fonradar

Gerçek Usulden Basit Usule Geçiş Hk.

SiperAli

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Ağu 2014
Mesajlar
221
Konum
İstanbul
Üstadlar Merhaba,
Gerçek usul bir çay ocağı basit usule geçmek istiyor. Şartlar hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Bir de 2015 yılının mayıs ayında kuaför olarak gerçek usulde açılan bir işyeri de basit usule geçmek istiyor. Yeni açılmasından dolayı basit usulden yararlanamama gibi bir durum söz konusumudur acaba? İyi çalışmalar..
 
Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinde yazılı şartları topluca taşıyan ve arka arkaya son iki yıl alış, satış ve/veya hâsılat tutarlarının her biri aynı Kanunun 48 inci maddesinde yazılı hadlerden düşük olan gerçek usule tabi mükellefler,bu şartın gerçekleşmesini izleyen yılın Ocak ayının başından otuz birinci günü akşamına kadar yazılı olarak bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmaları halinde basit usulde vergilendirmeye geçebileceklerdir. Bu uygulama kapsamında,01/01/2016 tarihinden itibaren gerçek usulden basit usule geçmeye ilişkin şartların tespitine ve iki yıllık sürenin hesabına 01/01/2014 tarihinden itibaren başlanacaktır. Söz konusu mükelleflerin, anılan Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen faaliyetlerde bulunmaması ve diğer şartları da topluca taşımaları gerekmektedir.

Örnek: İzmir İlinde kuaförlük faaliyeti nedeniyle öteden beri gerçek usulde vergilendirilen Bayan (N)'nin 2014 ve 2015 yıllarında elde ettiği iş hâsılatı,ilgili yıllar için Gelir Vergisi Kanununun 48 inci maddesinde yer alan hâsılat haddinin altında gerçekleşmiştir. Bayan(N)'nin, diğer şartları da topluca taşıması ve 2016 yılının Ocak ayının başından otuz birinci günü akşamına kadar bağlı bulunduğu vergi dairesine yazılı olarak başvurması kaydıyla 01/01/2016 tarihinden itibaren basit usulde vergilendirmeden yararlanması mümkündür.

Gerçek usulde vergilendirilmekte iken basit usulde vergilendirmeye geçen mükelleflerin, ellerinde bulunan belgeleri 283 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 3.5 bölümündeki açıklamalar doğrultusunda iptal ettirmeleri gerekmektedir. Ayrıca, gerçek usule tabi mükellefler ile basit usule tabi olmanın şartlarını kaybeden mükelleflerin; kendi istekleriyle işlerini terk etmeleri ya da eş ve/veya çocuklarına devretmeleri hallerinde terk veya devir tarihini takip eden yılın başından itibaren gerçek usulde vergilendirmeye geçiş ile ilgili ayrıntılı açıklamalar 283 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ve 18/12/2013 tarihli ve 93 Sıra No.lu Gelir Vergisi Sirkülerinde yapılmıştır.

Örnek: Bay (T), gerçek usulde gelir vergisi mükellefi iken faaliyetini 26.08.2014 tarihinde terk etmiştir. Bay (T), 2015 yılında basit usule tabi olmanın şartlarını taşıyan Bay (K) ile ortak olarak taksicilik faaliyetine başlamak istemektedir.Bay (T)'nin gerçek usulde vergilendirildiği faaliyetini terk ettiği tarihi takip eden yıl başından itibaren iki yıl sonra, diğer bir ifadeyle 01/01/2017 tarihinden itibaren diğer şartları da topluca taşıması kaydıyla basit usulde vergilendirmeden yararlanması mümkün bulunduğundan, bu tarihten önce (2015 yılında) faaliyete başlaması halinde kendisi ve ortağının ticari kazançlarının gerçek usulde tespit edilmesi gerekmektedir.

Gelir Vergisi Kanununun 46 ncı maddesinin son fıkrasında yer alan Herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilecek olanlar ve gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, bir daha hiç bir şekilde basit usule dönemezler. Bu kişilerin aynı türden iş yapan eş ve çocukları da bu faaliyetleri nedeniyle basit usulden yararlanamazlar. hükmü, 6322 sayılı Kanun ile kaldırılmıştır. Söz konusu değişiklik sonucu, gerçek usulde vergilendirilen kişilerin eş ve çocuklarının aynı türden faaliyette bulunmaları halinde, şartları dahilinde basit usulden yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.
 
Son düzenleme:
Üst