Gümrük beyannamesinde ödenen kdv.

sayın üstadlar uzun zamandır aradığım bi sorum var.
gümrük beyannamesinde ödenen kdv normal kdv ye attığımızda kdv ye göre matrah ayıran kdv beyannamesinde
alınan mal ve hizmete ait bedel yüksek çıkıyor.
sorum b formu verirken matrahlar tutmuyor kdv deki matrah kadar matrah olmuyor.
bunu olduğu gibi bırakıp verdim şimdiye kadar ama aklımdan da çıkmadı hiç
herkes böylemi yapıyor
gümrükde ödenen kdv için ayrı bir bülümde yok zaten mecbur ind.kdv ye atıyoruz.
görüşlerinizi ivedi şekilde bekliyorum.

Ynt: gümrük beyannamesinde ödenen kdv

Evet.Bende öyle yapıyorum.Ba ile Kdv beyannamesinin arasında bir uyumsuzluk oluyor.Ancak izahati olduğu için mantıklı olan da bu şekilde olması zaten.Bir sıkıntı yaşayacağımızı sanmam.Ki 2010 da o dertte kalktı zaten.

Ynt: Gümrük beyannamesinde ödenen kdv.

8.000,00-TL' nin altında kalan tutarları yazdığımız satır "Diğer mal ve hizmet alımları" kalktı.Limitte 5.000,00-TL oldu.
Bu satır kalktığı içinde Kdv beyannamesi ile uyumlu yapacağız diye gerilmemize gerek kalmadı yani.

iyi güzelde ithalatta yine aynı durum devam ediyor. yani uyumsuzluk devam edecek.kdv beyannamesine gümrükte ödediğimiz kdv girecek ama ba formunda gümrük müdürlüğüne ödediğimiz gümrük vergileri girilmeyecek.
ikinci olarak ba formu ile kdv yi hiç bir zaman tututrmaya çalışmadım zaten öyle bir kaie de yok. örneğin yurtdışı kargo faturalarında kdv yok dolayısı ile kdv beyannamesinde yok ama ba formunda var bunun gibi

cetvel ' Alıntı:
iyi güzelde ithalatta yine aynı durum devam ediyor. yani uyumsuzluk devam edecek.kdv beyannamesine gümrükte ödediğimiz kdv girecek ama ba formunda gümrük müdürlüğüne ödediğimiz gümrük vergileri girilmeyecek.
Belki kdv ile ba' yı tutturmaya çalışmadığın için bizi anlamadın sanırım.
Şöyle anlatayım.
Gümrükte ödenen kdv, kdv beyanında matrahı şişiriyor, olmamış bir alış (Matrah) yapılıyor gibi gösteriyor.Ba formunda da olan (Gerçek) alış (Matrah) gözükünce, arada uçurum olduğu çıkıyor.Sanki hayali kdv girişi yapılmış gibi duruyor.Aradaki farkı kapatmak içinde bazıları farkı limit altındaki satıra atıyor.2010 da bu satır kalkacağı içinde böyle bir ikilemde kalmayacağız.
Yine karışık oldu sanırım.! Neyse.!

cetvel ' Alıntı:
İkinci olarak ba formu ile kdv yi hiç bir zaman tututrmaya çalışmadım zaten öyle bir kaie de yok. örneğin yurtdışı kargo faturalarında kdv yok dolayısı ile kdv beyannamesinde yok ama ba formunda var bunun gibi
Bizde aksini söylemedik ki.Böyle bir kaide yok tabiki.Bizim yaptığımız sadece Matematikte yapılan sağlamaya benziyor.!

Kolay gelsin.

bazılarının limit altındaki kısma atmalarıda tuhaf.sonuçta rahatlıkla izah edeceğimiz bir husus. Neyse :-) sizede kolay gelsin.

cetvel ' Alıntı:
bazılarının limit altındaki kısma atmalarıda tuhaf.sonuçta rahatlıkla izah edeceğimiz bir husus. Neyse :-) sizede kolay gelsin.

Firmanın belgelerine ve kayıtlarına güvenmeyenler, maliye tarafından incelemeye alınma korkusundan limit altındaki kısma atabilirler diye düşünüyorum.Hiç birşekilde göze batmadan yoluna devam etmek isterler böyleleri.Pire için yorgan yakmazlar yani. :)
İyi akşamlar.

Gümrük beyannamelerinde kdv matrahını bulurken, fatura (mal bedeli) dışında bazı masraflarda ilave edilir. Navlun+sigorta+banka masrafı+ardiye vs. gibi.. Bu nedenle fatura ile ödenen kdv arasında uyumluluk olmaz.

Merhaba,

Gümrükte ödenen KDV yi ithal olunan malın maliyetine atabilir miyim?
Sonuçta KDV İadesi talebinde bulunmuyoruz. Şirketin çok fazla miktarda devreden KDV'si mevcut. Gümrük vezne alındısında gösterilen 2.434.-TL tutarındaki KDV yi 153 ithal olunan malların maliyetine atabilir miyim?

Böyle bir uygulama var mı?
Araştırdım bir türlü bulamadım.

Gümrükte ödenen KDV'yi Malın maliyetine atamazsınız.
Devreden KDV olarak yer almaya devam edecek.
KDV KANUNU
Verginin Gider Kaydedilemeyeceği

Madde 58 - Mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi ile mükellefçe indirilebilecek Katma Değer Vergisi, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez.

Buna göre, yurtdışından ithal edilen mallar için gümrükte ödenen KDV?nin genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılması, indirimle giderilemeyen kısmın ise daha sonraki dönemlerde indirim konusu yapılmak üzere sonraki döneme devredilmesi gerekmektedir. Ayrıca, indirimle giderilemeyen KDV?nin gelir yada kurum kazancının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmasa da mümkün bulunmamaktadır.