hava parasının muhasebeleştirmesi

Ödediğiniz hava parası 520,00 ytl nin altındaysa direk gider yazabilirsiniz.
---------- --------------
770 Diğer Çeşitli Giderler XX
100 Kasa Hs xx
----------- -----------
Eğer 520 Ytl nin üzerindeyse şerefiyeler hs. muhasebeleştirilir.
--------- ------------
261 Şerefiyeler Hs
100
336
103 vb
--------- -----------
5 yılda amortisman ayrılarak itfa edilerek hs kapanır.
---------- -------------
770 5 01 amortismanlar
268 Birikmiş amortismanlar
veya
261 Şerfiyeler
------- ------------
şeklinde kayıt yapılması tek düzene uygundur.
Çalışmalarında başarılar dilerim
 
Bir nokta da benden . Şerefiye tamam ama bunun belgesi varsa yoksa yazamazsınız. KKG olur.
 
nguroy' Alıntı:
Bir nokta da benden . Şerefiye tamam ama bunun belgesi varsa yoksa yazamazsınız. KKG olur.
ödenen bedel üzerinden stopaj kesintisi yapılır mı? belge
olarak gider makbuzunu kastettiğinizi anlıyorum doğru mu?
 
eğer belgesi varsa sizin niçin bu ödemeyi yaptığınız ve bu hakkı ne kadar kullanacağınız önemli çünkü o zaman içerisinde itfa etmeniz (amortisman )
ayırmanız gerekir.
ayrıca bence bunun stopaja tabi olup olmadığı konusunda teretdütlerim var çünki bu herhangi bir mal ve hizmet alımı değil bu konu kanunlarımızda bir muamma, meçhul bir olaydır
ayrıca neden fatura almıyorsun ve stopaj var diyen arkadaş oranını yazarsa sevinirim
saygılarımla
 
Fatura alınabiliyorsa hiç durmayın. O zaman stopaj falan da olmaz. Fakat fatura keseceğini sanmam o zaman da gider makbuzu sınırelarının içinde kalıyorsa stopaj yaparsınız
 
Sevgili Meslektaşlarım; konu hakkında aşağıdaki özelgeyi ekliyorum.

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Usul Gelir Müdürlüğü

SAYI : B.07.4.DEF.0.34.18./ 02.08.2001*5565
KONU : Amortisman hk.

................................................

İLGİ : ...................tarihli dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde; yabancı sermaye ile kurulmuş bir anonim şirket olarak merkezi İngiltere’de bulunan İstanbul şubeli bir şirketi devralmak üzere anlaştığınızı ancak sözkonusu şirket müşteri portföyü, pazar payı, iç ve dış bağlantılardan kaynaklanan bir gayri maddi varlığa sahip bulunduğunu ve bu imkanları tarafınıza sunduğu için peştemallık şeklinde bir bedel talep ettiğini belirterek peştemallık bedeli olarak fatura karşılığı yapmak zorunda kalacağınız herhangi bir ödemeyi bir defa da ya da aktifleştirip belli bir sürede amortisman yoluyla itfa ederek gider yazıp yazamayacağınız sorulmaktadır.

Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 313’ncü maddesinde; “İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269’ncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder.

...

Değeri 150.000.000.-lirayı aşmayan peştemallıklar ile işletmede kullanılan ve değeri 150.000.000-lirayı aşmayan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar amortismana tabi tutulmayarak doğrudan doğruya gider yazılabilir. İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arz edenlerde bu had topluca dikkate alınır.” hükmü yer almaktadır.

Diğer yandan; aynı kanunun 326’ncı maddesinde; “Kurumların aktifleştirdikleri ilk tesis ve taazzuv giderleri ile peştemallıklar mukayyet değerleri üzerinden eşit miktarlarda ve beş yıl içinde itfa olunur.” denilmektedir.

Bu durumda; peştemallık bedeli olarak fatura karşılığı yapılan ödemelerin amortismana tabi tutularak aktifleştirilmesi mümkün olup 150.000.000.- milyon liradan aşağı olması halinde ise bir defa da gider yazılması mümkündür.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Sn. Demirkaleİ
ilginize ve özelge için teşekkür ederiz. Ancak bunun aksine birşey söylemedik. Uygulamada kimse peştemallık için fatura kesmez. Bu nedenle bunu işletme sahibi ya kendi cebinden öder, ya da ödenip kkg olarak yazılır.
 
Sn.nguroy,

Özelgeyi uygulamayı pekiştirmek, yasal bir zemine oturmak amacıyla eklemiştim. Amacım aksi görüş bildirmek değildi. Biz fatura kestirildiğini farzettik. Bunun dışındaki uygulamalarda mutabıkız. Selamlar.
 
Üst