fonradar

Girilmeyen Fatura Kdv + Damga Vergisi + Vergi Ziyan Cezası

Üyelik
5 Kas 2016
Mesajlar
2
Konum
tekirdağ
Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba konuyu yanlış yeremi açtım bilemiyorum. bu yüzden hepinizden özür dilerim.

Küçük ölçekli bir esnafım, iş yaptığım bir fabrikaya 2015 yılının 6. ayında bir fatura kestim faturayı alan firma kdv iadesi için başvurduğunda fatura çıkmadı benimle irtibata geçtiler muhasebecimle görüştüğümde faturanın girilmemiş olduğunu anladık. Şimdi muhasebecim bu yanlışını düzeltmek için 15 ay x 31,5 tl damga vergisi ve vergi ziyan cezası ödemem gerektiğini söylüyor.

Asıl konu bundan sonra başlıyor tabi. küçük esnafım ayda kestiğim fatura 3-5 adet bunu neden giremezsin ki sen ? hadi bu ay kaçırdın fatura koçanı geç gitti desek 1 ay sonra yakalaması gerekmezmi ? Bu konuda muhasebeciye ne gibi bir yaptırımım olur yardımlarınızı bekliyorum 1000 tl gibi bir cezadan bahsediyor bana ne yapmalıyım ?
 
Selamlar
Konunun şurasını bir netleştirelim.Fatura çıkmadı derken; faturayı siz kesmişsiniz,karşı taraf almış kaydetmiş ancak siz kendi beyanınızda bunu bildirmemişsiniz,doğru mu anlıyorum.
2015 yılının 6.ayına düzeltme beyanı vereceksiniz.Ama muhasebecinin söylediğine göre 15 aylık düzeltme beyanı verilecek ve her beyan içinde 31,50 lira damga vergisi kesilecek.Ayrıca birde vergi ziyaı kesilecek deniyor.Buraya kadar da doğru mu?

Şayet doğru ise;
Bu konuya cevap verebilmek için;
1- 2015/6.ayından bugüne kadar verdiğiniz kdv beyanlarına bakmak lazım.Kdv'den hep alacaklı mıydınız,yoksa ödeme çıkıyor muydu?
2- Alacaklı ise 6.ayındaki kdv beyanınız da ne kadar alacak devrettiniz?
3- Kestiğiniz fakat beyanını unuttuğunuz fatura kaç TL?

Tam bir cevap verebilmek için bunlara bakmak lazım.Teknik konulara giripte iyice kafanızı bulandırmak istemeyiz.
Gelelim,kusurun kimden kaynaklandığına.Son cümleniz aslında bu soruyu da cevaplıyor.Evrakları gönderdiniz veya da geç gönderdiniz.Kestiğiniz faturalarda tarih ve seri-sıra numarası birbirini takip eder.hadi bir ay atladı diyelim.Sonraki ayda eksiği farketmesi lazım.Tabi burada takip kusuru meslektaşımızdan kaynaklandığını maalesef söylemeliyim.Ancak aranızda diyaloğu ve çalışma şartlarını bilemediğimiz için kesin kusurlu o dur da diyemem.Ama en azından küçük bir takiple bu faturanın atlandığını farkedebilirdi.
Yasal olarak herhangi bir yaptırımda bulunamazsınız.Kendisi gerekli bütün düzeltmeleri yapar ve sizde tahakkukları kendisine gönderir,bunları ödeyin dersiniz.Ama yasal olarak bunu bir zemine oturtmak çok zor.Ceza konusunda birşey diyemeyiz.Beyanlarınızı incelemek lazım.
Geçmiş olsun.
 
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.

1- muhasebecin söylediğine göre yıl sonuna kadar düzeltme yaptığında 13 tl gibi bir miktar kdv ödemem gerekiyormuş yani alacaklıyım kdvden.
2-6. ayda kdv devrim 370 tl gibi bir meblağ
3-kestiğim fakat muhasebecinin beydanda unuttuğu fatura 2055+kdv yani hemen hemen alacak kdvsini karşılıyor.

şimdi olan pişmanlık yasası ile başvursam yine ödeme 1000 tl yi bulurmu. faturayı kestiğim firma için bu miktar çok küçük gerekirse kdv iadesine başvurmayabilir ama sonra ben bir denetlemeye girersem ne yaparım düzeltme yapmalıyım bu işlemden 3 gündür çok büyük sıkıntıdayım.
 

Benzer konular

Üst