fonradar

Gerçek usul zirai kazançta kdv varmı?

ugur6666

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Ağu 2009
Mesajlar
751
Konum
eskişehir
mükellef ticari kazancının yanında zirai faaliyeti var dolayısıyla işletme defteri ve zirai işletme defteri olarak 2 defteri var.. anlamadığım geçici vergi beyanı vermiyoruz yıllık g.v. de beyan ediyoruz.. peki zirai kazançta kdv varmı kdv beyannamesinde gösterecekmiyiz..
 
Ynt: Gerçek usul zirai kazançta kdv varmı?

1-Gerçek usulde ticari kazanç elde eden mükellef için neden geçici vergi beyannamesi vermiyorunsuz? Zirai kazanç tamam ancak gerçek usulde ticari kazanç işletme defteri olsa bile geçici vergiye tabidir GVK mük.md.120'ye göre.

2-Gerçek usulde zirai kazanç kapsamında yapılan teslimlerde KDV Kanunu md.1/1'e göre KDV'ye tabidir.

Türkiye'de yapılan aşağıdaki işlemler katma değer vergisine tabidir:

1. Ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler,
 
Ynt: Gerçek usul zirai kazançta kdv varmı?

üstad ticari kazancı için geçici veriyoruz.. zirai kazancı için vermiyoruz... bu mükellef bana yeni geldi daha önce k.d.v. beyannamesinde zirai kazançla ilgili k.d.v. ler hiç gösterilmemiş sadece yıl sonunda g.v. sinde hesap özetiyle kar bildirilmiş...
 
Ynt: Gerçek usul zirai kazançta kdv varmı?

Tamam şimdi olay açıklığa kavuştu. 3065 sayılı KDV Kanunun 17/4-b maddesine göre gerçek usulde vergilendirilmeyen zirai kazanç kapsamında yapılan teslimler KDV'den istisnadır. Diğer bir ifade ile gerçek usulde yapılan teslimler KDV beyannamesine dahil edilmelidir.
 
Ynt: Gerçek usul zirai kazançta kdv varmı?

birde biçerdöver ve traktörde var.. bunlardan elde edilen gelirde ticari kazanca giriyor.. hububat ekiminden dolayı elde edilen kazanç zirai kazanca giriyor dolaysıyla hububattaki yine kdv den muaf oluyor.. doğrumudur
 
Ynt: Gerçek usul zirai kazançta kdv varmı?

1-Traktör ve biçerdöver ve traktörün zirai değil, ticari kazanca dahil olması GVK md.53 uyarınca ancak ve ancak bu aletlerin zirai işletmeye dahil olmaması durumunda mümkündür. Oysa sizin verdiğiniz bilgilerden anladığım kadarıyla bunlar zirai işletmeye dahil, dolayısıyla bu aletlerin işletilmesinde elde edilen kazanç ta zirai kazançtır.

2-Zirai kazanç gerçek usulde vergilendirildiği için her halükarda zirai faaliyet kapsamında yapılan tüm teslim ve hizmetler KDV'ye tabidir, hububat teslimi dahil.

3-Sizden önceki SMMM bilgi eksikliğinden dolayı işleri iyice karıştırmış.
 
Ynt: Gerçek usul zirai kazançta kdv varmı?

üstad bunlar var (biçerdöver traktör ) şahsın üstüne ama deftere kayıtlı değil sanırım oda böyle yorumladı(ticari kazaçların k.d.v sini vermiş(taksi işletmesi,biçerdöver vs.) zirai olanlarıda yıllık basit usul gibi vermiş(hububat satımı) 25 yıllık mükellef bir sorun çıkmamış ..

bakınca banada çok karışık geldi çoğu arkadaşta karşılaşmamış böyle durumla..
 
Ynt: Gerçek usul zirai kazançta kdv varmı?

Bir kere basit usul ticari kazançta olur, zirai kazançta olmaz. Zirai kazançta ya gerçek usul olur yada gerçek olmayan. Sizin verdiğiniz bilgilere göre gerçek usulde, o halde zirai teslim ve hizmetler için KDV mükellefiyeti var var.

Ayrıca biçerdöver ve traktörün zirai işletme defterine kayıtlı olmaması zirai işletmeye dahil olmadığını göstermez. VUK md.3/b'ye göre vergilendirmede vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyeti esastır. Bu iki tarım aracı bifiil zirai faaliyette kullanılıyorsa, zirai işletme defterine kaydedilmese dahi zirai işletmeye dahildir gerçek mahiyet itibari ile.
 
Ynt: Gerçek usul zirai kazançta kdv varmı?

Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, bu Kanunun 94 üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. 54 üncü maddede yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançları gerçek usule (zirai işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre) tesbit olunarak vergilendirilir. Kazançları gerçek usulde vergilendirmeyen çiftçiler bu kazançları için beyanname vermezler. (Ek cümle: 30/07/2003 - 4962 S.K./6. md

kanunun devamında alttaki yazı sizin söylediğinizle çelişiyor gibi geldi
Ancak, çiftçiye ait olmakla beraber zirai işletmeye dahil edilmeyen biçerdöver veya bu mahiyetteki bir motorlu araç veya on yaşına kadar ikiden fazla traktörün işletilmesinden elde edilen gelirler ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilir[/color]
 
Ynt: Gerçek usul zirai kazançta kdv varmı?

Dikkat ederseniz GVK md.53'te "zirai işletmeye dahil edilmeyen" ibaresi var. Eğer mükellefiniz 2012 yılında biçerdöver ve traktörü olmasına rağmen bunları hububat imalatında kullanmıyorsa, tarlayı sabanla sürüp,ekini de orakla biçiyorsa, yani zira işletmeye dahil etmediyse söyleyecek bir sözüm yok.

Onun dışında ne olması gerektiğini daha önce yazdığım için tekrarlamaya gerek görmüyorum.
 
Üst