GİB her yıl 1500 denetçi alacak.

stajyerzade

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Eki 2010
Mesajlar
416
Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, Torba Yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı kanun çerçevesinde kamu alacaklarının yapılandırılması fırsatının iyi değerlendirilmesini istedi. Denetim kapasitesini artıracaklarını ifade eden Kilci, "Her yıl bin 500 tane inceleme elemanı alacağız. Gelir uzmanı alıyoruz. İstanbul için 2 bin tane gelir uzmanı aldık. Gelir uzmanı diğer iller içinde alacağız. Önümüzdeki 2-3 yılda her yıl bin 500 vergi denetmeni alacağız." dedi.Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği(GESİAD)'nin düzenlediği 'iş dünyası 2023 Vizyonu' konulu konferansa Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, yaptığı konuşmada, kamu kurumlarının da özel sektör gibi kendilerine 2023 hedefini koyduklarını ve vizyonlarını bu şekilde belirlediklerini anlattı. Kilci, 2023 vizyonu denildiğinde kalkınma sürecini tamamlamış, dünya ekonomisiyle entegre olmuş ve büyümüş bir ekonomiden bahsedildiğini söyledi. Bu anlamda bütün kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün 2023 vizyonuna göre hazırlanması, hedef belirlemesi, bundan sonraki iş ve işlemlerinde böyle hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Mehmet Kilci, 2023 vizyonuna baktıklarında da vergi yükünün azaldığı, bükçe açıklarının indiği ve kayıt dışı ekonominin bittiği ekonomi olarak gördüklerini ifade etti. Bu konuda da ilk adımı 6009 sayılı çıkarılan kanunu gösteren Kilci, şöyle devam etti: "Maliye Bakanlığı olarak iş adamlarını ilgilendiren en önemli hadise vergi incelemeleridir. Vergi incelemeleriyle ilgili kanun getirildi. İncelemeye süre getirdik. İnceleme süresini tamamladık ve sirküler ile tebliğiler aleyhine rapor yazılamayacağını ortaya koyduk. Rapor değerlendirme komisyonunu ortaya koyduk. Bu vizyon değişikliği için önemlidir."

Torba Yasa'yla ilgili olarak da bilgiler veren Mehmet Kilci, vergi mükelleflerini matrah konuşunda uyardı ve şu bilgileri verdi: "Bu kanun çıktığı andan itibaren hiçbir mükellefi matrah artışında zorlamayacağız. 'İnceleyeceğiz' diye de ifade de bulunmayacağız. Gerçekten matrah artışında vergisel anlamda sorununuz varsa değerlendirin. Her yıl bin 500 tane inceleme elemanı alacağız. Gelir uzmanı alıyoruz. İstanbul için 2 bin tane gelir uzmanı aldık. Gelir uzmanı diğer iller içinde alacağız. Önümüzdeki 2-3 yılda için her yıl bin 500 vergi denetmeni alacağız. Denetim kapasitemiz artacak. Asıl denetim kapasitemizi artıran yine bu risk analiz merkezinden çıkan sonuçlar. Kanunlar çıktığından dolayı taşraya gönderemediğimiz incelemeler var. Kanunların bitmesini istiyoruz. Kanundan yararlananlar muaf tutulacak. Bir mükellefin vergi ile ilgili sorunu olup olmadığını inceleme sonucunda anlarız. Risk unsurunun çıkması vergi kaçırdığı anlamına gelmez. Fakat mükellef kendisini en iyi şekilde bilir. Tavsiyemiz vergisel anlamda bir sorun varsa başvurun. Denetim kapasitemizi artırdık. Geçmiş tarihli incelemeden kurtulmak istiyoruz. Amacımız gelecek adına mükellefe yol gösterme adına çalışmak istiyoruz. Borçlu mükelleflerin yeterli gayret göstermesini istiyoruz. Kanun yararlanmalıyız."

"iş dünyasi KENDİSİNE BİR VİZYON BELİRLEMELİ"

RIXOS Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, iş dünyasının kendisine bir vizyon belirlemesi gerektiğini ve Türkiye'nin bölgesinde lider ülke konumuna geldiğini ifade etti. Kendilerinin grup olarak işlerinin yüzde 80'lik bölümünün yurt dışında olduğunu aktaran Tamince, yurtdışına açılma konusunda şu uyarıda bulundu: "Otel sektöründe 100 yıllık geçmişi olan şirketler var. Bu şirketler 2-3 bin dünyanın çeşitli yerlerinde oteli var. Bizim bunlarla mücadele yada rekabet etme imkanımız yok. Biz grup olarak marka otellerin bulunmadıkları ülkelere gittik. Yatırımlar yaptık. Orada büyüyoruz. Bu büyümeyi yaparken de, marka otellerle yarışabilme adına kendimizi hazırlıyoruz. Bu konuda ciddi adımlar attık. Zamanı geldiğinde dünyadaki markalarla rekabet edeceğimize ve bunu en iyi şekilde yapacağımıza inanıyorum" dedi. Aslen Vanlı olduğunu dile getiren Tamince, 14 yaşında Antalya'ya göç ettiklerini ve satın aldıkları bir otelle bu işe gerdiklerini anlattı. Doğru, akılcı yatırımların yanı sıra iyi bir A takımı kurarak bugünkü başarıyı elde ettiklerini ifade etti. Tamince, Kayseri'de başta eğitim olmak üzere birçok hizmetle ilgili olarak da övgülerde bulundu.

"GERÇEKÇİ, AYAKLARI YERİNE BASAN HEDEFLER BELİRLEMELİYİZ"

GESİAD Başkanı Hamdi Kınaş ise, siyasi rant çabalarının tarihte milletin iradesinde kabul görmediğini açıkladı. Hamdi Kınaş, Türkiye'nin lider ülke olma yönünde önünü kesme adına çabaların olduğunu hatırlatarak, "Eksen kayma tartışmaları, terör tahriklerini veya Türkiye nereye gidiyor gibi tartışmaları kaygı ile izlediklerini belirtti. Adalete intikal eden davaların yargıya güvenilerek sonuçlanması gerektiğini düşünmeliyiz. Türkiye'nin önüne kesmek isteyenler artık deşifre olduğunu halkımız biliyor. Bunların olacağını hatırımızda tutmalıyız. Her şeye rağmen ülke olarak 2023 hedeflerini ortaya koyup, şaşırtma hedefler yerine gerçekçi, ayakları yerine basan hedefler belirlemeliyiz." dedi.

Milletvekili Ahmet Öksüzkaya ise, hükümetlerinin iş dünyasının önündeki engelleri kaldırma yönünde ciddi çalışmaları olduğunu ve bunun devam edeceğini açıkladı.

GESİAD Başkanı Hamdi Kınaş, program sonrasında Fettah Tamince'ye cömertliği simgeleyen vazo hediye etti. Ahmet Öksüzkaya ise, Mehmet Kilci'ye plaket verdi
 
Üst