fonradar

Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Maliye idaresi neden böyle muallakta kalan konulara kesin bir hüküm getirmiyor..
O kadar çok ikircikli konu varki, Mahsustan bir hüküm getirmiyor zaten biliyorum.

mesela bu sizin bahsettiğiniz durum, sonra ödenmeyen SSK primlerinin gider niteliği ne zaman gerçekleşir? vs.vs.,

vergi mevzuatındaki bu ikircikli, muallakta kalan konulara kesin bir açıklama maalesef yok.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Melissa 78 genel itibariyle size katılıyorum ancak ödenmeyen SSK primlerinin gider yazılamaması hususunda bir tereddüt yok. Mülga 506 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu?nun 80?inci ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu?nun 88?inci maddeleri uyarınca tahakkuk etmiş ancak fiilen ödenmemiş sosyal güvenlik primlerinin kurumlar vergisi ve gelir vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmayacağı açıkça belirtilmiştir.

Hatta Aralık ayında tahhakkuk eden ancak ertesi yılın Ocak ayında ödenen primler için 174 Seri Nolu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde detaylı açıklamalar yer almaktadır.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Koray bey, hazır sizi bulmuşken bu yukarıda yazdığım mesajımdaki muallaktaki konuya da azıcık değinelim ;)

sizin dediğiniz gibi
"ödenmeyen SSK primlerinin gider yazılamaması hususunda bir tereddüt yok"..
bu konuda hem fikirim..

Ancak bu konu ile ilgili muallakta kalan durum ise şudur;
Ödenmeyen ssk primlerinin ; geçici vergi dönemlerinde mi matraha ilave edilip KKEG yapılacak yoksa yıl sonunda mı? Geçici vergi dönem sonlarında yapılmalı diyenlerde var,yıl sonunda yapılmalı diyenlerde..
burada bir muallaklık var.. Net bir hüküm yok..

Muallakta kalan bu durum hakkında Maliyenin maalesef bir görüşü yok.
Sadece sizinde belirttiğiniz gibi ödenmeyen sigorta primleri gelir ve kurumlar vergisinde indirim konusu yapılamaz hükmü mevcut.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Aslında bu konu da net sayılır :) Şöyle ki, 217 Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre geçici vergi dönemlerinde fiili envanter hariç tüm değerleme işlemleri yıllık kurumlar ve gelir vergisi beyannamesi ile aynı olmalı. Aklınıza gelen tüm gider, indirim, istisnalar dahil. Dolayısıyla geçici vergi dönemlerinde de SGK primi ödendiyse gider yazılır, ödenmediyse tahakkuk etmiş olsa dahi gider yazılamaz.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

a
koraykarakaya ' Alıntı:
.
geçici vergi dönemlerinde de SGK primi ödendiyse gider yazılır, ödenmediyse tahakkuk etmiş olsa dahi gider yazılamaz.
.

ama efendim, bu noktada şöyle bir kavram kargaşası doğuyor. ;)
izah edeyim..

vergi; bir takvim yılı içinde elde edilen kazançlar itibariyle buna mukabil olarakda katlanan maliyet ve giderler sonucunda oluşan vergi matrahı üzerinden hesaplanıyor. Verginin teamüldeki mantığı budur.
Bu tespit ışığında;
geçici vergi dönemleri 3 er aylık olduğu için, ödenmeyen primler KKEG yazılırsa dönemler itibariyle fazladan geçici vergi hesaplanıyor. Halbuki daha yıl bitmediği için gecikme zammı, şu yada bu şekilde dönemler itibariyle ilgili yılın sgk primleri ödenebilir mantığıyla bunların geçici vergide gider yazılıp, yıl sonundaki beyannamede ise bunlar ödenmediği zaman matraha ilave edilir düşüncesindeydim, yukarıda koyulaştırdığım hususa göre.

bu yüzden tam netleştiremiyorum bu durumu ;)
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Tamam 1/2/3 geçici vergi dönemlerinde ödenmeyen primleri KKEG yazdık diyelim, 1/2/3 geçici vergi dönemlerinde matrah 4.geçici ve kurumlar vergisi/gelir vergisi matrahından daha yüksek çıkar, bu durumda da yıllık beyannamede iade edilecek geçici vergi çıkar, 252 Nolu GVK Genel Tebliğine göre iade ve mahsup yapılır, yine de endişeye gerek yok.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Peki diyelimki, mükellef 2012 yılından itibaren Ocak ile Kasım ayları arasındaki 11 aylık sigorta primleri günlerinde ödeyemedi.
Ödenmeyince bizde bu ödenmeyen primleri gecici vergi dönemlerinde ödenmeyen kısmını KKEG yaptık

Fakat, ocak-2013 ayı içinde gecikme faizleri ile birlikte aralık dönemi hariç hepsini ödedi.
Bu durumda ne yapılması gerekir?

daha önceki dönemlerde KKEG yazılan primler 4.dönemde gider yazılabilinir mi?
peki önceki dönemlerde yazılan KKEG rakamları da beyannamede gösterilmeli mi?

bunlar hep kafamda soru işareti.. ;)

ben hep şöyle düşündüm.. yıl bitmeden bu primler ödenebilir düşüncesiyle gider tahakkuk ettirilip ( gider yazılıp) sene sonundaki yıllık beyannamede ödenmediyse matraha ilave etmek..
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Verdiğiniz örnekte Ocak-Kasım ayları için 1,2,3 ve 4 geçici vergi dönemlerinde KKEG olmalı, zira 4 .geçici vergi döneminde de Aralık hariç zamanında ödeyemedik. 2013 Ocakta ödedik, bu durumda geçici vergi beyannamelerini düzeltmiyoruz ancak yıllık gelir vergisi beyannamesinde gider olarak dikkate alıyoruz. Kafa karışıklığı yaşamanız normal zira ben mesleğe ilk başladığım 3 ayda geçici vergilerin kümülatif değil de 3'er aylık bibirinden bağımsız dönemlere göre hesaplanan bir vergi olduğunu sanıyordum, sonra bir üstadımız derste doğrusunu anlatınca yanlış bildiğimi fark etmiştim :)
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

:D :D
geçicinin kümülatif değilde bağımsız dönemlerden olduğunu bende öyle sanmıştım ilk zamanlarda.. Neyseki terübe edinerek artık bu yanılgıdan kurtulduk :)

ama bu muallakta kalan durumlara Maliye idaresinin birşeyler yapması lazım bence..

değerli fikirleriniz ve görüşleriniz için çok teşekkür ederim Koray bey,
gece gece vaktinizi aldım ;)
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Rica ederim ne demek zaten uykusuzluk çeken bir insanım böylece Pazar gecesi bile vergi mevzuatı düşünebiliyorum :)
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

koraykarakaya ' Alıntı:
1-Sn. Tun07 GVK md.68'de sosyal güvenlik kurumlarına ödenen primlerle ilgili bir belirleme olmadığından mecburen beyanname üzerinde GVK md.89/1'e göre indirmek zorundayız. Doğrudan deftere gider yazmak durumunda asıl kanuna aykırı davranmış oluruz.

Sayın korakkarakaya;

GVK 89/1

Beyan edilen gelirin % 10'unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta primleri için, beyan edilen gelirin % 5'ini) ve asgarî ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla, mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları (sigortanın veya emeklilik sözleşmesinin Türkiye'de kâin ve merkezi Türkiye'de bulunan bir sigorta veya emeklilik şirketi nezdinde akdedilmiş olması, prim ve katkı tutarlarının gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması ve ücret geliri elde edenlerin ücretlerinin safi tutarının hesaplanması sırasında ayrıca indirilmemiş bulunması şartıyla, eşlerin veya çocukların ayrı beyanname vermeleri halinde, bunlara ait prim ve katkı payları kendi gelirlerinden indirilir).

ve

GVK 68/2

Hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatındaki iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı (bu primlerin ve aidatın geri alınmamak üzere Türkiye'de kain sigorta şirketlerine veya emekli ve yardım sandıklarına ödenmiş olması ve emekli ve yardım sandıklarının tüzel kişiliği haiz bulunmaları şartıyla) ile 27 nci maddede yazılı giyim giderleri

hükümlerini incelemeye çalıştım. Sanki, belirttiğinizin aksine, GVK 68/2 bağkur ödemelerinin durumu için biraz daha uygun değil mi?
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

GVK 68/2'deki emekli yardım sandıklar ibaresi bağ-kuru da kapsıyorsa(ben öyle düşünmüyorum) problem yok zaten,serbest meslek kazanç defterine gider yazarsınız olur biter, Aslında ticari kazançta da bu konu tartışılıyor, kimi 40/1'e göre brüt ücretin içinde gider yazılmalı, kimi 40/2'ye göre diyor. Kimi de her ikisi de değil 5510 sayılı kanunun mük.88 maddesine bakalım diyor. Aslında GVK da "emekli ve yardım sandıkları" yerine "sosyal güvenlik kuruluşları yazsa problem çözülecek ama işte...
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

şimdi sn. melissa hanımın konusundan hareketle
bir hususun altını çizmekte yarar görüyorum..

Sn.Koray beyin bu duruma yönelik bahsettiği ihtirazi kayıtla beyanname elbette verilebilir.
Ama ne olur? İhtirazi kayıtla vermeniz halinde; tahakkuk ettirdiğiniz beyanname için 30 Gün içinde dava açmak zorundasınız. Açmazsanız; ihtirazi kayıtla beyanname vermenin bir anlamı yok. Ondan sonra size geçici vergiyi sorarlar, % 10 yanılma payını aşıyorsa ona görede işlemi yaparlar.
O halde dava konusu yapacaksınız. Bu da nasıl olur? Geçici verginizi olması gereken haliyle verirsiniz, az olan haliyle verirsiniz, ama geçici vergideki gibi olması gerektiğini iddia edersiniz ve 30 gün içinde dava açmak zorundasınız ihtirazi kayıtla beyanname vermeniz durumunda..
İhtirazi kayıtla beyanname vermiş olmak demek; Ben 30 gün içerisinde dava açıcam ve açmanız gerek.

Bir başka hususa gelicek olursak;
GVK madde 68 derki,
Serbest meslek kazancının tespitinde aşağıda yazılı giderler hasılattan indirilir:
Bakın burada kanun özünde; hasılattan diyor.. Yani kar demiyor, Bu giderler hasılattan indirilir diyor. Kısaca, defter kayıtları üzerinden düşülecek diyor.
Hasılat nedir? Aldığım, elde ettiğim hasılat, gayri safi yani.
Aslında hasılattan indirmesi mükellefin lehine olur. Beyanname üzerinde düştüğü vakit, karı az kalıyor. Ordan düşüyor zarara atıyor bu sefer.

Ama beyanname gidişatınız doğru olsa da, kanunun özü itibariyle doğrusu hasılattan dediğine göre gelir vergisi doğru oluyor. Geçici vergisi yanlış olmuş..

Siz aslında geçici vergiyi yaparken; kazançtan önce bağkur primlerini indirim yapıp kalan tutarın % 10 unu bireysel emekliliğe yazmanız gerekliydi.
Şimdi sizin bu durumunuza ne yapılabilinir? diye düşündüğümde;
Sn.Koray beyin çözümü evet yapılabilinir, buna katılıyorum ancak dava açmanız gerekli bu durumda.

Ben olsam şöyle yapardım, tabi tam beyanname içeriğini bilemiyorum devri var mı?, iadesi var mı?, eğerki geçici ödemesi yoksa; bir tevkifat olayı ile iade rakamı varsa, ben olsam 4.dönem geçiciye düzeltme verir; dediğim şekilde önce bağkur tutarını yazar arda kalan kazancın % 10 unu yani 227,91.-TL yi yazar ve bu şekilde beyan ederdim.

Kolay gelsin.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

çok teşekkür ederim mehmet bey,

bugün vergi dairesinde bu konuyu etraflıca müdür yardımcısı ile görüştüm..
Oda sizin dediğiniz gibi söyledi aynen.

4.döneme düzeltme vermem daha iyiymiş, bende öyle yapıcam..

çok teşekkür edeirm tüm cevaplar için ;)
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Aslında ihtirazi kayıtla beyanname vermek VUK.md.378'teki mükellefin kendi beyanına dava açamama kuralının tek istisnası olduğundan ben ayrıca belirtmeye gerek duymamıştım, ihtirazi kaydın doğasında beyandan sonra dava açmak var elbet.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Merhaba, Yıllık gelir vergisi beyannamesi hesaplaması hakkında yardımınızı rica ediyorum.

Türü Gayrisafi İrat K.Gelir Vergisi
İşyeri 71.576,67 14.315,34
Mesken 37.910,00 0,00
Ücret 326.163,92 77.743,84
Şti.Ortağı 140.404,75 21.060,71
Toplam 576.055,34 113.119,89
Hazırladığım excelde ödenecek Vergiyi 47178,50 TL hesapladım. Ama ebeyannamede ödenecek vergi
45.352,77 TL hesapladı.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Verdiğiniz bilgilere göre beyanname üzerinden tahakkuk edecek verginin 174.580,07.-TL, ödenecek verginin 61.480,00.-TL olması lazım. Buraya yazdığınız verilerde bir yanlışlık olmasın.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

Ücret vergi dilim ile diğer gelirlerin vergi dilimleri farklıdır. Tüm gelirler beyan edilmek zorunda ise içinde ücret geliride olduğu için ayrı bir hesaplaması var. GİB sayfasındaki ücret beyan klavuzuna bakabilirsiniz.
 
Ynt: Gelir vergisi Beyannamesi hk.

g705 ' Alıntı:
Ücret vergi dilim ile diğer gelirlerin vergi dilimleri farklıdır. Tüm gelirler beyan edilmek zorunda ise içinde ücret geliride olduğu için ayrı bir hesaplaması var. GİB sayfasındaki ücret beyan klavuzuna bakabilirsiniz.

Not: Kira gelirleri ile birlikte ücret gelirlerinin de beyan edilmesi ve beyan edilen gelir tutarının 53.000
TL?yi aşması halinde, gelir vergisi, 25.02.2011 tarihli ve 75 sıra nolu Gelir Vergisi Sirkülerinde yapılan
açıklamalara göre hesaplanacaktır.

GİB 'deki herşeyi uyguladım.

http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2012kirageliri.pdf
 
Üst