Gerçek Usül Vergilendirmeye Geçiş hk.

bilanco

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
180
Konum
salihli
Merhabalar,

Değerli üstadlar, bir mükellef kendi rızası ile basit usül mükellefiyetten gerçek usüle geçmek istiyor. Bugün Şubatın 13 ü. Biz bu mükellefin basit usüle geçmek istediği tarihi 01.02.2013 tarihi olarak gösterirsek herhangi bir cezai müeyyideye maruz kalırmıyız? Eğer bu olayı kapanış işlemi gibi değerlendirirsek 30 günlük süresi olması lazım ama emin olamadım.
Özetlersek esnaf odasından mükellefin psf lerini iptal ettirip tutanak ile vergi dairesine vericez ve 1 şubat itibariyle gerçek usüle geçiş yaptığımızı belirticez ve bugün ayın 13 ü. Cezaya girermiyiz, yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
 
Selamlar
Alıntıdır...

Basit Usulden Gerçek Usule Geçiş: Basit usule tabi olmanın genel ve özel şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirileceklerdir.
Basit usulün şartlarına haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler bu talepleri doğrultusunda takip eden ay başından veya izleyen takvim yılı başından, yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilirler.

Basit usule tabi olma şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilirler.
Herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilecek olanlar ve gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, bir daha hiçbir şekilde basit usulden yararlanamazlar. Daha önce gerçek usulde vergilendirilmekte iken işini terk eden mükellefler bu tarihten sonra işe başlamaları halinde yine gerçek usulde vergilendirileceklerdir.

Gerçek usulde vergilendirilen kişilerin aynı türden iş yapan eş ve çocukları da bu faaliyetleri nedeni ile basit usulden yararlanamazlar.

Yapılan denetimlerde basit usulde vergilendirilen mükelleflerden sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri veya kullandıkları tespit edilenler basit usulden yararlanamazlar. Bu hususun kendilerine tebliğ tarihini takip eden aybaşından itibaren işletme hesabı esasına göre defter tutmak kaydı ile gerçek usulde vergilendirilirler.
 
Üst