Hafta sonu İlkyardım Eğitimi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan HZLS_İK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Hafta sonu İlkyardım Eğitimi

Merhaba,

Maddelerinin alt bentlerini içerisinden çıkarıp almak kolay, buna anlaşılır bir şekilde açıklama da ve yorumlarda bulunmak meziyetlidir. Hele hele böyle işin uygulanbilir nokta da olması durumunda.

Ayıklamış olduğunuz bent, sadece normal mesai süreleri içerisinde geçen sürelerde ise, çalışma hallerinden sayılır. İşveren bunun aksini düşünüp, bu süreleri normal mesai saatlerinden düşerek eksik ücret veremez.

"- Çalışma süresi

MADDE 63. - Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.

Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.

Çalışma sürelerinin yukarıdaki esaslar çerçevesinde uygulama şekilleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Sağlık kuralları bakımından günde ancak yedibuçuk saat ve daha az çalışılması gereken işler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir."

Görüldüğü üzere m 66'da belirtilen çalışma süresinden ne anlaşılması gerektiği madde 63'de açıklanmıştır. Ben bu iki maddeden sizin anladığınız manayı çıkaramıyorum. Konunun mahkemeye gitmesi durumunda da iş kanunu maddelerinin genellikle işçi lehine yorumlanacağından hareketle sizin yaptığınız yorumun kabul edilebileceğine de pek ihtimal vermiyorum doğrusu.
Ayrıca sizin dediğinizi kabul edecek olursak, işveren işçisini iş saatlerinde kendi iş yerinde, iş saati dışında da kendi emrinde çalıştıracak olsa, bu işçiye fazla mesai vermemesi gerekir gibi garip de bir durum ortaya çıkıyor.

Merhaba,

"d) İşçinin işveren tarafından başka bir yere gönderilmesi veya işveren evinde veya bürosunda yahut işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler."

Yukarıda 66'nci madde'de alıntı yapılan alt bent'in neresinde, mesai dışında diye ibare geçmektedir? Ama asıl işinin yapmaksızın diye bir ifade geçiyor. Yani burada işveren isterse, işçisini alır, fabrikanın bahçesinin düzenleme ve sulama işleminde görevlendirir, demek istiyor. Ama bu bahçede geçen süreler, normal çalışma saatinde geçirildiği gibi sayılır diyor.

Ama diğer alt bent olan; "...işçilerin taşınması ve taşıttırılması hallerinde, geçen süreler..." de çalışma süreleri olarak anılmasındaki amaç, orada herhangi bir olumsuz bir durumla karşı karşıya kalındığında, işçilerin mağduriyeti işverenin sırtındadır demektedir. Yani orada işçileri sahipsiz bırakmıyor. Yukarıda belirttiğim gibi, buradan şu anlaşılmasın, bu süreler çalışmadan sayıldığından dolayı, işçilerde haftalık 45 saati aştığından ek mesai ücreti ödenir anlamı taşımasın.

Sayın Aykay,

Biz burada teorik bazda bir tartışma yapıyoruz. Pratik hayatta sizin dediğiniz doğru. Şöyle farzedelim, ben sizin işçiniz olsam ve siz bana deseniz ki haftasonu veya mesai saati dışında eğitim var gideceksin. Bende patronum olarak size desem ki, gitmeyeceğim bana ne gibi bir hukuki yaptırımda bulunabilirsiniz? Ben söyleyeyim hiçbir hukuki yaptırımda bulunamazsınız. İşçinize ek olarak ücretini ödemeden değil haftasonu mesai saati dışında bile birşey yaptıramazsınız. Ha derseniz ki burası Türkiye ben kralını yaptırırım ne parası zaten fazlasıyla veriyorum da diyebilirsiniz. Ama dediğim gibi biz teorik bir tartışma yapıyoruz.

Merhaba,

Estağfurullah, burada aramızda patron işçi oyunu oynamalım. Yani topraktan gelen insanın, toprak üstünde böbürlenip, kibirlenmesi yakışık olmaz.

Ben sadece, hafta sonu verilecek eğitmin haftalar önce haberdar edilmesi ve bu eğitim karşılığında, katılanlara ek mesai ücreti veya ücretli izin verilmez diyorum. Bunun verileceğini siz kanunlarla ispat etmeye çalıştınız, ben de buna mukabil, o maddelerin, şu şu şu ifadelere karşılık olduğunu da beyan ettim. Tabi bu doğrultu da, bu eğitim karşılığında ücret veya ücretli izin verilmeyecek diye de bir madde yoktur. Zaten maddeler olumsuzluk belirtmez ve karşılığı da, zıttı olmuş olur.

Sn.Aykay,
haftada 5 gün, 8 :00-18:00 çalışılan bir işyerinde,bir ay önceden belirlenmiş bir şehir dışı servis işi olsa ,hafta sonu yapılması gerekse,işi yapacak olan ekibe bildirilmiş olsa,günü geldiğinde işveren tarafından verilmiş olan bu görevi yapıp gelen personele fazla çalışma ücreti verilmez mi?

Aynı işyerinde , gene 1 ay önceden belirlenmiş bir eğitim programı olsa,çalışanlara bildirilmiş olsa, günü geldiğinde eğitim önceden belirtildiği üzere 16-18 saatleri arasında tamamlansa, o eğitime çalışma saatleri içinde katılanlardan , çalışmayıp eğitime katıldıkları için ücret kesintisi yapılır mı?

Aynı işyeri, aynı eğitim akşam 18:30-20:00 saatleri arasında eğitim programı yapılmış olsa,katılanlara fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekmez mi?

keremcem ' Alıntı:
Sn.Aykay,
haftada 5 gün, 8 :00-18:00 çalışılan bir işyerinde,bir ay önceden belirlenmiş bir şehir dışı servis işi olsa ,hafta sonu yapılması gerekse,işi yapacak olan ekibe bildirilmiş olsa,günü geldiğinde işveren tarafından verilmiş olan bu görevi yapıp gelen personele fazla çalışma ücreti verilmez mi?

Aynı işyerinde , gene 1 ay önceden belirlenmiş bir eğitim programı olsa,çalışanlara bildirilmiş olsa, günü geldiğinde eğitim önceden belirtildiği üzere 16-18 saatleri arasında tamamlansa, o eğitime çalışma saatleri içinde katılanlardan , çalışmayıp eğitime katıldıkları için ücret kesintisi yapılır mı?

Aynı işyeri, aynı eğitim akşam 18:30-20:00 saatleri arasında eğitim programı yapılmış olsa,katılanlara fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekmez mi?

nokta , işin özeti budur...

Merhaba,

Sanırım bu konu, köprü altından çok su götürür.

keremcem ' Alıntı:
Sn.Aykay,

Sayın Keremcem, diğer saygıdeğer üyelerlede bu konuyu çok tartıştık, aynı zamanda sizin sorduğunuz sorulara vereceğim cevaplarıda orada bulabiliceğinizden dolayı, herhangi bir farklılık olmayacaktır. Ayrıca sorulan sorular ve verilen cevaplar aynı işyeri üzerinden senaryo üretilmiştir. Kaldı ki, farklı olsa da kural değişmez. Ve de eğitimin yeri de çok önemli değil, ister fabrikanın yemekhanesinde, ister toplantı salonunda veya eğitimi düzenleyen firmanın eğitim salonu veya anlaşılmış olan bir otel olsun farketmez, amaç sadece eğitimdir.

Eğitim ile fiili çalışmayı birbirinden ayrı tutunuz. Birisi Erciyes dağında, diğeri Ağrı dağında. O kadar ki uzak.

Konuyu özetlemek gerekirse, eğitim işgören üzerinde işi öğrenme süresini kısaltır. İşgören burada, işi daha çabuk kavrayacağı için, işte tecrübe kazanmış olacak, dolayısıyla maaşına katkı sağlamış olsun. İşgörenler işçi piyasasındaki değerlerini ve kazanma güçlerini artıran yeni bilgi ve becerileri eğitim sayesinde kazanır. Kuşkusuz yeni bilgi ve becerilere sahip olan çalışanlar, firma için önemli bir değer olarak kabul edilirler ve dolayısıyla iş güvenceleri sağlanmış olurlar. Ayrıca eğitim, işgörenlerin başarı göstermelerine ve daha üst kademelere terfi etme olanağını elde etmelerine neden olur. Dahası, işgörenin eğitim programına alınması, onun kişiliğine özel bir değer verildiği anlamına gelir.

Bunlara ek olarak eğitimin başka yararlarından bahsetmek mümkündür. Ancak eğitim sihirli bir değnek değildir. Eğitimin de çözemeyeceği bazı örgütsel sorunlar vardır. Eğitim, örgütsel yapıdaki zoukluklardan dolayı ortaya çıkan sorunları ve işgören seçiminde alınan isabetsiz kararların sakıncalarını ortadan kaldıramaz.

Aykay ' Alıntı:
Merhaba,

Sanırım bu konu, köprü altından çok su götürür.

keremcem ' Alıntı:
Sn.Aykay,

Sayın Keremcem, diğer saygıdeğer üyelerlede bu konuyu çok tartıştık, aynı zamanda sizin sorduğunuz sorulara vereceğim cevaplarıda orada bulabiliceğinizden dolayı, herhangi bir farklılık olmayacaktır. Ayrıca sorulan sorular ve verilen cevaplar aynı işyeri üzerinden senaryo üretilmiştir. Kaldı ki, farklı olsa da kural değişmez. Ve de eğitimin yeri de çok önemli değil, ister fabrikanın yemekhanesinde, ister toplantı salonunda veya eğitimi düzenleyen firmanın eğitim salonu veya anlaşılmış olan bir otel olsun farketmez, amaç sadece eğitimdir.

Eğitim ile fiili çalışmayı birbirinden ayrı tutunuz. Birisi Erciyes dağında, diğeri Ağrı dağında. O kadar ki uzak.

Konuyu özetlemek gerekirse, eğitim işgören üzerinde işi öğrenme süresini kısaltır. İşgören burada, işi daha çabuk kavrayacağı için, işte tecrübe kazanmış olacak, dolayısıyla maaşına katkı sağlamış olsun. İşgörenler işçi piyasasındaki değerlerini ve kazanma güçlerini artıran yeni bilgi ve becerileri eğitim sayesinde kazanır. Kuşkusuz yeni bilgi ve becerilere sahip olan çalışanlar, firma için önemli bir değer olarak kabul edilirler ve dolayısıyla iş güvenceleri sağlanmış olurlar. Ayrıca eğitim, işgörenlerin başarı göstermelerine ve daha üst kademelere terfi etme olanağını elde etmelerine neden olur. Dahası, işgörenin eğitim programına alınması, onun kişiliğine özel bir değer verildiği anlamına gelir.

Bunlara ek olarak eğitimin başka yararlarından bahsetmek mümkündür. Ancak eğitim sihirli bir değnek değildir. Eğitimin de çözemeyeceği bazı örgütsel sorunlar vardır. Eğitim, örgütsel yapıdaki zoukluklardan dolayı ortaya çıkan sorunları ve işgören seçiminde alınan isabetsiz kararların sakıncalarını ortadan kaldıramaz.

Özür dileyerek söylüyorum ama çok gereksiz yerlere giriyorsunuz.

sayın Aykay,
elbette amacımız doğruyu bulmak,yanlış bilgilendirip bir hata yapılmasına engel olabilmek ve birilerinin hatalı bilgi nedeniyle zarar görmesinin önüne geçebilmektir hepimizin,aksi halde neden buradayız?

Ağrı dağı veya Erciyes dağı!Ne fark eder ki? Eğer işveren çalışanını eğitim görmesi veya dağdaki karları küremesi için çalışma saatleri dışında o iki dağdan herhangi birine gönderiyor,gitmesini istiyorsa, eğitimde veya kar küremekte geçen saatlerin ücretini iş kanununda belirtildiği üzere %50 arttırılmış olarak ödemek ZO RUN DA DIR!

İş kanunu 77.maddesi ile iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi işveren için zorunlu hale getirilmiş ve bu maddeye bağlı olarak çıkarılan İş Sağlığı Ve Güvenliği yönetmeliğinin 12.maddesinin d fıkrasında bu eğitimlerde geçen sürelerin çalışma sürelerinden sayılacağı açıkça belirtilmiştir.

''İşçilerin Eğitimi

Madde 12 ? İşyerinde sağlık ve güvenliğin sağlanması ve sürdürülebilmesi için;

a) İşveren, her işçinin çalıştığı yere ve yaptığı işe özel bilgi ve talimatları da içeren sağlık ve güvenlik eğitimi almasını sağlamak zorundadır. Bu eğitim özellikle;

1) İşe başlanmadan önce,

2) Çalışma yeri veya iş değişikliğinde,

3) İş ekipmanlarının değişmesi halinde,

4) Yeni teknoloji uygulanması halinde,

yapılır.

Eğitim, değişen ve yeni ortaya çıkan risklere uygun olarak yenilenir ve gerektiğinde periyodik olarak tekrarlanır.

b) İşveren, başka işyerlerinden çalışmak üzere kendi işyerine gelen işçilerin yaptıkları işlerde karşılaşacakları sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimat almalarını sağlar.

c) Sağlık ve güvenlik ile ilgili özel görevi bulunan işçi temsilcileri özel olarak eğitilir.

d) (a) ve (c) bentlerinde belirtilen eğitim, işçilere veya temsilcilerine herhangi bir mali yük getirmez ve
eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır.''

http://www.alomaliye.com/issagligi_guvenligi_yonetmeligi.htm

Köprü altından akacak suların telef olup gitmemesi, daha faydalı işlerde kullanılabilmesi dileğiyle.

Merhaba,

Verilen örnekler üzerinde, yorum yapılırsa konu esasından uzaklaşıp saçma birşey olur. Eğer işçinin asıl işi dağda kürekle kar temizlemekse, normal mesaisini, fazla çalışmada ise ek mesai ücretini işveren öder. Eğitim yeri olarak, 2000 rakımlı ve doğal ortam seçilip verilmişse, ek mesai ücreti veya ücretli izin'e gerek yoktur.

Zaten iş toplantılarında da toplantının uzamasına neden olan şeyler ise noktasına, virgülüne takılmaktır. Veya toplantının uzamasına vesile olan; "Özür dileyerek söylüyorum ama çok gereksiz yerlere giriyorsunuz." sözünde olduğu gibi... Söyler misiniz, hangi üyenin, hangi açıklaması konun özünden uzaklaşıp, ayrık düşmüştür?

Siz "İş sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği" nde madde gösteriyorsunuz. Veya şöyle alıntı yapayım, "d) (a) ve (c) bentlerinde belirtilen eğitim, işçilere veya temsilcilerine herhangi bir mali yük getirmez ve eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır.'' bunun neresinde ek mesai ücreti verilir demektedir? Veya iş kanunu 66'ncı madde ile bağlantı yapmaya çalışıyorsunuz. Söz konusu madde'nin neresinde, ek mesai ücreti verilir demektedir? Bütün bunlardan hariç, mesai dışı verilen eğitim karşılığı ek mesai veya ücretli izin verilir şeklinde bir madde veya benzeri yönetmelik bulun, bende o zaman doğru olduğunu kabul edeyim. Veya yanlış düşüncede olduğumu anlayayım.

Ama şunu diyorum ve üstüne basa basa da söylüyorum; "...eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır.'' ibaresinde, normal mesai saatleri içerisinde böyle bir faaliyet olur veya gerçekleşirse, işçinin normal mesai ücretinden kesinti yapmaksızın hakedişi ödenir. Yani asıl işinde normal çalışmış gibi, normal mesai ücreti ödenir, demektedir.

Sayın Aykay,
İş kanunu , ek olarak düzenlenen yönetmeliklerle bir bütündür.
Yönetmeliklerle iş kanununda belirtilen durumların düzenlenmesi yapılır.
İş kanununun bir maddesi işvereni çalışanlara eğitim verilmesi için zorunlu kılar,
eğitimle ilgili bir yönetmelik o eğitim sürecinin çalışma saati olarak değerlendirileceğini belirtir,
çalışma saatlerinin haftalık çalışma süresini aşan kısmının nasıl ücretlendirileceğini iş kanununun bir başka maddesi belirler.
Ödenmeyen fazla veya normal çalışma ücretleri nedeniyle çalışanın sahip olduğu hakları da bir başka maddede açıklar.
Yorum açık olmayan konularda yapılır, siz ise iş kanunu ve eki olan yönetmelikte açıkça belirtilen eğitim saatleri çalışma süresinden sayılır, çalışma süresini aşan süreler için fazla çalışma ücreti ödenir şeklindeki zorunlulukları yorumlama yoluna gidiyorsunuz.Bence hata yapıyorsunuz.
Yanlış bilgi verip ,başkalarının zarar görmesine neden olabilecek bu yorumlarınızı iş kanunu ve ilgili yönetmelikleri tekrar gözden geçirip değerlendirmenizi rica ediyorum.
Saygılarımla

keremcem ' Alıntı:
Sayın Aykay,
İş kanunu , ek olarak düzenlenen yönetmeliklerle bir bütündür.
Yönetmeliklerle iş kanununda belirtilen durumların düzenlenmesi yapılır.
İş kanununun bir maddesi işvereni çalışanlara eğitim verilmesi için zorunlu kılar,
eğitimle ilgili bir yönetmelik o eğitim sürecinin çalışma saati olarak değerlendirileceğini belirtir,
çalışma saatlerinin haftalık çalışma süresini aşan kısmının nasıl ücretlendirileceğini iş kanununun bir başka maddesi belirler.
Ödenmeyen fazla veya normal çalışma ücretleri nedeniyle çalışanın sahip olduğu hakları da bir başka maddede açıklar.
Yorum açık olmayan konularda yapılır, siz ise iş kanunu ve eki olan yönetmelikte açıkça belirtilen eğitim saatleri çalışma süresinden sayılır, çalışma süresini aşan süreler için fazla çalışma ücreti ödenir şeklindeki zorunlulukları yorumlama yoluna gidiyorsunuz.Bence hata yapıyorsunuz.
Yanlış bilgi verip ,başkalarının zarar görmesine neden olabilecek bu yorumlarınızı iş kanunu ve ilgili yönetmelikleri tekrar gözden geçirip değerlendirmenizi rica ediyorum.
Saygılarımla

Yorum yapıp konuyu uzatmak istemiyorum ama son derece haklısınız. Kanunlardan herkes kendince bir yorum yapıp , onu uygulamaya kalkarsa işimiz var demektir. Kolay gelsin...