fonradar

Gerçek Usulden Bilanço Usulüne Geçiş.

URUM79

Fenomen Üye
Üyelik
11 Mar 2014
Mesajlar
1,736
Konum
İSTANBUL
Arkadaşlar merhaba, Öncelikle tüm meslek mensubu dostlara saygılarımı iletirim.
Gerçek usule göre defter tutan müşterilerinizin Bilanço Usulüne göre geçişlerinde ücret politikasını müşterinize nasıl izah ediyorsunuz. Karşılaştığınız sıkıntılar nelerdir.? Konuyu tüm görüşler ve tartışmak adına açmak istedim.
 
En büyük sıkıntı 150'yle giderken bir anda gazı kökleyip 500 basmaya çalışıyoruz ama ibre müsaade etmiyor.Araba dağılıyor zaten.İşte dağılmasın diye toplamaya çalışıyoruz,sıkıntı bu :)
Yani kaba bir benzetme oldu ama sanırım tam anlatmış oldum..
Bilanço olmanın özelliklerinden bahsediyorsunuz.B formlarından tutunda (gerçi yeni taslakta bunun pekte değerli bir tarafı kalmadı) teknik detaylara kadar inin.En önemlisi tekdüzen muhasebe sistemine geçiş yapılacağı tabiki.Ancak anlatırken şuna dikkat etmenizi tavsiye ederim.Bizim iş yükü ve sorumluluğumuz tabiki artacak ama ağırlığı bu yöne kaydırmadan bilanço olmanın mükellef açısından da iyi olacağı tarafından bakmasını sağlamak daha sorunsuz bir yaklaşım olacağı düşüncesindeyim..Örneğin,kayıt nizamı,borç-alacak takibi,çek-senet takibi,bankalara daha verimli belge sunulması vs..Yoksa bizim iş yükümüzün artıp artmaması mükellef gözünde çokta önemli değil.Zaten işletme iken verdiği ücret göze battığı için işin artacak olması çokta umurunda olmayacaktır.
 
Sn.Tahsin hocam ellerinize sağlık tamda anlatılması gereken herşeyi çok güzel özetlemişsiniz. İnsan bu tarz konuları diğer meslekdaşlar ile konuşma fırsatı bulamadığı zaman acaba evrende tek bu tarz sıkıntıları yaşayan ben miyim diye kendine sormadan edemiyor.
Hocam bu konuyla ilgili aklımda takılan bir durum da şu :
2016 faaliyet döneminde işletme esasına göre defter tutan müşteri 2017 döneminde Bilanço Usulüne göre açılış fişini nasıl tanzim etmeli sizce.? (Kasa,Sermaye,Alıcılar v.b.) Örnek verdiğim hesaplar özellikle 2016 döneminde bulunmuyor ise ...? Açılış fişinde borç-alacak denkliğini nasıl sağlamalıyız.?
 
banka / kredi kart / cari hs / demirbaş / vergi-sgk borçları gibi kalemleri bilançoya yerleştirin kasa olarak ihtiyacı karşılayacak bir değer bakiye 500 sermaye (sermaye rakamı düz bir rakam olacak şekilde kasa rakamı yazabilirsiniz.) şeklinde hazırlayabilirsiniz.
 
Selamlar
Öncelikle bir hususu belirtmeme müsade edin.Sizlerden ricam bana ismimle hitap etmenizdir.Üstat veya hoca ünvanlarını kendime yakıştıramıyorum.Onun için daha 40 fırın ekmek yememiz lazım.Daha yolun başındayız.Bu tarz ünvanlar şimdilik bize uzak.Belki olsa olsa biraz tecrübe fazlalığım var diyebiliriz.Ünvan peşinde de koşmadığımız için ismimle hitap ederseniz çok daha memnun olacağım.

Sorunuza dönersek;
Burada yapılacak en doğru şey,açıkcası elinize tekdüzen hesap planını alıp tek tek hesapları irdelemektir aslında.Burada flu hesaplar kasa ve sermaye olacaktır.%90 netleştirebileceğiniz hesaplar çoğunluktadır.Birkaç örnek vereyim;
Bankalar hesabı varsa,devir bakiyelere ulaşılabilir.
Hazır değerlerde kredi kartı varsa mesela ve günlük hesaba geçiş tahsili uygulanıyorsa 30 ve 31 aralık satışları bakiye bırakılabilir.
Alıcılar hesabı için firmadan yeterli bilgi alınamıyorsa özellikle aralık hatta kasım satışları cari hesap olarak devredilebilir.
Çekler hakeza aynı şekilde portföyde vadeli çekler mevcutsa (veya bankaya tahsile verilmiş) bunlara da büyük ihtimal ulaşılabilir.
Vergi ve Fonlar malumunuz zaten beyannamelerden tesbit edilebilir.Hatta (varsa ödenmemiş) 368 bile kullanmanızı öneririm.
Aynı şekilde devam eden krediler varsa,bankadan veya mükelleften temin edilebilir.
Sürekli ve düzenli çalışan alıcı veya satıcılardan bakiye mutabakat temini yapılabilir.

Kısacası ulaşabildiğiniz bütün hesap kalemlerini tek tek (mümkünse mükellefle birlikte) irdeleyip en azından %70-90 aralığında gerçeği yansıtabilecek ölçüde belirleyerek manuel bir açılış fişi oluşturabilirsiniz.Fişte denklik sağlamak amacıylada yukarıda bahsettiğim flu hesaplar kullanılarak denkliğe ulaşılabilir.
Saygılar
 
Son düzenleme:
Sn. Tahsin Kurt gündelik hayat da çevremde sürekli görüşmediğim kişilere bu hitap şekline alışmışım. Bazen bende hocam kelimesine takılıyorum. Doğru bir hitap şeklimi diye. Hele hele üstad kelimesini çoğunlukla meslekdaşlardan duymaktayım. Pekte hazetmediğim ve kullanmadığım bir kelime. Uyarınız tarafımca dikkate alınmıştır. Fakat bahsettiğiniz yolun başındayız cümlesinden hareketle bu konuda sizi tanımasamda malesef mütavazi olduğumuzu düşünüyorum. Kendi adıma uzun yıllar eğitim, sonrasında yine uzun yıllar şirketler muhasebesi, staj, ruhsat büro deneyim derken yaş olmuş 40. Bir örnek vermek gerekirse Yeminli mali müşavire iş başvurusu için gelen bir mali müşavire mevzuata hakimmisin sorusuna evet cevabı alan YMM hadi oradan ben hakim değilim diyerek iş başvurusunu reddetmiş. Özetle bu mesleğin, aralarında birçok meslek gibi sonu olmadığını düşünüyorum. Konu cevabı için ayrıca teşekkürler. Son olarak bir sevdiğim bir fıkra iel kapatmak isterim. Rahmetli olan bir muhasebeciye bir daha dünyaya gelme şansın olsa hangi mesleği yapardın sorusuna cami hocalığı diye cevaplanmış. Sebebide mevzuat hiç değişmiyor... Saygılar,
 
Sokrat'ın güzel bir lâfı var ya; "bildiğim tek şey var,o da hiçbişey bilmediğimdir." Sokrat bile bu lâfı söyleyebiliyorsa artık gerisini siz düşünün :)
Dediğiniz gibi birazda mesleki ağız alışkanlığı tabi de,şu aşamada içi boş bir ünvan gibi geliyor bana.Neyse bu konu derin mevzuu bilahare tartışırız fırsat olursa..
 

Benzer konular

Üst