Hastane Masraflarinin Gider Yazilmasi Hak.

anonim sirket yonetim kurulu uyelerinden birinin ozel bir hastanede ameliyat olduktan sonra cikan masraflari gider olarak yazilabilir mi ?

hastane masraflarinin gider yazilmasi hak.

??sontanburi?

Yönetim Kurulu üyesi şirkette sigortalı mı?

yönetim kurulu üyesinin özel hastane masraflarını gider yazamazsınnn...

hayir sigortali degil. sigortali olsa yazabilirmiyim gider :!: :?:

Rumuz: sontanburi,

YK üyesinin (Dışarıdan) olması ve şirkette sigortalı olması durumunda gider yazabilirsiniz......
Şirket ortağı olan YK üyeleri için;
Yönetim Kurulu kararı alarak GİDERi kayda alabilirsiniz. Ancak daha sonra NAZIM Hesaplarda KKEG olarak dikkate alacaksınız.

İyi çalışmalar....

Ortaklar cari hesabı alacak bakiyesi veriyorsa ve sağlık faturası şirket adına düzenlenmişse, bu ödemeyi ortaklara yapılan ödeme kabul edip kasa hesabını tutturmak için 331 B 100 A kaydı yapılabilir diye düşünüyorum.
Yani ortaklar şirkete daha önceden yatırmış oldukları parayı tahsil etmiş-
lerdir.

KKEG ler işletmelerin kendilerine ait olup KKEG olarak yapılan ödemelerdir. Burada şirket YK üyesinin sağlık masrafı her ne kadar şirkete fatura edilmiş ise de YK üyesinin gideridir. Bundan dolayı şirket bu ödemeyi 770 li hesaplara aktarmayacaktır. Kasanın tutması için 331 veya 131 nolu hesaba ödeme yapması gerekir. Başlıca sayabileceğimiz KKEG'ler cep ve iş telefonlarındaki özel iletişim vergisi binek oto taşıt vergileri vs.

Sayın sontanburiye cevaptır:

KVK’ un 13. maddesi 2. fıkrasında:
“ Safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanır.”
Hükmü vardır.
....GVK’nun40. maddesinde ticari kazancın tespitinde indirilecek giderler sayılmıştır. Sayılan giderler arasında bahsi geçen şirket mensuplarının bu kabil giderlerinin kabul edildiğine dair bir hüküm yoktur. Dolayısıyla böyle bir faturanın şirket adına kesilmemesi kesilmişse kabul edilmemesi gerekir. Ancak, kabul edilmişse ödemeyi gider olarak değil, ortaklar cari hesabından yapılan bir ödeme olarak değerlendirmek gerekir.
Bu ödemenin muhasebeleştirme işlemi aşağıdaki olmalıdır:

_______________________ ../.. _____________________________

231 ORTAKLARDAN ALACAKLAR XXX
........231.91 Ortaklardan Senetsiz Diğer Alacaklar
.............. KASA (veya banka) XXX
_______________________ ../.. _____________________________

Not: 231 no.lu hesap içine ödenen KDV dahil edilmelidir.

Sayın Arkadaşlar,

KKEG olarak kabul edilen MTV, ÖİV ni 770 hesaba değil de nereye atıyorsunuz anlamadım?

Bana göre önce 770 hesap sonra Nazım Hesapta gösterilmesi gerekiyor.

Uygulama farkı olabilir..... Biz değerli hocalarımızdan bu şekilde öğrendik.

Saygılarımla,

Kanunen kabul Edilmeyen gider.

Bana göre de Nur Hanım'ın belirttiği uygulama doğru olanıdır.Ben şahsen özellik arz eden bir durumdan bahsettim.Zaten ortada bir gider vardır.Önemli olan vergi uygulamasına göre gider kabul edilip edilmediğidir.Ayrıca üniversitelerdeki vergi ve ticaret hukuku uygulamalarının da yeterli olduğunu düşünmüyorum(muhasebe hariç).

Ynt: hastane masraflarinin gider yazilmasi hak.

arkadaşlar merhaba, şu K.K.E.G ler için herkes nazım hesaplardan bahsediyorki nazım hesapları kullanma zorunluğu yoktur.nazım hesaplar kullanılmadan da hesaplar K.K.E.G olarak takip edilebilir arkadaşlar şöyleki;yapılan bir harcama eğer K.K.E.G özelliği taşıyor ise diyelimki bu harcamayı siz 770 nolu hesapta gösterip sonrada nazım hesaplarda takip ediyorsunuz ya bende diyorumki 770 nolu hesapta gösterin zaten 770 nolu hesapta gösterilen bu giderler için özel bir alt hesap kullanacaksınız ki diğer giderler ile karışmasın bir şirketin genel merkezine ait telefon giderini örneğin
770-genel yönetim giderleri
770.01-merkez genel yönetim giderleri
770.01.01-merkez personel departmanı genel yönetim giderleri
770.01.01.008-personel departmanı telefon giderleri
olarak oluşturalım ve bu telefon faturasındaki Ö.İ.V yi KKEG olarak muhasebeleştireceğimizi düşünelim ve açılacak hesap için örneğin
770.01.01.999-merkez personel departmanına ait K.K.E.G' ler olarak takip ederseniz niye nazım hesap kullanacaksınızki onu anlayamadım.kkeg niteliğindeki harcamadan sonra yapılan gider muhasebe kaydı ve hemen altında nazım hesaplar...gider kaydı yaptınız ama nazım hesaplara almayı unuttunuz ne olacak?Bu işin pratiği yukarıda anlattığım gibidir.İsteyen uygular istemeyen uygulamaz ama uygulandığında geçici vergi beyannamesi yaparken yada kurumlar vergisi beyannamesi yaparken ilgili hesap muavini alarak zaten ne kadar K.K.E.G var görebileceksiniz ve toplam KKEG yide matraha ilave edebileceksiniz pratik değilmi?

Ynt: hastane masraflarinin gider yazilmasi hak.

NUR ARSLAN ' Alıntı:
Sayın Arkadaşlar,

KKEG olarak kabul edilen MTV, ÖİV ni 770 hesaba değil de nereye atıyorsunuz anlamadım?

Bana göre önce 770 hesap sonra Nazım Hesapta gösterilmesi gerekiyor.

Uygulama farkı olabilir..... Biz değerli hocalarımızdan bu şekilde öğrendik.

Aynen bu uygulama doğrudur,

Çünkü ticari kar ile mali kar zarar farklı şeylerdir. Sizin 7 grubu hesaplarınız, ticari giderleridir. NH pratik olarak beyannamede eklenecek tutarı belirler.
Saygılarımla,