Gider mi Demirbaş mı?

Üyelik
2 Haz 2006
Mesajlar
80
mükellef apartman dairesi işyerine biri 1850 ytl diğeri 250 ytl değerinde halı döşemesi alımıştır.

bı halı amortisman ayrılacakmı yoksa direk giderleşecek mi dir.
amortisman ayrılacaksa oran % kaçtır. ben bulamadım .vuk333 de
 
Özel Maliyete atın ve Kira sözleşmeniz kaç yılsa onun özerinden amostisman ayırın...
 
Merhaba, özel maliyete girebilmesi için işyerinin bünyesinde bir değişikliğe neden olması lazım diye düşünüyorum, bence kiralık işyerine alınan halılar için 333 nolu vuk genel tebliğinin '3.41 Diğer sınıflarda sayılmayan demirbaşlar' sınıfına göre %20 amortisman ayrılması uygun olur kanaatindeyim.
 
Sayın abdarab;
Söz konusu halı alımı olsaydı VUKGT de Demirbaşlar için uygulanacak genel oranlar 3.4.satırda ( Branda bezi, çuval, kanaviçe, bez torba, naylon torba, küfe, su hortumu ) halıyıda bunlar arasına alabiliriz sanırım.

Ama yapılan iş halı döşeme işi,döşeme olarak değerlendirirsek;


333 SIRA NO.LU VUKGT’DE YER ALAN GENEL ORAN UYGULAMASI

333 no.lu VUKGT’de, Demirbaşlar için uygulanacak genel oranlarda (3 no.lu bölüm) yer alan, 3.41 no.lu satırda “Diğer Sınıflarda Sayılmayan Demirbaşlar” sınıflaması yer almaktadır. Buna göre mükelleflerin demirbaş niteliğindeki ATİK’leri için listelerde herhangi bir oran bulamamaları halinde söz konusu oran üzerinden amortisman uygulamaları mümkünüdür.

Ancak söz konusu hak, sadece demirbaşlar için tanınmakla beraber örneğin, tesis veya makine gibi özellikli kıymetlerde kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü 3 no.lu demirbaşlar bölümü, genel olarak bütün işletmelerde kullanılan ya da sektörel olarak tesis makine niteliği taşımayan küçük demirbaşlar için tanımlanmıştır.

Niye özel maliyet;
Özel maliyet bedelini diğer amortisman tabi diğer iktisadi kıymetlerden en önemli özellik, yapılan bu harcamanın bizzat kiracı tarafından yapılması ve bu şekilde oluşturulan değerin gayrimenkulden ayrılması halinde bir değerinin kalmaması ve tek başına bir değer ifade etmemesidir. Kiracı tarafından yapılan bu harcamanın özel maliyet bedeli kapsamında mütalaa edilebilmesi için, bu harcamalar ile oluşturulan değerin, gayrimenkulde bir değer azalışına yol açmadan ayrılamaması ve tek başına bir değer göstermemesi şarttır. vereceğim Örnek tam ifade etmesede, kiralık bir binaya döşetilen kalorifer tesisatı binadan kolayca ayrılması mümkün olmaması ve tek başına bir değer ifade etmemesi dolayısıyla özel maliyet bedeli olarak itfa edilir.
 
BETA' Alıntı:
mükellef apartman dairesi işyerine biri 1850 ytl diğeri 250 ytl değerinde halı döşemesi alımıştır.

bı halı amortisman ayrılacakmı yoksa direk giderleşecek mi dir.
amortisman ayrılacaksa oran % kaçtır. ben bulamadım .vuk333 de

sayın beta mesajında bu işyerinin kiralık olup olmadığını belirtmemesine rağmen tartışma neden özel maliyet uygulaması esas alınarak yürütülmekte ki?

iyi çalışmalar.
 
Arkadaşlar kiracıda olsa sahibi olsa gider olarak değil demirbaş olarak kayıt yapılmalıdır.
 
Daireyi kiraladaınız . Ofis olarak kullanacaksınız, badana boya tadilat ve bölümler yaptınız, sonra da halı döşediniz. Bunların tümünü toplayıp özel maliyet olarak muhasebeleştirerek kira süresi içinde itfa edersiniz.
Eğer gayrimenkul kendinizin ise demirbaşa kayıt yapar, amorti süresi belirtilmemişse genel hükümlere göre, belirtilmişsse verilen orana göre itfa edersiniz.
Eğer sınırın altında ise gider yazılan küçük demirbaşlar olarak kabul eder doğrudan gidere atarsınız.
 
Arkadaşlar kiracı ise yapılan boya,badana, bakım onarımı özel maliyet olarak muhasebeleştirilir çünkü sonucunda sahibine bırakılacaktır. Ancak halı döşemesini kiracının mal sahibine bırakmayacağını varsayarsak bu özel maliyet değil demirbaş olaraka kayıtlara girmesi gerekir.
 
Kiracının işyerinde kalıcı değişiklikler yaptığında yani kiralama olayı son bulduktan sonra alıp götüremeyeceği değerleri özel maliyet olarak yazabileceğimize göre arkadaşın böyle bi olayı söz konusu değil belirlenen sınırında üstünde olduğundan dekorasyon niteliği taşıyan bir demişbaş alımıdır..amortismanıda tasnife girmeyen genel demirbaş amortismanı oranı olan %20 ile ayrılmalıdır

iyi çalışmalar
 
Pardon anlayamadım siz duvardan duvara halıyı söküp götürecekmisiniz kira bitince?
 
nguroy' Alıntı:
Pardon anlayamadım siz duvardan duvara halıyı söküp götürecekmisiniz kira bitince?

iktisadi kıymeti olan ve alındığından mevcut gayri menkule zarar vermeyen herşeyi kiracı alıp götürebilir.

Eğer taşınan kişi için iktisadi bir önem arz ediyorsa neden alıp götürmesin?

Çalıştığım bir holdingte halılar 40X40 cm büyüklüğünde parçacıklardan oluşuyordu. Yapıştırma gerektirmeden yere döşenebiliyordu. Ve taşındığımızda hepsini söküp yeni binaya götürdüler.

Esas kriter, alınacak nesnenin alınması sırasında gayrimenkule zarar vermemesi (veya verilecek zararın tazmini) + iktisadi değerinin olması.

İyi günler,

İrfan.
 
Evet ama o söylediğiniz özel bir durumdur. Genel pratik uygulamaya bakalım.
Siz bir apartıman dairsei kiraladınız ve ofis olarak kullanacaksınız. Gerekli bölümleme, tadilatı yaptınız, badana boya yaptınız ve sonun da da halı kaplattınız duvardan duvra halı, marley, laminat parke, mutfaklara mermer.

2 Yıl sonra çıkacaksınız, hangisi götürebilirsiniz? :D İşte onlar demirbaştır gerisi özel maliyet, zorlama yapmayın. 8)
 
nguroy' Alıntı:
Evet ama o söylediğiniz özel bir durumdur. Genel pratik uygulamaya bakalım.
Siz bir apartıman dairsei kiraladınız ve ofis olarak kullanacaksınız. Gerekli bölümleme, tadilatı yaptınız, badana boya yaptınız ve sonun da da halı kaplattınız duvardan duvra halı, marley, laminat parke, mutfaklara mermer.

2 Yıl sonra çıkacaksınız, hangisi götürebilirsiniz? :D İşte onlar demirbaştır gerisi özel maliyet, zorlama yapmayın. 8)

Sayın nguroy,

Yazımda özellikle belirttim;

"Esas kriter, alınacak nesnenin alınması sırasında gayrimenkule zarar vermemesi (veya verilecek zararın tazmini) + iktisadi değerinin olması.
"

Siz bu kriterleri uyguladığınızda "özel maliyet" yazmak gerekiyorsa "özel maliyet" değilse demirbaş yazarsınız.

"özel" olarak adlettiğiniz örneği daha geniş açıyla görebilmeniz için verdim.

Bana göre de (yukarıdaki kriterleri uyguladığımda) örnekteki halı bedelleri özel maliyet yazılmalı. Esas olarak düşüncenin yerini klişenin alması beni esas üzen.

Sorgulamayı zorlama olarak algılamak bizi sadece yerimizde saydırır.

Sağlıcakla kalın,

İrfan
 
Sn. İrfan;


Ben de sizin gibi olayların sorgulanması gerektiğine inanıyorum. Asla ve asla hiç bir zaman klişeleri kabul etmedi. Ne 36 yıllık meslek hayatımda ne de 55 yıllık yaşantımda. Sözlerimden öyle bir anlam çıkıyorsa suç benimdir. Demek ki kendimi yeterince açık ifade edememişim.
Fakat her zaman klasik olarak özel maliyet kabul edilen birşeye demişrbaş denemiyeceğini söylüyorum ok kadar.
 
bence özel maliyet olayı her işletmeden işletmeye değişir

burada işletmeler olayı kendi içlerinde değerlendirip olayın özelliğine göre 264 veya 255 e kayıt yaparlar

yani halı olayındada eğerki halılar sökülüp götürülebilecek şekilde ise demişbaş
fakat duvardan veya yerden çıkarılamayacak şekilde ise ozaman 264 e kayıt yaparlar
 
Demirbaş olduğuna nasıl da hemen karar verdiniz.Size göre demirbaş kabul edip %20 amortisman ayırmaya başladık. Bu 5 yıl demektir. Daha sonra örneğin 2 yıl sonra daireyi terk ettik ve yaptığımız tadilat dekorasyon, duvardan duvara halı da sökülemediği için kaldılar. Benim kalan 3 yılllık indirim hakkım nereye gitti peki? :oops:
 
Sayın BETA
bu açıklamalardan sonra en iyi kararı siz verirsiniz. kendi yorumunuza göre hareket edin. bence duvardan duvara halı döşetildiyse özel maliyet olmalıdır. nguroy beyin en son yazdığı mesajıda dikkate alın.
 
Beta ne demek istiyosunuz ?. Bu halı taban halısı mı yani? .Rulo yapıp kaldırabiliyomusunuz. O zaman sorun yok giderken götürürsünüz demirbaşınzıdır.
 

Benzer konular

Üst