Gözetim Belgesi

Üyelik
18 Nis 2014
Mesajlar
72
Konum
ANKARA
Merhabalar,

Ekonomi bakanlığı tafafından alınan gözetim belgesi ile yurtdışından ithal edilen malın yurt içinde satış ve kiralanması konusunda bir sıkıntı varmıdır. teşekkürler
 
Gözetim Belgesinin bulunmaması durumunda karşılaşılan sorunlara değinmekte yarar vardır. Gümrük idarelerince gözetime tabi eşyanın ithali sırasında Gözetim Belgesinin ibrazı halinde bu belgeye istinaden eşyanın serbest dolaşıma girişi sağlanabiliyorken; Gözetim Belgesi olmadığı halde beyan edilen kıymetin, ithal eşyasının kıymeti ile ilgili tebliğde belirtilen kıymete ulaşması ya da bu kıymet aşması durumunda yükümlüden ihtirazi kayıt yapmayacağına dair taahhüt alınarak serbest dolaşıma girmesine izin verilmektedir. İthal eşyasının kıymetinin ilgili tebliğde belirtilen kıymete ulaşması ise ek beyan ile sağlanmaktadır. Navlun, sigorta vb. değerlerin arttırılması suretiyle düzenlenen ek beyan sonucu oluşan kıymet, eşyanın nihai kıymeti olarak değerlendirilerek başka bir işleme gerek kalmaksızın eşyanın serbest dolaşıma girişi sağlanmaktadır. Böylece vergi matrahı yükselmekte ve devletin vergi geliri artarken ithalatçının da maliyetleri yükselmektedir. Vergi matrahının yükselmesiyle hesaplanan KDV miktarı da yükselmekte ve eşyanın yurt içi satış bedelinden daha fazla oranda KDV hesaplanmasına yol açmaktadır. Fazla ödenen KDV sürekli devir KDV'si olan ödeme çıkmayan şirketlerde önemli bir finansman sorununu ortaya çıkarmakta, fazla ödenen KDV devir KDV'sinin içerisinde yıllarca kalabilmektedir.
Bu zarardan kendini korumaya çalışan şirketler ise, bahsi geçen finansman sorununu aşmak ve koruma gözetiminden kurtulmak için öncelikle yakın zamanda KDV ödemesi çıkabilecek şirketler vasıtasıyla ithalata yönelerek finansman sorununu kısmen de olsa aşıp koruma gözetiminden kurtularak mevzuatın amaçladığının aksine yerli imalatçılar açısından haksız rekabete neden olmaktadırlar.
 
Üst