lu hesaba alacak vermek suretiyle hasılat kaydını yapacaktır.

...........................
 
Üst