Gmsi.İle İlgili hesaplama

GMSİ ile alakalı bir sorunum vardı sormak istediğim şu; Bir arkadaşımın kendine ait 2 adet gayri menkulü var bunalın 2 side kiraya verilmiş durumda 1.Daireden aylık 600 2.daireden 700 ytl kira geliri var(2008 için) ayrıca bu arkadaşım özel bir hastanede Ücret karşılığı doktor olarak görev yapmakta ayrıca aynı hastanede %5'de ortaklık hissesi var bu durum karşısında Beyan edilmesi gereken Gmsi gelirlerini nasıl beyan edebilir hesaplama işlemi nasıldır?teşekkür eder saygılar sunarım....

Ynt: Gmsi.İle İlgili hesaplama

Tek işverenden ücret alıyorsa ücret gelirini beyan etmeyecek.
Ortaklık hissesinden kar payı alıyorsa tutara bağlı olarak büyük ihtimalle beyan etmeyecek.
GMSİ yani kira gelirleri için de bilgiler eksik. Eğer evler mesken ise istisna düşüp beyan edecek.
İşyeri ise gene farklı durum söz konusu stopaj yapılacaktır.
Birinci ve ikinci vergi dilimi ortalamasını aşmıyorsa hiç beyan edilmeyecek.

(Yeter mi????) :)

2 evde meskendir.walla cevap için çok teşekkür ederim ama cehaletimi bağışlarsan tam olarak anlayamadım.yani burda sadece mesken olarak kiraya verilen gayrimenkuller içinmi istisnalar düşüldükten sonramı beyanname verilecek?yani yıllık beyyanname verilmeyecekmi?

Yakınınızdaki bir SM/SMMM gitseniz çok cüzi bir ücrete hem hesabı hemde beyanınızı yapacaktır.

nane kardeş amaç burda paylaşım değilmi?ben zaten mali müşavire gidebilirimde amaç doğruyu öğrenmek daha açıkca bu soruyu izah edebilecek biri varmı?çok teşekkürler nane kardeş ilginden dolayı

Benim açıkladıklarım dışında gerisi beyanname düzenleme sırasında yapılır.

Marco2000 ' Alıntı:
nane kardeş amaç burda paylaşım değilmi?ben zaten mali müşavire gidebilirimde amaç doğruyu öğrenmek daha açıkca bu soruyu izah edebilecek biri varmı?çok teşekkürler nane kardeş ilginden dolayı

Merhaba,
Eğer meslek mensubu değilseniz, burada anlatılanlar sizin sorunuza göre size yardımcı olmaktan çok kafanızı karıştıracaktır. Nitekim, sayın Güroy gerekenlerin tamamını yazmış zaten.

Bu forumun esas amacı "Meslek Mensupları" arasında yardımlaşma ve bilgi aktarımı olduğu için size yeterince (veya umduğunuz kadar) yardımcı olunamayacaktır diye düşünüyorum.

Bazı şeyler yüzyüze görüşülmeden anlaşılamaz. Beyan hassas bir konudur. Uzaktan yardımla beyan verebilirsiniz ama hata yapılma olasılığıda vardır. Size 2 örnek;
1. Daire yazmışsınız bu mesken kira geliri mi yoksa bir işyeri mi? Malum bazı yerlerde daireler işyeri olarak kiralanabiliyor.
2. Bazı kişiler birlikte beyan edileceği zannı ile eşine ait tapulu yerin kirasınıda kendisi almış gibi söyleyebiliyor.