fonradar

Genel Muhasebe Durumu Hakkında Rapor

Üyelik
4 Şub 2013
Mesajlar
69
Konum
istanbul
Günaydın,

Çalışmış olduğum şirkette muhasebe alanında çok ciddi sorunlar var ve bunlar günü kurtarmak şeklinde olduğundan anlık olarak ortaya çıkmıyor beyanname dönemlerinde ortaya çıkıyor ve yanlışı yanlışla düzeltmek zorunda kalıyorsunuz. Bu konuda yeni başladığım işyerinde sürekli patron ile tartışma yaşıyorum. Bunu çözümü olarakta sorunları ve çözümleri içeren bir rapor hazırlayıp ona göre bir süreci başlatmak istiyorum. Takıldığım nokta ise resmin detaylarını raporlamak istememem. Yeni yeni bilgi ve deneyim kazandığımdan dolayı resmi bütünü kendilerine sunmak istiyorum. Bu konu ile ilgili olarak nereye bakabileceğim ana başlıklar halinde deneyimlerinizden yararlanarak belirleyebilirsem azda halletmiş olacağıma ianıyorum. Şimdiden teşekkürler,
 
Sayın NerekaldI, siz tek başınıza bu işin altından kalkamazsınız, mutlaka dışarıdan destek almanız gerekiyor.
 
Türkiye'de birçok firmada bu tür sorunlarla karşı karşıya kalmanız muhtemeldir. İnsanlar muhasebeyi sadece vergi hesaplaması yapan ve beyanname veren bir departman olarak görüyorlar. Onu da bir şekilde hesaplayın da nasıl hesaplarsanız hesaplayın. Hataları birbirinin üstüne atarak absorbe eden bir departman haline gelir genelde muhasebe departmanı. Bir de şu var; çoğu firmanın muhasebe departmanında çalışan arkadaşlarımız raporlama, analiz, bütçe hazırlama gibi işlerden uzak durarak işlerini daha çok kıymetlendirecekleri yerde basit bir muhasebe elemanı olarak kalmayı tercih etmektedirler. Diğerleri ne yaparsa yapsın anlayışı. Size nacizane tavsiyem çalıştığınız firmaya yeni girmişsiniz. Biraz daha sabırlı olun ve sürekli yapılan bu yapılan hataları bir kenara not alın. Not alırken de bu hataları yapan elemanları ufak ufak uyarın ki "biliyodun da niye söylemedin" durumu ortaya çıkmasın. Fikirleriniz biraz deneyimle desteklerseniz bu işten sağlam çıkarsınız. Çünkü siz şu aşamada böyle bir çıkış yaptığınız taktirde bu işi bunca zamandır "tıkır tıkır" yürüten bir ekibi karşınıza almış olacaksınız. Kafanızda planladığınız bazı değişiklikleri siyaset yapmadan uygulayamazsınız. Acele etmeyin. Belirli bir deneyimden sonra ise genel olarak patronların odak noktası olan "para" kavramını merkez alarak raporunuzu sunabilirsiniz. Tutarsa kıymet verilirsiniz. Tutmazsa yeni iş arayın.
 
Diese41 e katılmakla birlikte mutlaka mail sistemini de oturtmanız taraftarıyım. Her hata muhasebe birimi içinde maillerle bilgilendirerek düzeltmeniz hem sizi rahatlatır, hem de elemanlarınıza inşallah bir bilinç kazandırmış olur.
Mail atmaktan iş yapamıyoruz sözüne kulak asmayın. Çünkü maille bildirilmeyen uyarı bildirilmemiş sayılır.
Bir de yapabiliyorsanız günlük muhasebe fiş listesi gibi birşey çıkartabilirseniz size yardımı olur.
 
Sayın diese41 ,

Yazdıklarınız kesinlikle doğru. Muhasebe departmanında kimseyi karşıma alabileceğim bir durum yok çünkü en eski benim an itibariyle. Öncekiler bu sorunları; işleri tıkır tıkır yapıp çözmediğinden dolayı patronlara dayanamadılar anladığım kadarıyla. 7 aydır çalışıyorum birçok sorunu yazmış olduğunuz şekilde çözdük. 2012 yılında sadece KDV de normal verilenlerle beraber 30 küsür düzeltme verdim. Ama genel olarak sorun hala var. Dediğim gibi bu konu ile ilgili olarak nereye bakabileceğim ana başlıklar halinde belirleyebilirsem bi' yerde süreci başlatmış olacağım.

teşekkürler
 
Selamlar
Meslek mensubumusunuz yoksa çalışan mı bilemiyoruz.Bulunduğunuz departmanda yetki, ve sorumluluğunuzu da bilemiyoruz..Ayrıca yönetimin belirlediğiniz hataları düzeltme konusunda kararlılığını da bilemiyoruz.Bulunduğunuz sektörü ve bu sektörün kendi içindeki açıkları tesbit etme ve kontrol mekanizmalarını da bilemiyoruz.Bu ve benzeri nedenlerle "nereden" başlanacağı konusunda işlem sıralaması yapmak mümkün değil..Eğer muhasebe hareketleri üzerinde bir çalışma yapmalıyım derseniz 100 hesabından başlayınız ve mümkünse elinizin altında "hesapların denetimi" türünden bir kaynak bulundurunuz..Fakat mesele sadece hesapların denetiminden ibaret olmadığınıda bilmelisiniz.Diğer kontrol ve denetim mekanizmalarını da sektörün özelliğine göre devreye sokmalısınız ve bu işleminde (işletmenin büyüklüğüne göre) bir ekip çalışması gerektireceği de muhakkaktır..
Saygılar
 
Bahsetmiş olduğunuz nüanslar konusunda haklısınız Sayın twolf. Yönetimin genel olarak muhasebenin düzeltilmesi konusunda yetki verdiği bir çalışanım.
 
Yazdığınızdan şu anlamı çıkarıyorum düzensiz işlemlerin bulunduğu bir muhasebe kayıtlarını düzeltilmesi için size genel yetki verilmiş sizde yönetimin genel olarak muhasebenin düzeltilmesi için verdiği yetkileri kullanınız.

Verilen yetkiler kısıtlı ve elinizden bir şey gelmiyor ise sizde bence olayları oluruna bırakmak yerine bu şekilde devam edemeyeceğinizi belirtiniz.

İyi Günler.
 
Üst