Gvk Madde 23/14 Hakkında Bir Soru

Üyelik
24 Ara 2017
Mesajlar
2
Konum
Ankara
Merhaba arkadaşlar
Madde 23/14 hakkında anlamadığım bir konu ile ilgili sizlerden yardım rica ediyorum. Bu maddeden faydalanmak için soyle bir sey var:
  • 1-Türkiye'de hizmet arz eden gerçek kişinin bağlı olduğu işverenin dar mükellef kurum olması, bu kurumun da Türkiye'de hiçbir şekilde kazanç elde edecek şekilde faaliyette bulunmaması,
Buradaki kazançtan anlam, bu şirketin Türkiye'den kazanç sağlamaması mı yoksa, Türkiye'deki çalışan bir kişinin yaptığı işlemler ile ilgili dünyanın hiçbir yerinde mi kazanç sağlamaması? Bu konuda sizin yorumunuz nedir.

ÖZELGE ARŞİVİ: Yurt dışındaki kurumdan elde edilen ücret gelirinin vergilemesihk. ozelgeye gore kişi yurt dışına danışmanlık hizmeti veriyor ve ucret dolar olarak geliyor, ama firmanın Türkiye'de herhangi bir kazanç faaliyeti yok. Buna rament Madde 23/14 kapsamına alınmamış.

Şimdiden teşekkürler.
 
Sayın nightblue99

Verdiğiniz Özelgeyi inceledim;

Buna göre

Türkiye'de hizmet arz eden gerçek kişinin bağlı olduğu işverenin dar mükellef kurum olması, bu kurumun da Türkiye'de hiçbir şekilde kazanç elde edecek şekilde faaliyette bulunmaması,

İkametgahı Türkiye'de bulunan veya bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak altı aydan fazla oturan gerçek kişiler Türkiye'de yerleşmiş sayılacaklarından, elde ettikleri gelirlerin tam mükellefiyet esasına göre gelir vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
Yine Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin 14 numaralı bendinde, kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına, işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretlerin gelir vergisinden istisna edileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre yurt dışında mukim şirkete internet üzerinden verdiğiniz proje danışmanlık hizmeti dolayısıyla tarafınıza doğrudan doğruya yurt dışından döviz olarak ödenen ücret işveren firmanın kazanç elde etmesine danışmanlık yaparak katkı sağlandığından Gelir Vergisi Kanununun 23/14 fıkrasında yer alan istisnaya ilişkin olarak 147 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan şartların ihlal edildiği anlaşıldığından Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin 14 numaralı bendine göre gelir vergisinden müstesna olması mümkün değildir. Bu nedenle ücret gelirinin Gelir Vergisi Kanununun 95 inci maddesine göre yıllık beyanname ile beyan edileceği tabiidir.
 
Üstat,

Anlamadığım yurtdışında mükim şirket kazanç sağlamak amacıyla kurulmuş şirket zaten. O şirkete danışamanlık vererek kazanç sağlamasını sağlamak nedir? özelgeden Türkiye'de herhangi bir kazancı olmadığını anlıyorum. Bu durum nasıl istsina kapsamına girmez? Yurtdışında faaliyet gösteren firma ödediği ücreti yurtdışında vergilendirmiyor mu?
 
Üst