Gider Pusulası ve Senetler

Ynt: Gider Pusulası ve Senetler

Sayın formdaşlar soruyu ben sordum daha fazla uzamadan sonuçlandırayım dedim ::)
Benim bunu sormamdaki yani resmiyete geçirmek istememdeki amaç bankanın direk şirketleri baz alarak senetleri takasa sokması idi.yani bizim firma kefil idi asıl senedi imzalayan ortak idi direk doçent adına idi senetler.onlarda cirolayıp kendi çalıştığı şirkete verip banka takasına sokmuşlar.Bankada borçlu a şirketi alacaklı b şirketi olarak bize senet bilgisini gönderdi.
Olay buradan çıktı açıkçası bu şekilde olunca resmiyete dökmek istedim ama bu olay sandığımdan daha da riskli olduğu için mecburen ne senetleri işleme alıcam nede gider pusulası kestiricem.Başka bi alternatif onun çalıştı şirketin fatura kesmesi ama onu da onlar kabul etmez sonuçta kdv ve kar ödeyecekler.
sonuç olarak işleme alamayacağım :-\
 
Ynt: Gider Pusulası ve Senetler

Bencede almayın :)

Sonuçta her halükarda riskli bir iş. Kendi cevabım bordrolamak oldu ama ondan dahi tam emin değildim... Çünkü meblağ çok yüksek. Peki sormayacaklarmı hem size hem karşı tarafa; Böylesine yüklü tutarda bir işlem için kurumsal bir firma bulamadınızmı, ya da karşı tarafa mükellefiyet tesisi...

Çok sakıncalı. Ciddi sakıncalı.
 
Ynt: Gider Pusulası ve Senetler

"Benim bunu sormamdaki yani resmiyete geçirmek istememdeki amaç bankanın direk şirketleri baz alarak senetleri takasa sokması idi.yani bizim firma kefil idi asıl senedi imzalayan ortak idi direk doçent adına idi senetler.onlarda cirolayıp kendi çalıştığı şirkete verip banka takasına sokmuşlar.Bankada borçlu a şirketi alacaklı b şirketi olarak bize senet bilgisini gönderdi."




Denmiş;


Bu durumda olay tamamen farklı bir boyuta geçer. Eğer firmanın doğrudan borç alacak ilişkisi değil de bir KEFALET söz konusu ise, bu durumda yapılacak kayıt Nazım hesaplar altında olmalıdır.
Ayrıca senetler takasa konmaz. senetler tahsil için bankaya tahsil veya teminat cirosu ile verilir.
Takas çekler için kurulmuş ödeme sistemidir.
 
Ynt: Gider Pusulası ve Senetler

Merhaba,

Değerli forumdaşlar;

Vergilendirmede olayın aslı geçerlidir. Bunu ben değil VUK söylüyor. Burada şirketin cebinden çıkan bir eğitim ve danışmanlık gideri var. Bunun kayıtlara intikali gerekirmi gerekmez mi. Eğer kayıtlara intikal edilmezse geliri elde eden açısından bir vergi kaçağına göz yumuyor olmaz mıyız;

Burada sizin kendinizi nerde görmenizle alakalı bir konu;

Beyannameleri düzenleyen; faturaları kaydeden bir katip mi;

Yoksa şirket faaliyetleri arasında gerçekleşen; bu ve benzeri olayların giderleştirilmesini sağlayacak çözümler bulan bir mali müşavir mi;

sorun yok öyle mi.
Şirket eğitim alıyorsa ve aldığı eğitimin karşılığı olan bir senedi ortak düzenliyorsa ;

sorun yok öylemi....
Gösterilemeyen 150.000 lik bir gider kurum fonlarından karşılanıyor; ve bu şirket mali tablolarına yansıtılmıyor.
Onuda geçtim birileri 150.000 YTL para kazanıyor; Vergisini vermiyor; ve biz buna göz yumuyoruz; Başkasının vergi kaçırmasına yardım ediyoruz.

Etik diye bir şey vardı sanki;

Ya da neydi

Buldum sosyal sorumluluk;

Neyse boşverin sorun yok;

Saygılarımla;
 
Ynt: Gider Pusulası ve Senetler

:D 8) 8) ??? ::)

Sn. Uzman :'( :'(

Güleriz ağlanacak halimize. Yerden göğe haklısın.
 
Ynt: Gider Pusulası ve Senetler

UZMAN ' Alıntı:
Onuda geçtim birileri 150.000 YTL para kazanıyor; Vergisini vermiyor; ve biz buna göz yumuyoruz; Başkasının vergi kaçırmasına yardım ediyoruz.

Buldum sosyal sorumluluk;

Başkasının Vergi kaçırmasına yardım etmemek adına devletin başkasının vergisini ödetmesi müessesesi. Stopaj. Motivasyon aracı Sosyal sorumluluk kavramı.

Burada sosyal sorumluluğu kabul edip ya 150.000 ytl'nin vergisini muhtasarda beyan edeceksin Bunu şirket kabul etmez. Ya da hocaya eksik ödeyeceksin Hoca kabul etmez.

Sosyal sorumluluk adı altında devlet borcu iki taraftan birine yüklemeye çalışıyor. 70 lerin siyasi politikası gibi. İti ite kırdırma gibi. Vegiyi alacak gücü yok çünkü.

Ben derim ki. Gelir vergisinde iki kazanç olsun. Ücret ve Ticari. Ücret dışında herkes %20 vergi kurumlar versin. Herkesin işine gelir. Kimin işine gelmez?
 
Ynt: Gider Pusulası ve Senetler

merhaba arkadaşlar görüyorumki oldukça hararetli bir tartışmanızvar. ama yazdıklarınızın çoğunada katılmıyorum.

1. bir şirket gerçekten bir bireyden mükellef olmayan ssklı bir bireyden eğitim yani danışmanlık hizmeti alıyorsa bu kişiyle danışmanlık şözleşmesi yapıp, yapmış olduğu her ödemeyide muhtasarda stopaj yoluya göstermelidir. danışmanlık sözleşmesi yapmış olduğu bireyide ssk lı olarak gösterme zorunluluğu yoktur.

2. şirket bu giderini kayıtlara almıyorsa , gider göstermemiş ve karından düşememiş demektir. dolaylı olarak daha fazla kar göstereceğinden kurumlar vergisiyle bu ödenen eğitim bedelin vergisini kendi üslenmiş olur buda vergi kaçırmanın fiiliyette garçekleşmediğini gösterir yani devlet her şekilde parasını almış olur. usul ve yöntem farklıdır.

gider pusulasına gelince , gider pusulası uygulamasında bir sınır yoktur. pusu la ile mal veya hizmet alına bilir mükkef olayan kişi olması bunun için yeterlidir. bugün bir ikinci el makina satın alacak olsanız şirketinize ikinci el makina sahibi esnaf olmayan kişiyi vergi mükellefimi yapacaksınız. gider pusulası ile maddi duran varlıklarınıza dahil edeceksiniz. yada noter senedi ile.

ortada olan bir hizmet varsa tutarının ne olduğu önemli değil. yapılan işin mahiyeti ve büyüklüğü önemlidir. 200 milyar satış yapmış fir şirketede 150 milyar eğitim hizmeti tabiki alınmaz. 2 trilyon ciro yapmış bir şirkete alınan 150milyarlık hizmetin daha açıklanır bir yönü vardır.

soruyu soran arkadaş gerek ispat acısından tutanak tutarak , sözleşme yada gider pusulası uygulaması ile kayıtlarınıza dahil edebilirsiniz. bunuda yılsonunda ymm nizin tam tasadik raporunda uygun bir uslup ile beyan edersiniz ve hiç bir sorununuz kalmaz ispatı yapıla bilen ve gerçekten yapılmış giderler , maliye tarafından reddedilemez.

bununla ilgili danıştay kararlarıda vardır.

saygılar,
 
Ynt: Gider Pusulası ve Senetler

Siz öyle sanıyorsunuz sn. Harbay;

150,000 YTL yi vergisiz ödeyen firma onun 2 misli gelirini de beyan etmiyordur zaten.
Olaylara tek taraflı bakmayalım.
 
Ynt: Gider Pusulası ve Senetler

Merhaba;

Sayın Harbay;

Gider pusulası kesmeyi düşündüğünüz kişi vergiden muaf bir insan değil;

Kesinti yoluyla devlete vergisini ödeyen ücretli;
ve 150.000 YTL lik bir tutarda vergi dilimine tavan yaptıracak bir ücret geliridir.

Bordroya dahil edilmeli;
Danışmanda elde ettiği bu ücret tabi olduğu vergi dilimlerine tavan yaptıracağından GVK 86. ve 87. madde kapsamına gireceği için bir veya birkaç işverenden gelir elde edenlerin gelirin toplanması ve beyanı hükümleri gereğince gelir vergisi beyannamesi vermesi gerekecektir.

Saygılarımla,
 
Üst