Gerçek Kişilerde Gider Faturası

OmErKuLu

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2008
Mesajlar
143
Konum
İstanbul
Merhaba,

Gerçek Kişilerde işyerlerine düzenlenen Elektrik, İski, Telefon, İgdaş, İnternet v.b. gider faturalarının Gider olarak yazılabilmesi için;

1. Faturanın Gerçek Kişinin adına mı düzenlenmesi gerekiyor?
2. Faturanın Gerçek Kişinin Eşine veya 1.dereceden kan bağı olan birisine düzenlenmesi Faturanın gider olarak yazılabilmesini sağlar mı?
3. Vergi Usul Kanunun' da belirtilmişmidir?

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
 
Ynt: Gerçek Kişilerde Gider Faturası

1 ve 2) Faturalar başka birinin adına kesilmiş olsa dahi, faturadaki hizmetin alındığı adres belli olduğuna göre ve bu adresin, defterine gider yazacak kişi tarafından kullanıldığı da kesinse gider yazabilir diye düşünüyorum. Ancak mali idarenin bu konuda sorun çıkarma ihtimali vardır ve bununla ilgili bir yaptırımla karşılaştığınızda dava açmanız gerekebilir.
3) VUK Md. 227'de "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." diyor ancak "fatura, defterine gider yazacak kişinin adına kesilmiş olmalıdır" demiyor.
 
Ynt: Gerçek Kişilerde Gider Faturası

Mükelleflerin ticari faaliyetlerini sürdürmüş oldukları işyeri veya diğer kullanım alanlarındaki aboneliklerin önceki kiracılara veya mal sahiplerine olması halinde faturalarda ilgili yerin adresinin gösterilmiş olması koşuluyla sözkonusu faturalar ticari kazancın tespitinde gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince giderleştirilir. Ancak KDV Kanununa göre mükelleflerin ödemiş oldukları KDV'leri indirebilmeleri için fatura ve benzeri vesikaların kendi adlarına düzenlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle konu ihtilaflı olup bazı vergi dairesi başkanlıkları farklı farklı görüşler vermektedir. Firmanızın da bulunduğu ildeki Vergi Dairesi Başkanlığından konuya ilişkin muktezaa talep etmesini öneririz. ismmmo danışma birimi
 
Ynt: Gerçek Kişilerde Gider Faturası

Bence de bu çözüm geçiçidir. Belki yer kiralandıktan sonra birkaç ay bu faturalar gider yazılması makul karşılanabilir. Ancak aradan aylar yıllar geçerse ve hala başka isme fatura geliyorsa bunu inceleme elemanı kabul etmez.
 
Ynt: Gerçek Kişilerde Gider Faturası

Fatura bedeli içindeki hizmet kullanımı özün önceliği kavramı gereği sizin giderinizdir.
Gerisi şekildir.
 
Ynt: Gerçek Kişilerde Gider Faturası

O zaman öze uyan ticari giderleri faturasız veya vuk sayılan fatura yerine geçen belgeler olmadan da giderleştirebilriz öylemi?


Özün önceliğine bakarak yani.
 
Ynt: Gerçek Kişilerde Gider Faturası

nguroy ' Alıntı:
O zaman öze uyan ticari giderleri faturasız veya vuk sayılan fatura yerine geçen belgeler olmadan da giderleştirebilriz öylemi?


Özün önceliğine bakarak yani.
sizin örnek gösterdiğiniz giderlerde, ticari giderlerde evrak diye bir şey yok.
ama bu vatandaşın elinde oranın iş yeri olduğuna ve iş yeri sıfatına haiz olduğuna dair yoklama kağıdı, kira kontratı var.Dahası büronun iş dışında başka bir iş için kullandığına dair bir kanıtta yok.Özün önceliği deyip tamamen şekli de bir kenara atmıyoruz.Asıl olan öz olan ordaki giderin ordaki faaliyete hasredilmiş olmasıdır.Artı gider faturası da var.
şekille maliyedeki bazı- argo tabirle- kıl memurlar uğraşır.Ceza yazmak istedikten sonra çok şey bulurlar.tabiki ideali evrakın şahıs adına olmasıdır.Ama bu da makbuldur.kaldı ki- bu konuda olmamakla beraber-
götürü gider kanunlardan tamamen silinmiş de değildir.
mesela Yurtışı inşaat faaliyetlerinde ve gayrimenkul sermaye iradında istisna başlığı altında var.
ayrıca gider faaliyetle doğru orantıdaysa tutar olarak hiç sorun çıkmaz.
 
Ynt: Gerçek Kişilerde Gider Faturası

Doğru olan makul süre içinde kontratla birlikte kendi adına çevirmektir. Gerisi bahane aramak olur.
 
Üst