Haziran 2014 Yeterlilik Sınavına Dair

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan esrasu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ben analizi verdim ama yine de fikrimi paylaşayım. Analizde kapsam çok geniş değil aslında soru gelebilecek yerler az çok bellidir. Ya gelir tablosu yorumu ya bilanço yorumlaması istiyorlar. Bazen de Oran analizindeki değerlerin yorumlanmasını istiyor. Bilanço ve gelir tablosu yorumlarında da karşılaştırmalı-dikey ve eğilim analizi var. Yorum için çok farklı kaynaklara bakma benim tavsiyem çünkü hepsinin stili farklı tek kaynaktan yorumlamalara bakmanı tavsiye ederim. Bu arada formülleri iyi ezberle çünkü geçen sınavda özellikle baya hesaplama sorusu soruldu yorum istemeden. Yirmi puanlık soruda sözel kısımdan geliyor bildiğiniz üzere muhasebenin temel kavramlarından, mali tablolardan vs.. Başarılar şimdiden..

Analize dehanın kitabından bakıyorum. Bilanço kalemlerinden birinde azalış olmuş mesela. Şu kalem etkilemiş olabilir demiyor da kendi için de yorumluyor. Fakat sınav cevaplarına baktığımda , diğer alacaklarda bir artış olduğunda mesela hazır değer ve mali duran varlıklardaki azalışa bağlamış. Bu olay kafamı karıştırıyor. Dehanın kitabında ki gibi cevaplasam yeterli olurmu ki?

Şu stres var ya insanı öldürüyor. Şimdiden kalbim gümbür gümbür çarpıyor. Hele sabah sınav yerlerinde doğru yol alırken ki heyecan , sanki savaşa gidiyoruz.

Analize dehanın kitabından bakıyorum. Bilanço kalemlerinden birinde azalış olmuş mesela. Şu kalem etkilemiş olabilir demiyor da kendi için de yorumluyor. Fakat sınav cevaplarına baktığımda , diğer alacaklarda bir artış olduğunda mesela hazır değer ve mali duran varlıklardaki azalışa bağlamış. Bu olay kafamı karıştırıyor. Dehanın kitabında ki gibi cevaplasam yeterli olurmu ki?

Söylediğim gibi tek kaynaktaki yorumu baz alarak yazsan doğru olur zaten mantığına bakıyordur. Artı yorumlarda bir kaç püf nokta var tarz olarak işte karşılaştırmalı analizde Mutlak olarak ...TL artış/azalış olmuştur yüzde olarak ... % artış/azalış olmuştur. Bu hesap üzerinde etkisi olan kalemler ..... vs. gibi standart kısımlar var onlara aşina olunca gerisini süslersin bir kaç paragraf halinde neticede de genel görünüm ve birkaç tavsiyeye yer verilebilir.

Şu stres var ya insanı öldürüyor. Şimdiden kalbim gümbür gümbür çarpıyor. Hele sabah sınav yerlerinde doğru yol alırken ki heyecan , sanki savaşa gidiyoruz.

Aynı stres bende de oluyor stresin en yükseğini sınav kağıdını dağıtmaya başladıklarında yaşıyorum zirve yapıyor ve on onbeş dakika toparlayamıyorum gözümün önünden film gibi şerit geçiyor :) Geçen sınavda ilk girişimdi ve 7 sınavda da aynı stresi yaşadım :o

Evet arkadaşlar ne diyorsunuz pazar günü saat 12-1 gibi buluşup çalışacak var mı maliyete? Püf noktaları, dikkat etmemiz gerekenler vb beraber çalışırız isterseniz ;) Maliyette güveniyorum kendime bu sefer çalıştım :)

Evet arkadaşlar ne diyorsunuz pazar günü saat 12-1 gibi buluşup çalışacak var mı maliyete? Püf noktaları, dikkat etmemiz gerekenler vb beraber çalışırız isterseniz ;) Maliyette güveniyorum kendime bu sefer çalıştım :)

sizce ne çıkar maliyetten bu sefer?

sizce ne çıkar maliyetten bu sefer?

Kursa giden bir arkadaştan bana söyleneni aynen yazıyorum:

hocalar özellikle;

birleşik maliyet, kapsamına göre maliyet sistemleri, matematiksel dağıtım, basit(doğrudan,direk) uzun zamandır gelmiyor gelebilir diyorlar ve tabiki safha ve planlı dağıtım

Bence de birleşik ve safha olabilir. Planlıdan emin değilim, bakalım :)

Kursa giden bir arkadaştan bana söyleneni aynen yazıyorum:

hocalar özellikle;

birleşik maliyet, kapsamına göre maliyet sistemleri, matematiksel dağıtım, basit(doğrudan,direk) uzun zamandır gelmiyor gelebilir diyorlar ve tabiki safha ve planlı dağıtım

Bence de birleşik ve safha olabilir. Planlıdan emin değilim, bakalım :)

hadi bakalım inşallah soruların hepsini yapar ve çıkarız.

ben ders çalışamıyorum bugün . ne oldu anlamadım elim gitmiyor bir türlü artık. çok çalışmaktan bunaldım sanırım.

Sınava girecek tüm arkadaşlara başarılar dilerim. Ben de ilk defa gireceğim. En az 5 dersi inşallah veririm. En zorlanacağım sanırım denetim ve maliyet gibi geliyor.

Sınava girecek tüm arkadaşlara başarılar dilerim. Ben de ilk defa gireceğim. En az 5 dersi inşallah veririm. En zorlanacağım sanırım denetim ve maliyet gibi geliyor.

Vergi hocasının notu bol ama konu geniş olunca çogu arkadaş bende dağil maliyet vergi ve denetim var zaten forumdaki çogu arkadaşaın ortak dersi vergi ve maliyet

Maliyette matematiksel dağıtım ve muhasebe kayıtları bekliyorum.

Matematiksel kolay aslında inşallah :) Bir de 3'lü denklem gelmesin diyorlar ama ne farkediyor ki zaten 2'li çözen onu da çözebilir diye düşünüyorum. Birleşik maliyet inşallah gelir... Ayrıca işçilik giderleri ve kayıtları ayrı bir soru olarak genelde az sorulmuş o da gelebilir mi acaba? Hani bu boşa geçen zaman, fazla çalışma ücretleri...

Denetim türlerini her kaynak farklı yazmış. İnternetten araştırdım şimdi , Malatya SMMMO odası şu şekilde yayınlamış ;

Denetçi Türleri
1-Muhasebe denetçisi
2-iç Denetçi
3-Kamu denetçisi dir.

Yapılış Nedenine Göre Denetim Türleri:
1-Zorunlu (Yasal) Denetim
2-isteğe Bağlı (ihtiyari) Denetim

Amaçlarına Göre Denetim Türleri:
1-Muhasebe (Mali tablo) Denetimi
2-Uygunluk Denetimi
3-Faaliyet Denetimi

Doğru olan ne , soru olarak çıkarsa ne yazalım acaba?

maliyet

Arkadaşlar maliyet 2. soru a ve b şıkkı doğru c şıkkının 2 tablosunu da yaptım fakat net satışları doğru hesaplayamadığım için sonuç yanlış sizce 50 verirler mi düşüncelerinizi bekliyorum

Arkadaşlar maliyet 2. soru a ve b şıkkı doğru c şıkkının 2 tablosunu da yaptım fakat net satışları doğru hesaplayamadığım için sonuç yanlış sizce 50 verirler mi düşüncelerinizi bekliyorum

Maliyet hocası gidişata değil sonuca not veriyor.Sen istersen yarım saat yap sonucu yanlış hesapla sorunun tamamına cizik atıyor.Hepimiz aynı dertten muzdaripiz maalesef