fonradar

Gmsi

Ben de aynı beyannamede beyan ediyorum zaten. Benim sormak istediğime sayın Merkür cevap vermiş ama diğer arkadaşlara da sormak isterim.
Aynı beyannamede ticari kazancı ve GMSİ yi gösterdim ve ikisinden de ayrı ayrı vergi çıktı. Yukarıda örnekte ticari kazanca 1000, GMSİ 500 demiştim. Benim GMSİ için nasıl bir kayıt yapmam gerekiyor yada kayıt yapacak mıyım. 1.sorum bu.
Kayıt yapılmıyorsa benim takkukta 1500 lira ödemem çıkacak. Ama kayıtlarımda sadece 1000 lira ticari kazançtan dolayı gözükecek.
Sayın Merkür burada ortaklar cari hesabını önermiş ama diğer arkadaşlardan da görüş almak isterim.

merhaba,

kira geliri beyanında kira sözleşmesindeki isim mi dikkate alınır, yoksa tapudaki mi acaba? sözleşmedeki isim tapudaki isimle aynı değil beyanı kimin yapması gerekiyor ?

Ben de aynı beyannamede beyan ediyorum zaten. Benim sormak istediğime sayın Merkür cevap vermiş ama diğer arkadaşlara da sormak isterim.
Aynı beyannamede ticari kazancı ve GMSİ yi gösterdim ve ikisinden de ayrı ayrı vergi çıktı. Yukarıda örnekte ticari kazanca 1000, GMSİ 500 demiştim. Benim GMSİ için nasıl bir kayıt yapmam gerekiyor yada kayıt yapacak mıyım. 1.sorum bu.
Kayıt yapılmıyorsa benim takkukta 1500 lira ödemem çıkacak. Ama kayıtlarımda sadece 1000 lira ticari kazançtan dolayı gözükecek.
Sayın Merkür burada ortaklar cari hesabını önermiş ama diğer arkadaşlardan da görüş almak isterim.

Ben de görüşlerinizi bekliyorum arkadaşlar.

Ben şimdi şunu net anlamak istiyorum. Söz konusu olan anladığım kadarı ile şahıs firmasıdır. Şahıs firmasında tahakkuk eden sadece ticari kazanç kayıtlarda görünür.Bundan sonrası ise iş şahsa bağlı olur yani kişisel nitelik kazanır ve firmanın vergi mükellefiyetini etkilemez. Ödenen vergiyi de göstermezni gerekmez.. İlla göstermek istiyorsanız ortak şahsi hesabına borç yazabilirsiniz ödenen fazla vergiyi.

Sayın nguroy evet şahıs firması. Benim de net anlamak istediğim 360 hesapta önceki verdiğim örnekten hareket edersek 1000 lira mı gözükecek
1500 lira mı.

Yıl sonunda ticari kazanç için karşılık ayrıyorsanız;
370 (A) bakiye 1200
371 (B) bakiye 200
Beyan verildiğinde (son dönem geçici v. ödemesi olmadığı varsayılarak);
Tahakkuk;
370 (B) 1200
131 (B) 500
371 (A) 200
360 (A) 1500
Ödeme;
360 (B) 1500
131 (A) 500
100 (A) 1000

Not: Ticari,zirai ve mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar,(ticari kazanç sahipleri) 1.ve 2 sınıf tacirler+basit usule tabi olanlar,zirai kazanç sahipleri defter tutar çiftçiler,serbest meslek erbabları. İstisna haddinin (3.200,00 TL) üzerinde hasılat elde ve edenler beyan gerekip/gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ve/veya birlikte kazandığı ücret+msi+gmsi+diğer kazançları ve iratları gayri safi tutarları (94.000,00 TL) aşanlar.

Konut istisnasından yararlanamazlar.

İyi Günler.