fonradar

Gelir vergisi stopajı

Üyelik
30 Ara 2009
Mesajlar
11
Merhaba
Bir konu ile ilgili forum takipçilerinin bilgilerine başvurmak istiyorum.
Firmamız web sitemizin geliştirilmesi ve düzenlenmesi ile ilgili amatör bazda dışarıdan mükellefiyeti bulunmayan bir tanıdıktan hizmet aldık ve örneğin karşılığında 1.000-TL ödedik. bu durumda gelir vergisi stopajı konusundaki mükellefiyetimiz ne olacak yasal dayanakları ile birlikte açıklarsanız sevinirim.
Aynı kişiden 1 yıl boyunca bu hizmeti herhangi bir sözleşme akdine bağlı olmaksızın almamız durumunda düzenlenecek belge ve stopaj konusundaki yükümlülük konusunda ne yapılması gerekecek.
 
Ynt: Gelir vergisi stopajı

Selamlar
Bir defaya mahsus alınacak bir hizmet karşılığı olarak firmanız,gider pusulası düzenleyecek ve muhtasar beyanınızda %10 gelir vergisini ödeyerek alınan hizmeti giderleştirebilecektir.
Aynı kişinin 1 yıl boyunca size bu hizmeti verebilmesi demek,bu şahsın vergi mükellefi olmasını gerektirir.Çünkü bu hizmet süreklilik arzederse artık o kişiye esnaf muafiyeti istisnası tanınmaz.Tabi burada aldığınız hizmeti ne sıklıklarla belgeleyeceğiniz önemlidir.Burada sürekliliği belirleyen unsur biraz belirsizdir.Örneğin 3 ayda bir bu hizmetin alınması ve belge düzenlenmesi bu kişinin faaliyetini sürekli kılabilir.6 ayda bir hizmet alınması sürekli kılar mı,o kısmı belirsizdir.Kanımca yılda iki defa bu kişiden hizmet alınarak belgeye bağlanması bu kişiyi mükellef riskine sokmaz.Fakat hizmet alınıp her ay veya 3 ayda bir veya 4 ayda bir,bu kişiye ödeme yapılacak ve belgelendirilecekse bu faaliyetin sürekli olup olmadığı dairenin karar ve tesbitine kalacaktır.Sürekli sayılırsa da karşı taraf mükellefiyet açacaktır.Fakat yılda 1 veya 2 defa alınacak bir hizmetin sorun yaratacağını düşünmüyorum.
Saygılar
 
Üst