fonradar

Gider Fazlalığından Dolayı Geri Çekilen veya Ötelenen Giderler.

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,712
Konum
İstanbul
Selam arkadaşlar.
Kafamı uzun bir zamandır meşgul eden bir olayı paylaşmak istiyorum sizlerle.Mümkünse bu konudaki düşünceleriniz de öğrenmek isterim.Mükellef mantığını az çok tahmin edersiniz, hem karlı olalım hemde vergi vermeyelim derler.Bunun mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz onlarda biliyor da bilmek işlerine pek gelmiyor.Bilanço dönemlerinde giderlerin fazla olmasından ötürü karlar oldukça az çıkmakta bazen de zarara dönmektedir.Zararı kurtarmak amacıyla bazen giderler geri çekiliyor veya öteleniyor.(ki bazen vergi daireleri bile ısrarla kar istediklerinde giderleri geri çekin önerisi yapıyorlar) Örneğin gerek personel ücretleri olsun gerek kira giderleri olsun (ki bunlar zorunlu giderler) yüksek çıktığından bunları öteliyoruz.Ötelemekten kastım 180 veya 280 kullanarak sonraki döneme atmak.Fakat bazı firmalar var ki faaliyetleri sürekli zarar olmasına rağmen bu varyasyonu yaparak bilançosu karlı bağlanıyor ve bu tip ötelenen giderler sürekli şişiyor.
Bu tip durumlarda nasıl bir işlem yapılmalı.Ötelenen giderler sonraki yıllarda normal giderlere atılırmı? Örneğin 681 diye bir hesap var ki bu hesap KKEG gibi işlem görür.Bu tarz ötelemeler bu hesapta takip edilse yıl içinde masraf olmakla beraber matrahta kkeg olarak dikkate alınacak.Bu seferde firmanın gerçekten yaptığı bir giderden vergi ödetmiş olunacak. Aslında tabiki doğrusu şu: Zararsa zarardır kardeşim,ya fatura kesecek ya da zarara katlanıp incelenme riskine razı gelecek.Böyle dediğinizi duyar gibiyim :)
Gerçek giderlerin çok olduğu fakat az fatura kesildiği şu ortamda zarar göstermemek için gider hesaplarında nasıl bir düzenleme yapmak gerekir.Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Teşekkür ederim Saygılar.
 
Ynt: Gider Fazlalığından Dolayı Geri Çekilen veya Ötelenen Giderler.

"Karım çıksın, KDV ödemeyeyim" maalesef küçük işletmelerin genel mantığı bu zaten :) KDV ödemeyelim diye buldukları fişi faturayı şirketin faaliyetiyle alakası olsun olmasın getirirler. İşlemesen KDV ödemesi niye çıktı diye hesap sorarlar, işlesen zarar çıkar hesap sorarlar :mad: Fazla giderleri KKEG'ye atmak en mantıklısı bence. Ama KKEGlerin KDVsinin de KKEG olduğunu unutmamak lazım. Yani dönem içerisinde KDVsini kullandığınız gideri KKEG yapmayın.
 
Ynt: Gider Fazlalığından Dolayı Geri Çekilen veya Ötelenen Giderler.

maalesef şirketler bankalara ve maliyeye cici görünmek için zarardan kar yaratma talebide bulunuyorlar.ben bütün şeytanlarımı toplayıp bu işi yapıyorum.her şirkete standart bir taktik uygulamak pek mümkün olmuyor.
 
Ynt: Gider Fazlalığından Dolayı Geri Çekilen veya Ötelenen Giderler.

Sayın accontmanager maalesef haklısınız,düşünce aynen bu.Bu gider sarkıtma olayında özellikle kdv siz gider olmasına dikkat ediyoruz.Çünkü bu zamanda yana yakıla kdv aranırken bunları işlememek olmaz :) Ama kdv siz giderler önemli bir kalem oluşturuyor işin tezat tarafı bunlarında zorunlu gider olması.İşlesen bir türlü, zarar çıkar,işlemesen kayıtlar tutmaz,sonuçta firmanın kasasından çıkmış bir para var.Bu şekilde nereye kadar gidecek.Bir yerde mutlaka patlayacaktır.Örneğin aralık ayı kirası 10.000 tl.işlersen zarar çıkıyor.770 yerine 280 yaptık sonraki yıla attık.Sonraki yıl faaliyet zaten zarar,280 i geri alamıyorsun.Artı sonraki yılın kiraları ekleniyor.Belki 280 türü hesap kullanmak yanlış,o zaman ne kullanılacak.Ya da bu kirayı hiç işlemeyeceksiniz.O zaman stopajı nasıl ödeyeceksiniz,kasayı nasıl kontrol edeceksiniz.Sonraki yıl bunların hepsini 681 e atıp sonra da KKEG olarak mı dikkate alacaksınız?Ya da dediğim gibi,ne ise onu işleyip zararsa zarardır deyip kapatacakmıyız? :) Karışık bir iş..
 
Ynt: Gider Fazlalığından Dolayı Geri Çekilen veya Ötelenen Giderler.

Kirayı işlememe gibi bi seçenek yok zaten bankadan yatıyor artık. Zorunlu gider kalemlerini ileri tarihe atmak pek mantıklı gelmiyor bana açıkcası. Hadi diyelim yaptınız 280 e attınız, ocaktaki gider kalemi iki katına çıkacak bu sefer. Bu böyle sürer gider :) Bunlar yüzünden meslekten soğuyor insan...
 
Ynt: Gider Fazlalığından Dolayı Geri Çekilen veya Ötelenen Giderler.

bu tarz olaylarda ilk aklıma gelen 320 329 340 nolu hesaplarda görülen bakiyelerin gerçekten var olup olmadığı veya olması gerekenden fazla olan bakiyeleri kar hesaplarına alıp ya kapatıyorum yada olması gereken rakamlara getiriyorum
320 329 340 borç
679 Alacak gibi
2.olarak ortaklardan kiralanan işyerlerinin veya depoların kiraları ödenmemişse sene içinde yazılan giderleri K.K.E.G. ye alıyorum.
 
Üst