Hafta Tatili Hakkını Elde Etme

Üyelik
9 Ocak 2009
Mesajlar
2
İş kanunu madde 17'ye istinaden çalışana hakları verilerek işten çıkarıldığında ve işten çıkarma günü olarak haftanın son çalışma günü olan Cuma günü kişiye tebliğ yapıldığında Cumartesi ve Pazar günleri çalışılmış gibi sayılıp ücret ödemesine dahil edilir mi? Yoksa Cuma günü iş akdi fesh edilip Cuma gününe göre mi ödeme yapılır?
 
Ynt: hafta tatili hakkını elde etme

fesih cuma günü gerçekleşmişse, cumartesi çalışma olsa da olmasada cumartesi iş günüdür ve hafta tatilinden önceki 6 günlük çalışma gerçekleşmediğinden hafta tatili ücretine de hak kazanılamayacaktır zaten.
 
Ynt: Hafta Tatili Hakkını Elde Etme

Eğer sözleşmede hatfada 5 gün çalışacağı ve bu 5 günlük sürede 45 saati doldurup c.tesi pazarı tatil olacağı hükmü var ise cuma günü yapılacak fesih işleminde hesaplanacak maaşa ve hatta kıdem ve ihbar günü hesaplanıken c.tesi pazar günü dahil edilir ve sigortası dahil ödenir...
 
Ynt: Hafta Tatili Hakkını Elde Etme

Peki işten çıkış günü Cuma mı yoksa Pazar mı beyan edilmeli sizce?
 
Ynt: Hafta Tatili Hakkını Elde Etme

Hafta tatili (Pazar) günü ücretini hak etti ise pazar olmalı.
 
Ynt: Hafta Tatili Hakkını Elde Etme

Tabi ki pazar günü olmalı çünkü cuma günü çıkışını yaparsanız pazar gününün sigorta pirimini zaten ödeyemezsiniz.
 
Ynt: Hafta Tatili Hakkını Elde Etme

Feshi gerçekleştirdiğiniz gün cuma ise cuma günü, pazar ise pazar günü çıkışı belirtmelisiniz.
 
Ynt: Hafta Tatili Hakkını Elde Etme

İş mevzuatında bazen öyle durumlar olurki bu kanun, yönetmelik veya genelgelerde bulamazsınız. Böyle durumlarda iş hukukun ilke ve amaçları doğrultusunda yorum yapılır.
Bu örnekte iş hukuku çalışana haftalık belli saati dolduğu sürece çalışmadığın hafta sonunu çalışmış gibi göstererk işçinin ücretini vermen ve sigorta primini yatırman. Zaten işçi yararına yorum ilkeside bu durumu desteklemezmi?
 
Ynt: Hafta Tatili Hakkını Elde Etme

Örneğin personel 12 Haziran Cuma günü mesai bitimi işten ayrılacağım diye istifa dilekçesi verdi. Bu durumda işten çıkış tarihini 12 Haziran Cuma gösterip, 2 günlük hafta tatili ücretini de ek ödeme şeklinde göstermek, işten çıkış tarihini 14 Haziran Pazar olarak göstermekten daha uygun olur diye düşünüyorum. Böylece hem hafta tatil ücretinin sigorta primi de tahakkuk eder hem de işten çıkış tarihi olarak sözleşmenin gerçekte fesih edildiği gün beyan edilmiş olur.
 
Ynt: Hafta Tatili Hakkını Elde Etme

Merhaba Arkadaşlar,

Kişi haftalık 45 saati yada sözleşmede belirtilen süreyi cuma günü tamamlayıp işten çıkışı yapılacak ise bu durumda iki günlük hakedişinide vermelisiniz ve sigortaya çıkışını pazar olarak bildirmelisiniz.

Kolay gelsin.
 

Benzer konular

Üst