Mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliği kapsamında 20/B istisna belgem var, istisna banka hesabım da açık. Bir konuda tebliğ yorumundan çok uygulamada deneyimi olan meslektaşların görüşünü almak istiyorum.
Durum
Tartışmalı nokta: Platform şartı
318 Seri No.lu tebliğdeki tanım:
Benim okumam şöyle:
330 Seri No.lu GVGT – Örnek 6
30.12.2024 tarihli ve 32768 (2. Mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 330 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde şu örnek yer alıyor:
Bu örnekten çıkardığım noktalar:
Sorularım
Uygulamadan bir deneyim paylaşabilecek olanlara şimdiden teşekkür ederim. Konularla alakalı pek bilgim yok, ben yalnızca yazılımcıyım. Bunlar kendi araştırmalarım ve konuştuğum uzmanlardan edindiğim bazı bilgilerdir.
Yardımını sunabilecek herkese teşekkür ederim.
Durum
- Android için bir uygulama geliştirdim. Google Play politikaları nedeniyle uygulama Play Store'da yayınlanamıyor.
- Uygulamayı Shopier'de "Mobil Uygulama" kategorisinde listeliyorum. Alıcı ürün sayfasına göz atıyor, satın alıyor ve APK dosyasını Shopier'in dijital teslimat sistemi üzerinden indiriyor. Satış tek seferlik.
- Tahsilatlar istisna hesabına geliyor, banka %15 tevkifat yapıyor.
- Shopier ise 2025'ten bu yana satışlardan %1 e-ticaret stopajı kesiyor.
Tartışmalı nokta: Platform şartı
318 Seri No.lu tebliğdeki tanım:
"Elektronik uygulama paylaşım ve satış platformu: Yazılım geliştirme kitleri marifetiyle geliştirilen ve yayınlanan mobil uygulamalara, kullanıcıların çevrim içi ortamda göz atmasına ve indirmesine olanak tanıyan ve uygulama mağazası olarak da tanımlanan platformu."
Benim okumam şöyle:
- Tanım işlevsel. Göz atma ve indirme unsurları Shopier'de fiilen gerçekleşiyor.
- "Uygulama mağazası" ifadesi kanunda geçmiyor, yalnızca tebliğde var. Hangi kritere göre mağaza sayılacağı da tanımlanmamış. Örneğin Play Store da yalnızca uygulama değil müzik, film, kitap gibi dijital içerikler satan bir mağaza. Kendi sitesinde "dijital içerik merkezi" gibi tanımları var, ve sözleşmeleri çok farklı.
- Mevzuatta platformun bir liste dahilinde olması ya da BDDK lisansı gibi bir şart bulunmuyor.
330 Seri No.lu GVGT – Örnek 6
30.12.2024 tarihli ve 32768 (2. Mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 330 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde şu örnek yer alıyor:
"Örnek 6: Akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlar için oyun geliştiren mükellef (J), geliştirdiği oyunu Türkiye'de faaliyette bulunan elektronik uygulama ve satış platformu elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı (K) A.Ş. aracılığıyla satmak üzere platformla sözleşme yapmıştır. Mükellef (J), 193 sayılı Kanunun mükerrer 20/B maddesinde yer alan istisnadan yararlanmakta olup sözleşme yapılırken istisna belgesini platforma ibraz etmiştir. Mükellef (J)'nin, sosyal içerik üreticiliği, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden sunulan hizmetler ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası düzenlemesi kapsamında bu faaliyetlerinden elde ettiği hasılat üzerinden bankalar tarafından %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacağından, oyun satışından elde edilen gelirlerin mükellef (J)'nin istisna kapsamında bildirdiği banka hesabına aktarılması sırasında aracı (K) A.Ş. tarafından 193 sayılı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (19) numaralı bendi kapsamında ayrıca tevkifat yapılmayacaktır. Ancak, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı (K) A.Ş., sözleşme sırasında 193 sayılı Kanunun mükerrer 20/B maddesinde yer alan istisnadan yararlandığı yönünde belge ibraz eden (J)'ye yaptığı ödemeye ilişkin bilgileri, BTRANS üzerinden yayınlanan veri format ve standardı ile bu Sistem üzerinden ilgili muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin verildiği ayın sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığına bildirecektir."
Bu örnekten çıkardığım noktalar:
- İdare, aynı şirketin hem "elektronik uygulama ve satış platformu" hem de "elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı" olabileceğini açıkça kabul ediyor. Yani e-ticaret aracı hizmet sağlayıcısı olmak, uygulama satış platformu olmaya engel değil.
- Örnekte mobil oyun platform "aracılığıyla satılıyor" ve bu satış 20/B kapsamında kabul ediliyor. Yapı, Shopier üzerinden yaptığım satışla aynı.
- Platformun bir uygulama mağazası olması ya da belirli bir lisansa sahip olması gibi ek bir şart aranmıyor. Türkiye'de böyle bir A.Ş ise bulunmuyor. Örneğin gerçek olmasının tek ihtimali, Shopier gibi bir platformdan bahsedilmiş olması.
Sorularım
- Shopier ya da benzeri bir platformdan APK/uygulama satan 20/B'li bir müşteriniz incelemeye girdi mi? Girdiyse müfettiş platform şartını nasıl değerlendirdi?
- Bu konuda verilmiş, yayınlanmamış ya da az bilinen bir özelge gördünüz mü?
- 330 Seri'deki ifadeyi yukarıdaki gibi okumak sizce savunulabilir mi?
- Belirsizlik devam ederken özelge başvurusu mu, yoksa geçmiş dönem için doğrudan pişmanlıkla düzeltme mi daha mantıklı olur?
Uygulamadan bir deneyim paylaşabilecek olanlara şimdiden teşekkür ederim. Konularla alakalı pek bilgim yok, ben yalnızca yazılımcıyım. Bunlar kendi araştırmalarım ve konuştuğum uzmanlardan edindiğim bazı bilgilerdir.
Yardımını sunabilecek herkese teşekkür ederim.