fonradar

Gider Pusulası İle Bilgisayar Programının Giderleştirilmesi Ve Vergilendirilmesi

sayın warghasmtr,

kusura bakmayın ama lütfen özel mesaj göndermeyin ilgili konu ile ilgili ise lütfen sorunuzu buraya yazın farklı bir konu ise lütfen ilgili vergi kanunu başlığı altında sorunuzu iletiniz.

Teşekkürler.

İyi Günler.

sayın demiral,

aslında bu noktada size bir bakıma katılıyorum, son zamanlarda çok sık rastlanan bir çalışma şekline dönen bir durum, ücretli çalışan bir kişinin bilhassa yazılım sektöründe çok sık duyuyorum, serbest zamanlı vakitlerinde ücret mukabili başka firma, kişilerin işleri ile meşgul oluyorlar.
benim düşüncem usulen doğru bir iş yapılmıyor, bugün 3 bin lira maaşlı personel sene sonunda %35 üzerinden vergileniyor o kişinin kabahatı nedir, bıraksın işi gücü senede 45 bin lira net ile çalışsın ?

ikincisi, bu çalışma demirbaş olarak kullanılacak ise firmanın bu tutar için demirbaş ayırması gerekiyor fakat demirbaş alımı için kdv ödememiş olacak ?!
Burada önemli nokta ücret ve serbest meslek faaliyetini bir birinden ayırabilmektir. Bunu ayırmanın kriteri ise işverene tabi olarak çalışmaktır. Özellikle yazılım geliştirme, dışarıdan tek bir proje çizme gibi durumlarda işverene tabi olduğu, onun sevk ve idaresinde çalışıldığından bahsedilemez. Ayrıca GVK md.18'te açık bir istisna hükmü var, amacı da yaratıcılığı vergisel olarak teşvik etmek, mevzuat böyle, adil olup olmaması ayrı bir tartışma konusu.

sayın warghasmtr,

kusura bakmayın ama lütfen özel mesaj göndermeyin ilgili konu ile ilgili ise lütfen sorunuzu buraya yazın farklı bir konu ise lütfen ilgili vergi kanunu başlığı altında sorunuzu iletiniz.

Teşekkürler.

İyi Günler.

Kusura bakmayin, konuyu sorudan saptirmamanizi rica etmek icin ozel mesaj attim alenen yazmayayim dedim ama nasil isterseniz.

Kusura bakmayin, konuyu sorudan saptirmamanizi rica etmek icin ozel mesaj attim alenen yazmayayim dedim ama nasil isterseniz.

sayın warghasmtr,

sıkıntı değil tabii ki düşüncenizi yazabilirsiniz. yalnız şöyle ki sayın koraykarakaya bey sorularınızın buradan ve özelden cevabını verdiği için sizin için açıklanması gereken bir durum kalmadı mevzuattan anladığım için bu cümleleri kurdum konu üzerindeki yorumlarımız vergi konularına fazla hakim olmadığınız için sizin kafanızı karıştırmasın yorumlarımız bilmediğimizi yada bildiğimiz yada yanlış bilinen konuların aydınlatılması kapsamlıdır. sonuç itibari ile saptırılan bi durum söz konusu değildir rahat olunuz.

İyi Günler.

Teşekkür ederim

Bir sorum daha olacak

Eğer bu kişi ücretli işinden ayrılmış ve tam zamanlı serbest meslek yapmaya başlar ise,

keseceği smm %20 stopaj ile %18 kdv ödeyecek, kapanışta GV beyannamesi verecek bu beyannamede yıl içinde ödediği stopajları düşmek sureti ile ya ödeme yapacak yada iade alacak, ifadem doğrumudur ?

Peki bu durumda anlayamadığım meselenin şu kısmı: bu kişi şu an itibariyle esnaf muaflığı ile mal teslim etmiş olmuyor mu ?

Hayır ücretli işinden ayrılıp ayrılmaması önemli değil. Hatta burada aslında bir yıl içerisinde 2-3 kez yapması bile önemli değil. Yani serbest meslek faaliyeti arızi değil de sürekli olsa bile, yine de GVK md.18 kapsamına girdiğinden vergilendirme rejimi değişmeyecektir.

Teşekkürler Koray bey, konu aydınlığa kavuştu.

son durumumuz şu şekilde aynı zamandan kabul ettiğim...

bu kişi yılda 3-4 kez başka başka firmalara yazılım yapmış olsa hatta bu yazılım 260.Haklar başlığında değerlense dahi yıl sonunda GV beyannemesi vermeyecek ve %17 üzerinden stopaja tabi olacaktır.

Teşekkür ederim

Bir sorum daha olacak

Eğer bu kişi ücretli işinden ayrılmış ve tam zamanlı serbest meslek yapmaya başlar ise,

bu durumda şu şekilde bir durumda söz konusu şöyle ki,

Gelir vergisi mükelleflerinin ticari sınai veya zirai bir işle fiili çalışmaya başlamaları veya mesleki bilgiye ve ihtisasa dayalı meslek veya sanat faaliyeti ile uğraşmaları bu kişilerin vergi mükellefi olmalarını gerektirir. Fiili başlamaktan kasıt mükellefin faaliyetine başladığını gösteren şartların oluşması gerekir bunlar nelerdir onlara bakalım yalnız tüccar ve serbet meslek ebabları için bu durum farklılık gösterir.

serbest meslek erbabı için işe başlama belirtileri

mesleki faaliyette bulunduğunu gösteren ilanlar yapmak,
yazıhane,muayenehane atelye gibi işyerleri açmak, (özel)
çalıştığı yere mesleki icraatini gösteren levha asılması,
mesleki odaya kayıt yaptırmak bu durumda vergi dairesine bildirimde bulunulması gerekir,
yukarıdaki işlemlerden herhangi birisinin uygulanması mükellefin işe başladığını gösterir.

İyi Günler.

Hayır Sayın Demiral yapılan faaliyet GVK md.18 kapsamında ise gelir vergisinden istisnadır, ve serbest meslek faaliyeti nedeniyle mükellefiyet tesis ettirilmesi gerekmez.

Hayır Sayın Demiral yapılan faaliyet GVK md.18 kapsamında ise gelir vergisinden istisnadır, ve serbest meslek faaliyeti nedeniyle mükellefiyet tesis ettirilmesi gerekmez.

Sayın koraykarakaya,

bence yoruma açık muhalefet gibi olacak ama sonuçta mesleki bilgi olduğu için herkesin yapabilmesi mümkün olmadığı mesleki bir bilgiye sahip olunduğu için mekellefiyet gerektirdiğini düşünüyorum.

Hatta web grafik uygulama işi kapsamında verilen hizmetin mükellefiyet gerektirdiğini belirten özelge olduğunu hatırlar gibiyim bu kapsama yakın olduğu için belirttim.

İyi Günler.

Eğer serbest meslek faaliyeti sonucunda ortaya çıkan yazılım, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun 2/1 maddesinde tanımlanan bir bilgisayar programı ise GVK md.18 kapsamına girer ve mükellefiyet tesis ettirmek gerekmez. Yine ikna edemediysem sizi başkaca yapabileceğim bir şey kalmadı:)

Serbest meslek faaliyetinde ise ticari kazançtan farklı olarak sermaye değil şahsi mesai, ilmi veya mesleki bilgi ya da ihtisas ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla, bir faaliyetin serbest meslek faaliyeti olduğundan söz edilebilmesi için yalnızca emeğe dayanan bir organizasyonun varlığı yeterli bulunmamakta, emeğe dayalı olmasının yanı sıra geliri doğuran bu emeğin, ilmi ya da mesleki bilgi veya ihtisasa da dayalı olması gerekmektedir. Bu konuda sizinle hem fikirim yalnız 31 nolu mesajomda vermeye çalıştığım cevap bu hizmetleri verirken almış olduğu makine alet edavat vb giderlerden dolayı mükellefiyet tesis ettirmeleri gerekir tek başına bilgi birikimi ile yapılacak bir işlem değildir.

İyi Günler.

Ben serbest meslek faaliyeti değildir demiyorum ki, ya da verginin konusuna girmiyor. Sadece GVK md.18 kapsamında vergiden müstesnadır elde edilen kazanç diyorum. Ayırca hiç bir serbest meslek faaliyeti sadece bilgi ile yapılamaz, az ya da çok tehcizat gerektirir. Ki bu husus da GVK md.65'te "sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye" ibaresi ile ortaya konulmuştur. Neyse sizin böyle bir mükelelfiniz olursa gidip mükellefiyet tesis ettirisiniz o zaman.

Sayın koraykarakaya,

uzun oldu ama yararlı oldu diye düşünüyorum mutabıkız:)

İyi Günler.

Konu benim açımdan yerli yerine oturdu.

Üstadım konuya bir başka çerçeveden bakıyorum.

Şöyle bir olay aklıma geliyor,

madde 18'in kapsamında tamamlanmış bir maldan bahsediliyor, devir yada kiralama yapmak
için elimizde ticari bir mal yada sunabileceğimiz bir hizmet olması gerekiyor.

fakat mükellef bu çalışmasını bu ticari yada sanatsal mal her ne ise bir kısmında,
yarı yada kısmi zamanlı çalışarak yardımda bulunmuş, tamamlanmasına vesile olmuş olsa idi,

vergilendirilmesini yine de gvk.18 üzerinden yapabilecekmiydik.

varsayalım bu çalışmayı yılda bir yada iki defa yapıyor.
elinde yetkinlik derecesi var.
vergi mükellefiyeti bulunmuyor.

Son düzenleme:
Sizin çizdiğiniz çerçeve elbette GVK md.18 kapsamına girmez. Örneğin mevcut bir yazılım sistemine yama yapılması, veya bir bilgi işlem networkunün işletilmesine yönelik danışmanlık hizmetleri gibi. Bu kavramları bir birine karıştırmamak gerekir.

Böyle bir durumda senede bir kez yapılırsa arızi serbest meslek kazancı, birden fazla yapılırsa serbest meslek kazancı, işveren tabi olarak yapılırsa ücret geliri elde edilmiş olur.

Peki Üstad bir defa yapıldı diyelim, yama yada ekleme çıkarma işlemleri yapılıyor,
vergilendirirken yüzde 20 stopaj ile %18 kdv mi hesaplamak gerekecek ?

Sayın demiral,

bahsettiğiniz özelgeyi paylaşmanızı rica etsem mümkün olur mu acaba ulaşabileceğiniz bir yerde mi ?

1 defa yapıldıysa yama gibi bir işlem GVK md.18'den yararlanamaz, ama yine de arızi serbest meslek faaliyetidir.

Bu durumda;

1-Belgelendirme gider pusulası ile yapılır GVK Genel Tebliği No 221 madde 30 uyarınca.

"30. Serbest meslek faaliyetini arızi olarak yapanların defter tutma ve belge düzenleme zorunlulukları bulunmamaktadır. Ancak, bu kimselerin yaptıkları hizmetler karşılığında kendilerine yapılan ödemelerin Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden aynı Kanunun 234 üncü maddesi hükmü çerçevesinde "Gider Pusulası" ile tevsik edilmesi uygun bulunmuştur. Diğer yandan, Vergi Usul Kanununun 242 nci maddesi uyarınca, arızi olarak yapılan serbest meslek faaliyeti ile ilgili giderleri ispat edecek belgelerin muhafaza edilmesi gerekmektedir."

2-Stopaj oranı GVK md.94/2-b uyarınca %20'dir.

3-Faaliyet tek bir sefer yapıldığı için 117 Nolu KDV Genel Tebliğinin 2.2.1 maddesinde açıklandığı üzere yapılan faaliyet KDV'nin konusuna girmemektedir ve KDV tevkifatı da yapılmayacaktır.

"2.2.1. KDV Kanununun (1/1) maddesine göre, serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler vergiye tabidir. Sözü edilen faaliyetleri mutad ve sürekli olarak yapanlar KDV mükellefi olacak, arızi serbest meslek faaliyetinde bulunanların ise KDV mükellefiyeti tesis edilmeyecektir."

Peki Üstad bir defa yapıldı diyelim, yama yada ekleme çıkarma işlemleri yapılıyor,
vergilendirirken yüzde 20 stopaj ile %18 kdv mi hesaplamak gerekecek ?

Sayın demiral,

bahsettiğiniz özelgeyi paylaşmanızı rica etsem mümkün olur mu acaba ulaşabileceğiniz bir yerde mi ?

hangi özelge ? kaç nolu mesajımdaki cevaba istinaden olduğunu belirtirseniz tabii paylaşabilirim.

İyi Günler.