Hafta Tatilinde Fazla Mesai Oranı Hk.

tanufuk

Katkı Sunan Üye
Üyelik
23 Ocak 2009
Mesajlar
195
Konum
istanbul
Değerli Forum üyeleri,
İşyerlerinde (sendikalı ortam yoktur) hafta tatili pazar günü olan yerlerde fazla mesai uygulama oranı % kaç olduğu hakkında bilgilerinizi paylaşmanızı ve yasal dayanak ile bilgilendirmenizi rica ederim.
 
İş sözleşmelerinde özel hükümler yok ise,
4857/M.41
a-işyerinde haftalık çalışma süresi 45 saatin altında belirlenmiş ise,45 saat e kadar olan çalışmalar,fazla sürelerle çalışma olup,ücreti normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının %25 yükseltilmesi suretiyle,(bu işyerinde 45 saat aşılıyor ise aşan süre %50 yükseltilir)
b-işyerinde haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiş ve bu çalışma ile haftalık çalışma süresi aşılmış ise( 45 saat üzeri çalışmalar f.çalışma sayıldığından)ücreti saat başına düşen miktarın % 50 yükseltilmesi suretiyle,
ödenir.
İş kanunu(M.46 da)hafta tatili ücreti adı altında tanımlama yapılmamıştır.
Çalışma süresi haftada en çok 45 saat dir.
Hafta tatili günü çalışması ile haftalık çalışma süresi aşılmış ise(ki genelde aşılır)bu takdirde fazla çalışma doğmuş olacağından/olduğundan karşılığı f.çalışma ücreti olarak ödenir.
Bu noktada genelde söylenen ifade şudur:toplamda işcinin eline 2.5 yevmiye(günlük ücret) geçecek.Şöyle ki, günlük ücreti 10tl.ise hafta tatilinde de çalışmış ise(%50 yükselmeyle) 1.5 yevmiye daha almış olur,sonuç 2.5 yevmiyeye tekabül eder.Bunun 1 yevmiyesini aylık ücret ödenir iken zaten almış/alır,tekabül eden 1.5 yevmiye(günlük)ücretini de f.çalışma ücreti olarak ayrıca alır/almış olur.
 
Son düzenleme:
Sn.Şeref aydemir cevap için teşekkürler.
İş sözleşmelerinde özel hükümler olmaması kaydı ile, Örnekten gidecek olursak;aylık net 950 tl ücreti olan bir çalışanın haftalık çalışma saati olan 45 saatini aşarak hafta tatili pazar olan gününde 7,5 saat çalışması karşılığı olarak,
950/225=4.22.tl/saat ücreti ,
6.33.-tl % 50 zamlı hafta tatili saat ücreti x 7,5 saat hafta tatili çalışması = 47,5.-tl şeklinde hesaplama doğru mudur?
paylaşımlarınızı rica ederim.
 
Haftalık çalışma süresi aşılıyorsa evet(aşan kısım örneğin 7.5 veya 8-9-10 saat(artık kaç saat çalışmışsa)x f.çalışma ücreti=.....tl.şeklinde )
Hesaplama şekli 950/225 ya da 950/30/7.5 saat ücreti (farketmez sonuç aynı)
 
(Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 1997
(Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 1981)
, buna göre işçiye hafta tatilinde yaptığı çalışma karşılığı olarak iki buçuk yevmiye (%150 zamlı) ödenmek zorundadır, açıklamaları olduğunu öğrenmiş bulunuyorum. Bu bilgi doğru mudur? Haftalık çalışma süresi 45 saat olan işyerleri için 45 saatin üzerindeki fm uygulaması yukarı da açıklamalara göre farklılık göstermektedir.
 
"2.5 yevmiye olayı;
a.zaten çalışsa sa,çalışmasa da 1 günlük ücreti ödeniyor
b.çalışır ise,haftalık çalışma süresini aşan kısım,fazla çalışma olarak nitelendirildiği için örneğin günlük ücreti 10 tl idi,çalıştı % 50 yükseltildiğinde 15 tl daha alması gerekir ki eline toplam 25 tl(yani 2.5 yevmiye) gecmiş olur.
Diğer ifadeyle bu durum şu "h.tatilinde çalışanlara "a"şıkkındaki ücrete ilave olarak,2.5 yevmiye(örneğimizdeki 25 tl)daha verelim"demek değildir.
 
"2.5 yevmiye"noktası,sadece ve sadece h.tatilinde tam gün çalışılmış olması halinde tekabül eden miktar/ücrettir.
Tam gün noktasındaki süre,haftanın 6 veya 5 günü çalışılan işyerlerine göre değişebilir.örneğin normalde 6 işgünüx7.5 saat =45 veya 5 işgünüx9 saat=45 saat şeklinde olabilir,o gün(h.tatili günü) 9 veya 7.5 saat çalışılmış olması karşısında,her iki durumda tekabül eden miktar eşit olmaz,çünkü(saat ücret sabit,dolayısıyle f.çalışma ücreti de sabit ama)çalışma süreleri farklı,bu farklılığa bağlı olarak tekabül eden miktar değişir.
 
Üst