Hayat Sigortası Vergi İndirimi

Aylık 0,69.TL değil, Mart/2013 vergilendirme döneminde eğer işsizlik sigortası ise 23,30.-TL, eğer hayat sigortası ise 11,65.-TL daha az gelir vergisi tahakkuk edecektir.

Koray bey siz ve diğer arkadaşlara teşekkür ediyorum fakat sorunun cevabını tam alamadım poliçede hayat sigortası ibaresi var 11,65 dediğiniz rakam 12 ay boyunca her ay işçiye ödenecek rakam mı yoksa ödenecek rakamın matrahı mı mikroda hesaplıyorum 3,24 tl lik bir indirim çıkıyor.yardımlarınızı bekliyorum
 
1-Poliçede hayat sigortası ibaresi varsa ödenen primin %50'sini indirim konusu yapabilirsiniz.

2-12'ye bölmek gibi bir uygulamanın yasal dayanağı yok, onu unutun. Mart/2013 döneminde indirim konusu yapacaksınız ödenen primi.

3-Bu kişi henüz GVK md.103'teki tarifenin ilk diliminde olduğu için vergi oranı %15'tir. Elde edilecek vergi avantajı ise (Prim Tutarı*0,5)*0,15 formulü ile hesaplanacaktır. Ki bu formüle göre elde edilen vergisel avantaj (155,38*0,5)0,15=11,65.TL'dir.

4-Mikro Yazılımı 3,24'ü nasıl hesaplıyor onu bilemiyorum. Ama vergi mevzuatımıza göre olması gerekenleri ilk 3 maddede bir kez daha açıkladım.
 
Daha önce benzer bir başlıkta bu GVK md.63/3'teki indirimlerin ödeme esasına göre indirildiğini açıklamıştım, bir kez daha tekrar edelim.

"Sigortanın Türkiye'de kâin ve merkezi Türkiye'de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortası poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerin %50'si ile ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler (İndirim konusu yapılacak primler toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Bakanlar Kurulu bu bentte yer alan oranları yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi, asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.)."

85 Nolu GVK Sirküleri bölüm 8.2;

"İndirim konusu yapılacak primlerin toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacaktır. Yıl içinde asgari ücret tutarında meydana gelebilecek değişiklikler, indirim yapılacak tutarların hesabında dikkate alınacaktır."

Sayın koraykarakaya,

GVK md.63/3 te hayat sigorta poliçelerinin hizmet erbabı tarafından ödenen primlerin %50'si indirim konusu yapılacağı ve kanun içeriğinde sağlık kelimesi geçmiş şu kısımda aynı şekilde mi düşünmeliyiz şöyle ki hizmet erbabı tarafından ödenen özel sağlık sigortaları poliçeleri indirim konusu yapılabilir mi ?

İyi Günler.
 
Elbette GVK md.63/3'e göre sağlık sigortası primleri de indirilebilir, yalnız burada dikkat etmemiz gereken nokta hayat sigortasının aksine sağlık sigortasında indirim oranının %100 olmasıdır.
 
Sayin koraykarakaya,Diyelim ki aylik brut maas ucreti 5.000 TL ve 2013 yili icin ozel saglik sigortasi icin 3.700 TL odeme yaptigini dusunursek indirim konusu yapilmasi rakam ne olmali %100 olacagini soyleyince hesaplama nasil yapilmali.GVK md.63/3 de atifta bulunarak %100 indirim oranini belirtmissiniz yazdiginiza gore mutlaka dayanagini vardir diye dusunuyorum musait degilim kanun maddesine bakamiyorum %100 indirim orani ilgili kanun maddesindemi belirtilmis acaba.İyi Gunler.
 
1-Yasal dayanağı bizzat GVK md.63/3'ü lafzı zaten. İlgili madde metninde sadece hayat sigortası primleri için %50 sınırı getirilmiş. Diğerleri için primin oranına bağlı bir sınırlama yok. Ama bu kadarı yeterli değil derseniz, ayrıca 85 Nolu GVK Sirkülerinin 8.2 bölümünde de bu konu açıklanmış.

"Vergiye tabi ücret matrahının tespitinde dikkate alınacak sigorta primleri; sigortanın Türkiye'de kâin ve merkezi Türkiye'de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla;

- Ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait birikim priminin alındığı hayat sigortası poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerin %50'si ile

- Ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerden

müteşekkildir."

2- Sorduğunuz soruda 3.700.-TL prim tek bir ayda mı ödeniyor, yoksa örneğin aylık 300.TL taksitler halinde mi?
 
Sayin koraykarakaya,Odemeyi iki farkli ornek olarak cevaplayabilirsek belki bu sekilde islem yapanlar icin ornek temsil edebilir.Odemeyi 2013 yilina ait ozel saglik sigortasi kapsaminda yine ayni yil icerisinde nakit veya k.karti ile tek cekim ile odemis olsa hesaplama ne sekilde olmali odemeyi k.karti ile aylik taksitler halinde odemesi durumunda hesaplama ne sekilde olmali ? Odeme araci olan k.kartinin esinin k.karti olmasi sorun teskil edermi ?İyi Gunler.
 
Peki öyle yapalım;:)

Öncelikle iki sınırımız var birincisi elde edildiği ayda brüt ücretin %15'nin geçmeyecek, ikincisi yıllık toplamda asgari ücretin brüt tutarını geçmeyecek.

Demek ki birinci sınırımız 5.000*0,15=750.-TL, ikinci sınırımız ise (978,60*6)+(1.021,50*6)=12.000,60-TL.

1-Aylık 300 TL taksitler halinde ödenirse her iki sınırın da altında kaldığı için her bir ay 300.-TL indirim konusu yapılabilecektir.

2-Tek seferde 3.700.-TL ödenirse ikinci kriteri geçmemesine rağmen, birinci kriterdeki sınırı geçmektedir. Bu durumda primlerinin ödendiği ayda en fazla 750.-TL'lik kısmı indirim konusu yapılabilecektir.

3-Kredi kartından 12 taksit ile öderse her bir ay 1'inci maddede belirttiğimiz esaslara göre indirim yapılacaktır.

4-Ödemede kullanılan kredi kartı kime ait ise ödemeyi o yapmıştır, dolayısı ile eşe ait kredi kartının kullanılması durumunda primler sigortalının değil eşinin ücret matrahının tespitinde indirim konusu yapılmalıdır.
 
4-Ödemede kullanılan kredi kartı kime ait ise ödemeyi o yapmıştır, dolayısı ile eşe ait kredi kartının kullanılması durumunda primler sigortalının değil eşinin ücret matrahının tespitinde indirim konusu yapılmalıdır.

1.Diyelim ki özel sağlık sigorta poliçesi A'nın üzerine yapılmış ve özel sağlık sigorta poliçesinde yararlanan olarak A belirtilmiş fakat ödemeyi A'nın eşi B k.kartı ile ödeme yapmış bu durumda dikkate alınacak özel sağlık sigorta poliçesinden yararlanan değil k.kartı ile ödeme yapmış B'mi indirim konusu yapabilir. Yalnız B indirim konusunu dikkate alırken poliçe değilde k.kartı ile ödeme slibi olması mantıksız değil mi belirtiğinize göre bu durumda poliçe değil ödeme slibi dikkate alınıyor bu işlemleri indirim konusu olarak nasıl gösterilebilir ?

2.2013 yılına ait özel sağlık sigorta poliçesi Ocak yada Şubat aylarında nakit yada k.kartı ile tek çekim şeklinde ödemesi yapılsa 2013 yılı içerisinde indirim konusu yapılabilir mi ?

3.2013 yılına ait özel sağlık sigorta poliçesi aylık taksitler şeklinde ödenecek olması durumunda Ocak ve Şubat aylarında taksit şeklinde ödenmiş olsa bu ödemeler ilerleyen aylara ait indirimlere eklenebilme durumu söz konusu olabilir mi ?

4.İlgili özel sağlık sigorta poliçesini nakit yada k.kartı ile tek çekim olarak ödeme yapıldığında belirttiğiniz gibi 2013 yılı toplam ödenen tutarın sadece 750 TL'lik kısmı indirim konusu yapılabilinirken taksitler halinde ödenmesi durumunda aylık olarak ödenen tutarın tamamı ve 2013 yılı toplam ödenen tutarının indirim konusu yapılabilirliği ortada bu durumda yasa tamamen açık yani aylıklar halinde ödenmesi durumunda toplam sigorta tutarı indirime tabi olabiliyor sizin yorumunuz nedir ?

Sayın koraykarakaya, bence bu bilgiler altın niteliğinde :)

İyi Günler.
 
1-Ödemeyi yapan şahıs eşine ait poliçe ve sigorta ödeme dekontu ile matrahtan indirim olarak gösterebilir.

2-Bu durumda sadece 2013/1 veya 2013/2 dönemlerinde indirim konusu yapılabilir.

3-Hayır gelecek aylara indirim olarak eklenemez.

4-Vergi indiriminden max fayda sağlamak için aylık taksitlere bölmek daha mantıklı.
 
1-Ödemeyi yapan şahıs eşine ait poliçe ve sigorta ödeme dekontu ile matrahtan indirim olarak gösterebilir.

sayın koraykarakaya,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Yukarıdaki cevabınıza göre şu şekilde olsa her iki eş hizmet erbabı ise ve A adına olan poliçeyi B olan eşi ödemiş olsa A ve B hizmet erbabı olduğu için B olan eş indirim konusu yapamaz değil mi ?

İyi Günler.
 
2-Bu durumda sadece 2013/1 veya 2013/2 dönemlerinde indirim konusu yapılabilir.

3-Hayır gelecek aylara indirim olarak eklenemez.

sayın koraykarakaya,

Ocak/2013 ve Şubat/2013 aylarında nakit yada k.kartı ile ödeme yapılmış olsa Nisan 2013 döneminde yada aynı yıl içerisinde indirim konusu neden yapılamıyor dönem atlamadığı için.

İyi Günler.
 
Sayın Demiral'a katılıyorum.

12'ye bölmek daha avantajlı olacaktır, sisteme rakamı girersiniz bir daha dönüp bakmazsınız, bordro programı kendi kendine hesaplar.

diğer taraftan el ile hesaplama yapılmakta ise Sayın koraykarakaya size katılıyorum :))

not: rakamın 155.- tl degil de 455 tl oldugu varsayılarak...
 
Konu hakkında bir çok sorum vardı. Sağolun, çoğunu cevaplamışsınız bile. Ancak bahse konu vergi iadesi ile ilgili bir kaç sorum daha olacak.

1- Devlet memurları 15'i maaş alıyorlar malum. Şahsın ayın 10'undan 10'una ödeme yaptığımı farzedelim.
2014 Kasım primini 10 Kasım 2014'de ödedi. Ve aynı gün primi işletmek üzere işyerindeki tahakkuk/muhasebe birimine evraklarını iletti.
Bu durumda yaklaşan 15'i için maaş ödemeleri çoktan birimlerden çıkmış oluyor çoğu zaman. Bu durumda ödeme yaptığı gün evraklarını ileten şahsın bahse konu prime ait vergi iadesi ne olacak?
2- A Şahsının 16 Kasım'da ödeme yaptığını farzedelim.
16 Kasım'da yaptığı ödeme yukarıda bahsedildiği üzere yalnız o aya ait vergi iadesine işlenebiliyorsa, kasım ayı maaşını alan çalışan, bu şartlarda o aya ait vergi iadesi alamayacak doğru mudur?
 
Sayın sryldz

Siz 15 inden 15 ine maaş aldığınızı söylüyorsunuz. Kasımın 15 inde aldığınız maaş Ekim ayı maaşıdır. Konu maaş derken ilgili dönem Gelir vergisi matrahından düşülmesi gerekir. Demek istediğim şudur.

10 Kasımda yaprığınız işlem 15 Aralıkta ödenecek maaşınızla almanız gerekir.

16 Kasımın bildirme süresi 23 Aralıktır oda dediğim gibi 15 Aralık maaşındır. Burda öndemli olan ücretlinin ücreti aldığı tarih değil. İş yerinin beyanı gerçekleştirdiği tarihtir. oda bir sonraki ayın 23 üne kadardır.
 
Peki öyle yapalım;:)

Öncelikle iki sınırımız var birincisi elde edildiği ayda brüt ücretin %15'nin geçmeyecek, ikincisi yıllık toplamda asgari ücretin brüt tutarını geçmeyecek.

Demek ki birinci sınırımız 5.000*0,15=750.-TL, ikinci sınırımız ise (978,60*6)+(1.021,50*6)=12.000,60-TL.

1-Aylık 300 TL taksitler halinde ödenirse her iki sınırın da altında kaldığı için her bir ay 300.-TL indirim konusu yapılabilecektir.

2-Tek seferde 3.700.-TL ödenirse ikinci kriteri geçmemesine rağmen, birinci kriterdeki sınırı geçmektedir. Bu durumda primlerinin ödendiği ayda en fazla 750.-TL'lik kısmı indirim konusu yapılabilecektir.

3-Kredi kartından 12 taksit ile öderse her bir ay 1'inci maddede belirttiğimiz esaslara göre indirim yapılacaktır.

4-Ödemede kullanılan kredi kartı kime ait ise ödemeyi o yapmıştır, dolayısı ile eşe ait kredi kartının kullanılması durumunda primler sigortalının değil eşinin ücret matrahının tespitinde indirim konusu yapılmalıdır.

Böyle bir vergi indiriminin oldugunu bilmiyordum. İyiki böye bir konu açılmış. Bu sayede bende öğrenmiş oldum. 1. maddenizde söylediğinize göre her ay 300 tl lik indirim konusu olabiliyorsa, o da (300*0,15)=45 tl aylık vergi indirimi mi oluyor?
 

Benzer konular

Üst