Google Adsense Ortaklık Gelirlerinin Vergilendirilmesi

Üyelik
3 Haz 2006
Mesajlar
37
Herkese merhabalar, umarim konuyu yanlis yere acmamisimdir.

Bildiginiz gibi Google Adsense ortaklik programiyla web siteniz uzerinden reklam yoluyla para kazanabiliyorsunuz.

Bu kazanilan parayi sirket geliri olarak gostermek ve vergisini vermek istiyorum.

Ornegin 3 gun once 200 YTL'lik bir miktar limited sirketimize ait banka hesabina yatti, ve ben bu parayi sirket geliri olarak gostermek istiyorum, bu durumda fatura da kesmem gerekiyor, yalniz EFT bilgilerinde gonderen olarak "BFS FINANCE LIMITED" bilgisi mevcut, saniyorum Google finans islemlerini bu firma uzerinden yurutuyor. Ben faturayi keserken Google firmasina mi kesmeliyim, yoksa parayi yatiran "BFS FINANCE LIMITED" firmasi adina mi kesmeliyim?
Ayrica kestigim faturanin nushasini illa onlara mektup veya faksla gondermem gerekiyormu? isin bir diger boyutu Google'un gonderdigi ucrete karsilik herhangi bir fatura vs. istememesi/zorunlu tutmamasi.

Saniyorum bir cok kisi/firma Google Adsense veya benzer internet reklamciligi yoluyla kazandiklari ucretler icin herhangi bir vergi odemiyor, veya fatura kesmiyor, bu durumda ben mi yanlis yapiyorum acaba?

Bilgilendirmeleriniz icin simdiden tesekkurler..
 
Günaydın,
Sn. Orko siz çok güzel ve değişik bir konuya değinmişiniz. teknoloji ile birlikte bizlerin de düşünce ve uygulama kapasitemizi geliştirmemiz gerektiği bir kez daha açıkça ortaya çıkıyor.

Konuya gelince bir çok yabancı ülke de sistem bizdeki gibi değil. Özellikle gelişmiş ülkelerde herşeyden önce kendi vatandaşına tam bir güven söz konusudur. Bizde ise devlet vatandaşını potansiyel suçlu veya vergi kaçakçısı olarak kabul eder ve sistemini ona göre kurmuştur.
İşin bu tarafı ayrı siz fatura kesmekle doğru yapıyorsunuz faturayı size parayı gönderen şirkete kesin, ve isterseniz gönderin isterseniz göndermeyin.
Tabi bir de KDv sorunu var. Bence hizmet yurt içinde yapıldığı için iç yüzde ile KDV tahakkuku yapılmalıdır.
 
Sanırım küreselleşme sorununun yerel vergi mevzuatı boyutuyla karşı karşıyayız. Gelir yönetiminin bu konuya açıklık getirmesi gereklidir. Hizmetten yurtiçinde mi yurtdışında mı yararlanıldığı sunucunun nerede olduğuna göre mi yoksa örneğin türkçe site ve türkçe reklam ise dünyada türkçe konuşanların dağılımının maliyece yayınlanacak istatistiğine göre bir kısmı mı kdv den istisna olacağı belirlenmelidir.

Sayın Orko

Bu konuda bir özelge isteyip paylaşabilirseniz en azından Maliye'nin yaklaşımını öğrenmiş olabiliriz. Sanırım hizmet verenin sunucusunun bulunduğu yer olarak bir özelge çıkmıştı...
 
Tekrar merhaba,

Reklamların gösterildiği web sitelerinin sunucuları yurt dışında (ABD) bulunduğu için sanırım KDV durumu olmayacak.

Faturayı bana parayı gönderen "BFS FINANCE LIMITED" şirketine keseceğim, netten araştırdığım kadarıyla adresini de buldum, tax-vergi numarası için kendilerine email yolladım ancak herhangi bir yanıt gelmedi. Bu durumda faturayı vergi numarası bölümü boş olarak kesebilirmiyim?

iyi çalışmalar,
 
Günaydın,
sunucunun ABD de bulunması ,acaba kdv muafiyeti sağlıyor mu?. Çünkü verdiğiniz hizmetten Türkiye'de yararlanılıyor anladığım kadarı ile.

Faturaya takılmayın kesebilirsiniz. Çünkü yurt dışında birçok ülkede bizim anladığımız anlamda vergi numarası yok.
Önemli olan sizin gelirinizi göstermeniz.
 
Aslına bakarsanız sunucuların yurtdışında olmasıyla beraber verilen hizmetten de yurtdışında yararlanılıyor, yani reklamların çıktığı siteler de ingilizce siteler.

gelişmeler oldukça buraya yazmaya çalışacağım,

cevaplarınız için teşekkürlerimle,
 
Ynt: Google Adsense Ortaklık Gelirlerinin Vergilendirilmesi

Selamlar
Hizmet ihracıyla ilgili olarak bu tarz reklam yoluyla para kazanan şahısların kurdukları sitelerindeki reklam veren firmaların bir bölümü Türkiyeden, reklam verenlerin bir bölümü yurt dışından ise, İnternet sitesindeki reklam veren Türk firmaları hizmet ihracatında KDV istisnası uygulanabillmesi icin gerekli olan 4 şarttan hizmetten yurtdısında yararlanma şartını ihlal eder mi ?
kdv teblig 26
 
Ynt: Google Adsense Ortaklık Gelirlerinin Vergilendirilmesi

merhaba fatih bey kurumlar vergisi mükellefi olan bir müşterimde google adsense geliri elde ediyor, bfs fınans ltd.den ödeme alıyor.şimdi her ay müşterim bfs fınans ltd.ye faturasını kesiyor ancak faturayı kdv siz olarak düzenliyoruz, parada banka hesabına yurtdışından transfer oluyor
 
Ynt: Google Adsense Ortaklık Gelirlerinin Vergilendirilmesi

PARTAK ' Alıntı:
merhaba fatih bey kurumlar vergisi mükellefi olan bir müşterimde google adsense geliri elde ediyor, bfs fınans ltd.den ödeme alıyor.şimdi her ay müşterim bfs fınans ltd.ye faturasını kesiyor ancak faturayı kdv siz olarak düzenliyoruz, parada banka hesabına yurtdışından transfer oluyor
Yanıtınız icin tesekkürler sayın Partak,
peki firmanın internet sitesindeki firmalar yabancı firmalarmı yoksa Türk firmalar mı ?
 
Ynt: Google Adsense Ortaklık Gelirlerinin Vergilendirilmesi

aslında duruma bakarsanız internet üzerinden verilen bir hizmet bu, global bir ağ var, sunucuda (hostıng hizmeti veren firma) merkezi yurtdışında, bu hizmet yurt dışı üzerinden veriliyor hizmetin verildiği yer olarak bakarsak yani biz bfs ltd. firmasına aslında yurtdışı server, hostıng firması üzerinden hizmet vermiş oluyoruz ve hizmetten bfs yurtdışında yararlanmış oluyor birde şu önemli, buradaki konu hakkında maliyeden aslında mukteza istemek lazım ancak mali idare de bu tür işlemlerin nasıl yürüdüğü hakkında detaylı bilgiye sahip olamayabilir istenen mukteza bile yanıltıcı olabilir.Üstadlarımız dan bu şekilde yapılması gerektiği ve yukarıdaki açıklamalarımı zaten kendilerinden aldığım bilgiler ışığında yazdım.
 
Ynt: Google Adsense Ortaklık Gelirlerinin Vergilendirilmesi

Yanıt icin tesekkürler sayın Partak, dediginiz gibi konu hakkında detaylı bilgi yok, alo maliyeyi aradım oradanda net bir cevap alamadım.
 
Ynt: Google Adsense Ortaklık Gelirlerinin Vergilendirilmesi

konu biraz eski ama yeni konu açmak yerine buradan devam edeyim dedim.

peki adsense'den kazanç saglayan sirket degil de sahis ise ve vergi vermek isterse ne olur?
sahis olduguna göre fatura filan kesemez ama nasil verir? bununla ilgili bir düzenleme filan var mi?

Hadi birçok kisi gibi vermedi diyelim, bu durumda da hesabina yatan miktar kabarirsa hesap incelemeye alinir mi?
Duyduguma göre yurtdisindan hesaba yatan para belli bir miktarin üzerindeyse incelemeye aliniyormus, bunun belli bir limiti var mi? (bir sitede 8-10 bin gibi bir laf geciyor)
Bu miktar tek seferlik mi yoksa toplam miktar mi?

Bilenler cevaplarsa memnun olurum?
 
Ynt: Google Adsense Ortaklık Gelirlerinin Vergilendirilmesi

Fikri olan yok mu? ???
 

Benzer konular

Üst