fonradar

Hakedişli İş Gücü Temin Hizmetinde Gelir Tahakkuku Hakkında.

calculator

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Şub 2007
Mesajlar
178
Konum
Bolu
Değerli arkadaşlar merhaba,

Mükellef firma kamuya ait bir şirket olup, bu şirket üzerinden Belediyeye iş gücü temin hizmeti sunulmaktadır.
Her ayın iş gücü temin hizmeti faturaları izleyen ayın ilk 7 günü içerisinde bordro hak ediş hesaplamalarından sonra düzenlenmektedir.
Kağıt ortamında fatura kesilir iken geriye dönük boş fatura ayırılarak her ayın son gününe fatura düzenlenmekteydi.

2020 Ocak ayından itibaren gib portal üzerinden earşiv fatura düzenlenmekte olduğundan, Özel usulsüzlük cezası ile karşılaşmamak adına , hakedişin düzenlendiği gün itibari ile fatura düzenlenecektir.

KDV Genel Uygulama Tebliğinin "I/Ç-1. Vergiyi Doğuran Olayın Meydana Gelmesi" başlıklı bölümünde; hakedişli işlemlerde, verilen hizmet sebebiyle elde edilen hakediş bedeli için hakedişin tahakkuk ettiğini belgeleyen kabul tutanağının düzenlendiği, bir diğer ifade ile hakediş raporunun onaylandığı tarihte vergiyi doğuran olay gerçekleşeceği ifade edilmiştir.

Hizmetin gerçekleştirildiği ayın işçilik sigorta vb giderleri ilgili aya kaydedilip, gelir faturaları kaydı izleyen ayda yapılır ise firmanın diğer gelirleri de olması nedeniyle kâr eder durumda iken işgücü temininden dolayı elde edilen gelirlerin izleyen aya aktarılması durumunda özellikle geçici vergi dönemlerinden zarar edilmesi söz konusu olacaktır.

181 - Gelir tahakkukları hesabına kayıt yapılması durumunda da KDV hesaplanmayacağından, İlgili ayın KDV1 Beyannamesi nasıl düzenlenecektir?

Bu konuda değerli görüş ve önerilerinizi bekler teşekkürlerimi sunarım.
 
Sayın calculator

Yukarıda anlattıklarınızın KDV ile alakası yok yanı 181 hesap kayıt yapılırken eğer bu hesaplama KDV ilgilendiriyorsa hesaplayıp beyan edeceksiniz. Zaten eski uygulamanızda yanlış yukarıda yazdığınız şu cümle doğru ''hakedişin düzenlendiği gün itibari ile fatura düzenlenecektir.'' siz burada faturayı 181 hesaba kaydetseniz bile KDV indirim konusu yapacaksınız hakediş ödemesi gerçekleştiğinde 181 hesabı bankayla kapacaksınız. Zira 181 hesaba yaptığınız hakediş tutarından düzenlenecek hakediş raporuna göre kesintiler, cezalar vb. kesintiler de olabilir. Dolayısıyla 181 hesabın kullanımı bunun içindir. Bu hesabın KDV vergisine etkisi yoktur

Aynı şekilde 180, 380,381 vb hesaplar bu şekilde çalışır

Geç cevap için kusura bakma
 
Üst