Gib E-ft

merkür2

Tanınmış Üye
Üyelik
27 Tem 2012
Mesajlar
5,327
Konum
Manisa
GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından gönderilen Ticari e-Faturalara, 8 gün içerisinde Kabul/Ret cevap verilmesi şartı getirilmiştir.
8 gün içerisinde cevap verilmeyen Ticari e-Faturalara “Kabul” cevabı verilmiş sayılacaktır.
 
GİB tarafından derken GİB in hizmet aldığı firmalara gönderdiği e-fatura yı mı kast ettiniz.

GİB portalını kullanan A mükellefinin ticari fatura olarak gönderdiği B mükellefinin 8 gün içinde cevap vermemesini mi kast ettiniz.

Hukuksal açıdan GİB portalını itiraz için kullanacaksın diye bir zorunluluk var mı bilmiyorum?

B mükellefi yazı ile veya telefon ile A mükellefine itiraz etse ve mutabık kalsalar faturayı iptal edilmiş gibi kabul edip kayıtlarına almasalar, ama B mükellefi sistemde red etmese faturayı kabul etmiş anlamına mı gelecek?

Nasıl ki temel faturada karşılıklı mutabakat ile faturaya itiraz mümkün ve her iki tarafta mutabıksa fatura itiraz ile hüküm doğurmuyor.

Ticari fatura sistemini kullanan mükellef GİB sisteminden itiraz edecek diye bir kanun hükmü yasama organı tarafından kanun olarak konulmadıkça , GİB böyle bir hüküm getirse bile hukuken batıl olacaktır diye düşünüyorum.
 
GİB'in verdiği cevap teknik açıdandır. Ticari faturanın, sekiz günü geçtikten sonra portaldan kabul veya red işlemi yapılamayacağı anlamındadır. Bunun dışında TTK hükümlerine göre faturalara itiraz edilebilir.
 
Üst