Gider Pusulası ile Gider Makbuzu Arasındaki Fark?

N

NİSAN

Ziyaretçi
Gider makbuzu ile gider pusulası arasındaki farklılıklar nelerdir?
X A.Ş. vergi mükellefi olmayan kişilere,yani faturası bulunmayan kişilere iş yaptırdığı zaman örneğin ofis boyası,nakliye vb...gider pusulası keserek stopaj mı ödemelidir?yoksa gider makbuzumu düzenlemelidir?yani benim irdelemek istediğim konu gider pusulasının kullanım yerleri ve gider makbuzunun kullanım yerleri nerelerdir?
 
Ynt: Gider pusulası ile gider makbuzu arasındaki fark?

Gider makbuzu diye bir evrak yoktur.

Gider pusulası ise 1999 öncesi yaygın olarak kullanılan, VUK tevsik edici evraklar arasında sayılan, maliye bakanlığı damgalı, anlaşmalı matbaaya bastırılan bir belgedir (usul esasları fatura ile aynıdır).

Fakat bugün kullanımı yok denecek kadar kısıtlıdır. Yani günümüz muhasebesinde yeri yoktur.

Ama ne zaman kullanılır.

Vergi mükellefi olmayan kişilere bazen iş yaptırıldığı olur, temizlikçi kadın, hamal, nihai tüketiciden iade mal, bu gibi işlerde belge düzeni kanunumuzda muallakta bırakıldığı için gider pusulası kullanılmaktadır.

Yani, bu tip işlerde stopajını da vererek (vergi riski azaltılması ) bir evrak düzenlenir ve gider pusulası denir. (aslında gider pusulası usulunde değildiri yani maliye mührü yoktur genelde).

"kısaca evrak alamıyorum, KDV ödemiyorum, ama stopaj ve SSKDV ile vergimi ödüyorum" anlamına bir evraktır.

Sonuç Gider pusulası diye bir belge yoktur artık. Kullanmayınız, (arabasıyla köy köy gezip üretiiği malları satan birinden alım yapmıyorsanız)
 
Ynt: Gider pusulası ile gider makbuzu arasındaki fark?

butterfly effect, kuyumcular gider pusulasını sık sık kullanmaktadır. vatandaştan iade mal alındığında da kullanılması zorunluluktur.
 
Ynt: Gider Pusulası ile Gider Makbuzu Arasındaki Fark?

Zaten yazımda nihai tüketiciden iade hususunu belirtmiştim.

Bunun dışında da mantıklı bir kullanım alanı yoktur zaten. Ve de olmamalıdır. Kayıt dışı konusundaki eksikliğin bir belirtisidir gider pusulası.

Şirketiniz iş yaptırıyor, işi yapan diyorki fatura, fiş...vs veremem. Ne yapıcağız?

Gider pusulası kes gitsin? Çok basit. !!!
 
Ynt: Gider Pusulası ile Gider Makbuzu Arasındaki Fark?

Sn. Butterfly,

Bu konudaki görüşlerinize katılıyorum. Ancak hala gider pusulası kullanımı oldukça yaygındır. Özellikle seyahat acentalarında rehberlere yapılan ödemelerin büyük çoğunluğu bu yöntemledir.
 
Ynt: Gider Pusulası ile Gider Makbuzu Arasındaki Fark?

evet arkadaslar bence günümüzde cok ca kullanılıyor gider pusulası en basitinden bir köylüden alınan sebze ve meyvalara karsılık kesilir bizim bir mükellefimiz var ondan biliyorum.saygılar...
 
Ynt: Gider Pusulası ile Gider Makbuzu Arasındaki Fark?

Sayın uhudd;O bahsettiğiniz Gider pusulası olmaması lazım Muhtahsil Makbuzu Olması lazım

Çünkü;Bahsedilen kişi çifçi olduğu için Müstahsil Makbuzu; Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile defter tutmak zorunda olan çiftçi­ler gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden satın aldıkları malların bedelini ödediklerinde iki nüsha olarak düzenledikleri, birini imzalayarak satıcı çiftçiye vermeye ve diğerini ona imzalatarak alma­ya mecbur oldukları belgedir.



Kolay gele..
 
Ynt: Gider Pusulası ile Gider Makbuzu Arasındaki Fark?

Dernekler Yönetmeliği madde 38'de Gider Makbuzu diye bir ibare var ve Gider Pusulası kapsamına girmeyenlere verilir diyor. Her ne kadar konumuz dernekler değil ise de, böyle bir makbuzun varlığı kanunlarda geçiyor.


Gelir ve gider belgeleri

Madde 38- Dernek gelirleri alındı belgesi ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.

Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak dernekler, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için Gider Makbuzu (EK- 13) düzenlerler.

Dernekler tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri Ayni Yardım Teslim Belgesi (EK- 14) ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneklere yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise Ayni Bağış Alındı Belgesi (EK- 15) ile kabul edilir.

Bu belgeler; EK-13, EK-14 ve EK-15’de gösterilen biçim ve ebatta, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya sürekli form şeklinde, dernekler tarafından bastırılır. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak belgelerin, belirtilen nitelikte olması zorunludur.

Hakan
 
Üst