Haklı Sebep İle İş Akdi Feshi

Merhaba,

Ekim 2012'den beri çalışmakta olduğum şirketten, maaşlarımızın sürekli geç yatırılması veya alamamamız nedeniyle aşağıdaki şekilde bir dilekçe ile iş akdimi feshederek ayrıldım.

".... 2012 tarihinden beri çalışmakta olduğum ..... görevimden 4857 sayılı iş kanununun 32. ve 34. maddelerine dayanarak, özlük haklarımı zamanında ve tam olarak alamamam sebebi ile ayrılmak istiyorum. Yasal haklarım saklı kalmak kaydı ile, yasal tarih sınırları içerisinde iş akdimin feshini müsaadelerinize arz ederim."

Dilekçeyi yazdığım tarih 22 Ekim, fakat departman müdürümün ricası ile iyi niyet çerçevesinde 13 Kasım tarihine kadar çalıştım. Departman müdürü, dilekçenin altına "13 Kasım 2014 tarihi itibariyle ilişiğinin kesilmesi uygundur" yazıp paraflamış ve işlem yapılması için göndermiş.

Sorularım;
1) Alabileceğim tüm haklarımı, içerideki 2,5 aylık maaşım, 14 gün yıllık iznim, kıdem tazminatım, ihbar tazminatım (mümkünse) dahil almak istiyorum. Bu dilekçe bunun için yeterli midir?

2) Eylül ve Ekim ayı maaşlarım da dahil olmak üzere 13 Kasım'a kadar hiç maaş alamadım. Fakat 22.10.2014 tarihli dilekçe vermiş olup, 13.11.2014'te ilişiğimin kesilmiş olması benim açımdan sorun yaratır mı?

3) Yarın, noterden ihtar çekmeliyim? İşverenim Şubat-Temmuz SGK primlerinde, primleri de düşük göstermiş. İhtarname de ayrıca bunu da belirtmeli miyim? Bir de alacağım tüm hakları belirtmem yeterli midir, yoksa iş kanununun ilgili maddelerine kadar çok detaylı bir ihtar mı olmalı?

4) İşsizlik maaşını da almak istiyorum. Bu konuda, şu aşamada iken yapabileceğim herhangi bir şey var mı?

5) İşverenin iflas erteleme davasını kazanmış olması, alacaklarımı almamı engeller mi?

İlgi ve alakanız için çok teşekkür ederim.

1- Ödemeye niyetli işveren için, normal şartlarda yeterlidir, elbette ödemeyebilir de. Ödemezse dava yoluyla almaya çalışacaksınız demektir. Sözleşmeyi fesheden taraf siz olduğunuz için,İhbar tazminatı alamazsınız.
2- Henuz çok taze konu, biraz bekleyip işverenin ne şekilde davaranacağını gördükten sonra o dediklerinizi yapmanız daha doğru olacaktır.
3- Alacağınız tüm haklarınızı belirtmeniz yeterlidir.
4- İşsizlik maaşı alabilmeniz için işverenin bildirdiği çıkış sebebi önemlidir, İşçinin haklı nedenle feshi olarak bildirilirse, işsizlik sigortasından yararlanabilirsiniz diğer şartları da yerine getiriyorsanız elbette.
5- Evet, yukarıda belirtilen ücret- tazminat alacağı ile ilgili dava açıp kazanmış olsanız da, almanızı engeller.

1- Ödemeye niyetli işveren için, normal şartlarda yeterlidir, elbette ödemeyebilir de. Ödemezse dava yoluyla almaya çalışacaksınız demektir. Sözleşmeyi fesheden taraf siz olduğunuz için,İhbar tazminatı alamazsınız.
2- Henuz çok taze konu, biraz bekleyip işverenin ne şekilde davaranacağını gördükten sonra o dediklerinizi yapmanız daha doğru olacaktır.
3- Alacağınız tüm haklarınızı belirtmeniz yeterlidir.
4- İşsizlik maaşı alabilmeniz için işverenin bildirdiği çıkış sebebi önemlidir, İşçinin haklı nedenle feshi olarak bildirilirse, işsizlik sigortasından yararlanabilirsiniz diğer şartları da yerine getiriyorsanız elbette.
5- Evet, yukarıda belirtilen ücret- tazminat alacağı ile ilgili dava açıp kazanmış olsanız da, almanızı engeller.

Keremcem Bey çok teşekkür ederim. İşveren ödemeye niyetli değil. İflas erteleme davasını da kazanacakları söyleniyor. Sanırım maaşımı aldıktan sonra tazminat kısmı için baya bir bekleyeceğim.

Tekrar teşekkürler.

Herşey tamam da bu "İfal erteleme davası" nedir. Firma nın iflası mı istendi. Alacaklılar iflas yolu ile takip mi açtılar. Eğer durum böyle ise sizin işiniz zor. Alabiceğiniz ne varsa sulhen almaya çalışın. Yoksa iflas kararı çıkarsa tasfiye masası kurulur. Alacaklarınızı orası öder. Ancak bu da baya uzunca bir süreç

Neden olmasın. Benim söylemek istediğim şey şudur. Firma zaten güç durumda ya iflas edecek ya da, yendien çok zor bir finansal sıkıntı dönemine girecek.
Diyelim ki siz yasal yoldan hakkınız almak için dava açtınız, bu sırada da firmanın iflası kabul edildi ve bütün yönetim tasfiye meuruna, iflas masasına geçti. O zaman işiniz daha zor demek istiyorum.

Neden olmasın. Benim söylemek istediğim şey şudur. Firma zaten güç durumda ya iflas edecek ya da, yendien çok zor bir finansal sıkıntı dönemine girecek.
Diyelim ki siz yasal yoldan hakkınız almak için dava açtınız, bu sırada da firmanın iflası kabul edildi ve bütün yönetim tasfiye meuruna, iflas masasına geçti. O zaman işiniz daha zor demek istiyorum.

Merhaba,

Çalıştığım şirket bir holding. İnşaat kısmı borçlarını ödeyemiyor, alınan kredilerde de kefil olarak bizim şirket gösterilmiş. İflas erteletme davası açıyorlar ve dün itibariyle bu dava kazanılmış.

Biraz sonra notere ihtar çekmeye gideceğim. Fakat bu "iflas erteletme" davasını kazanmış olmaları benim tazminatımı almamı engeller mi? Anladığım kadarıyla iflas erteletme hakkını kazanan şirket holdingin inşaat şirketi. Benim çalıştığım şirket değil.

Bu arada şirket, içerideki 2,5 aylık maaşımı ve yıllık izin haklarımı ödeyeceğini belirtti fakat tazminatı ödemek istemiyor.

Teşekkürler.

Noterden ihtarname çektiğiniz anda onları ödemezler. Bu hazırlıklı olun. Sizin yerinizde olsam ibraname imzlamadan ödeyeceklerini almaktır.
Sonrasına bakarsınız.

Noterden ihtarname çektiğiniz anda onları ödemezler. Bu hazırlıklı olun. Sizin yerinizde olsam ibraname imzlamadan ödeyeceklerini almaktır.
Sonrasına bakarsınız.

Nizam Bey,

Bugün itibariyle işe gitmiyorum ve ilişiğimi kesecekler. Kötü bir ayrılma olmadı çünkü 22 Ekim tarihinde iş akdimi feshetmeme rağmen, depatman müdürünün ricası ile iyi niyet çercevesinde 13 Kasım tarihine kadar çalıştım. İbraname vs. hiç bir şey imzalamadım, bunun için çağırmadılar da. Bir de 2 yıl boyunca, bugüne kadar maaş bordrosu dahi imzalamadım fakat SGK primi son 3 ay gerçek maaşım üzerinden yatırılmış. Haliyle gerçek rakamlar üzerinden hak iddia edebileceğimi sanıyorum.

Açıkcası maaş ve yıllık izin alacağım konusunda pek sıkıntım olacağını düşünmüyorum. Fakat siz, bu alacaklarımı aldıktan sonra mı ihtar çekmemin daha uygun olacağını tavsiye ediyorsunuz? Yani bugün ihtar gönderirsem bu ödemeleri de (maaş ve yıllık izin) mi yapmaktan kaçınırlar?

Çok teşekkür ederim yardımlarınız için.

Evet aynen öyle diyorum. İhtar çekmekte acele etmeyin. Önce bir tüm vereceklerini versinler. Sonra oturup düşünürsünüz. Zaten ibraname imzalamadıktan sonra hakkınız kaybolmaz.

Evet aynen öyle diyorum. İhtar çekmekte acele etmeyin. Önce bir tüm vereceklerini versinler. Sonra oturup düşünürsünüz. Zaten ibraname imzalamadıktan sonra hakkınız kaybolmaz.

Nizam Bey,

Az önce şirketin personel müdürüyle konuştum. Çıkışımı haklı fesih olarak gösterip göstermeyeceğini sordum. Haklı olduğumu bildiğini fakat işten ayrılışımdan itibaren çıkışımı yapmak için 10 güne kadar işlem yapma hakları olduğunu ve çıkış kodu olarak henüz ne yapacaklarına karar vermediklerini belirtti.

Ben de sizin de görüşünüzle birlikte ihtar çekmedim. Şirket ile iyi niyet halini bozmuyorum. Biraz daha bekleyeceğim.

Son sorum; işveren çıkışımı istifa olarak gösterse dahi tazminat hakkımın önüne geçemezler değil mi?

Tekrar ve tekrar teşekkür ederim yardımlarınız için.

Son düzenleme:
Öncelikle, şirket çıkışıınız İSTİFA olarak gösteremez. Bunun için mutlaka sizden yazılı talep almaları gerekir.Öncelikle alabileceğiniz her türlü hakkınızı alın. İbraname imlzatmak isterlerse sadece aldıklarınız yazarak imzalayın. Almadığınız bir ödeme için (İhbar, kıdem fazla mesai , izin parası vs) Herhanbi ibra imzalamayın.

Son sorum; işveren çıkışımı istifa olarak gösterse dahi tazminat hakkımın önüne geçemezler değil mi?

Öncelikle, şirket çıkışıınız İSTİFA olarak gösteremez. Bunun için mutlaka sizden yazılı talep almaları gerekir.

Katılıyorum.

Ola ki işveren,hatalı olarak böylesi bir işlem/çıkış yapar ise(umarım bu veya başkaca lüzumsuz/uydurma bir gerekçeyle fesih/çıkış yapmazlar!..yaparlar ise bu defa)çözüm yeri artık mahkeme olacaktır.

Arkadaşlar benimde sorum var fakat bir türlü nereye yazildigini buLamadım. Bende bu şekilde yazmak istedim. Admin arkadaşa yazdim fakat özeline gitti sanirim. Bu yaziyi okuyan admin arkadas Bana ulaşabilirmi acaba

Mrb arkadaşlar.01.08.2013 tarihinden beri calismakta olduğum firmadan ayrilmak istiyorum. Gerekcelerim şunlar. Sirketimize gecen ay SGK kurumundan müfettişler geldi ve incelemelerde bulundu. Biz 12 saat üzerinden calisiyoruz müfettişler bize 8saat sonrasini mesai alip almadigimizi sordu. Bizde almadigimizi söyledik. Ve müfettişler şirkete mesailerimizi yatirmalarini söyledi ve biz geriye donuk 14 aylik mesailerimizi aldik. Fakat bölüm amirimiz bize bunlar hakkiniz değildi siz aldiniz ama size zam vermiyoruz bunlarida zam olarak farzedin dedi. Yani işe gireli 16ay oldu hic zam almadik ve 2015de dahi vermiyeceklerini söylediler. Bizde kabul etmedikm cikmak istiyoruz fakat tazminat vermiyorlar. Ne yapmaliyiz?

Eğer iş sözleşmenizde belli zaman dilimlerinde zam yapılacağına dair bir madde yok ise ve asgari ücretin altında kalmamak kaydı ile işveren zam yapmayabilir.

Mrb arkadaşlar.01.08.2013 tarihinden beri calismakta olduğum firmadan ayrilmak istiyorum. Gerekcelerim şunlar. Sirketimize gecen ay SGK kurumundan müfettişler geldi ve incelemelerde bulundu. Biz 12 saat üzerinden calisiyoruz müfettişler bize 8saat sonrasini mesai alip almadigimizi sordu. Bizde almadigimizi söyledik. Ve müfettişler şirkete mesailerimizi yatirmalarini söyledi ve biz geriye donuk 14 aylik mesailerimizi aldik. Fakat bölüm amirimiz bize bunlar hakkiniz değildi siz aldiniz...............................................................hayır...hakkınız idi(bu zamanında ödenmesi gerekip de ödenmeyen işci alacağıdır.
ama size zam vermiyoruz....................................................iş sözleşmesinde ücret artışı/zam noktasıyle ilgili bir süre ve oran var ise verilmeli,yok ise işveren vermek zorunda değil(tabi en düşük ücret asgari ücretin altında da olamaz)
bunlarida zam olarak farzedin dedi........................................tabiri caizse bu ne farz,nede sünnet,olsa olsa yalan söylememenin bedeli olabilir(kaldı ki bu aldığınız ücretler sizin en tabi hakkınızdır)
Yani işe gireli 16ay oldu hic zam almadik ve 2015de dahi vermiyeceklerini söylediler. Bizde kabul etmedik........................ neye dayanarak?
cikmak istiyoruz................................................................siz bilirsiniz,elbette çıkabilirsiniz
fakat tazminat vermiyorlar..................................................bu durum da vermeleri gerekmez
Ne yapmaliyiz?..................................................................her olayın kendine özgü farklı koşulları olabilir ama çalışırken yargı yoluna başvursanız/hakkınızı aramış olsanız,bu durumda zor.

İstisna olarak,şayet işverenin sizler dışında işcileri var,emsal nitelikdeki o işcilere ücret artışı/zam yapılır,sizlerede yapılmaz ise bu noktayı ayrıca değerlendirmek gerekir.

Fazla çalışma yapıp, karşılığını ödemezlerse,
fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshedip, kıdem tazminatı almaya hak kazanabilirsiniz,
ödenmezse, iş mahkemesinde dava açarak , fazla çalışmanızı ıspatlayıp alabilirsiniz. ( bu da ortalama 3 yıllık bir süreç olur)

Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Fakat biz bu süreç içinde asgari ücrete verilen zammı dahi almadık. Yani 16aydır zam yok ve 2015de yine vermiyecekler. Bu normalmi? Dava açarsak kazanabilir miyiz?

Merhaba,
2,5 aylık çalışanımızı ihbar tazminatını ödemek suretiyle işten çıakrtacağız fesih bildiriminde neden belirtme zorunda mıyız?
İşyerimizde bir çalışan diğer çalışanların dolaplarını karıştırırken 2 işçi görmüş ne yapıyorsun diye sorduklarında poşet arıyorum demiş elimizde kamera kayıtları yok şahitlerin ifadesi doğrultusunda bu kişiyi 25/2 maddesinden işten çıkışını yapabilir miyiz?

Son düzenleme: