Hekim Pos Kullanmak Zorunlu mu ?

malimüşavirr

Katkı Sunan Üye
İyi günler
Emekli bir diş hekimi tekrardan serbest meslek faaliyetine başlayacak. Malum artık e-smmm düzenleme zorunluluğu var sormak istediğim bu hekimin iş yerinde ayrıca hekim pos zorunluluğu var mıdır?

Eft-Pos özellikli cihaz bulundurmak zorunluluğu vardır.
Direkt kaynağından görsel atayım size ;)

Ekli dosyalar

• diş hekimleri.jpg
    diş hekimleri.jpg
    84.9 KB · Görüntüleme: 44
Merhaba, konu üzerinden,
Yeni diş hekimliği muayenehane açılışında ilk kez serbest meslek erbabı müşterim için yazar kasa değil eft pos cihazı kullanılmak zorunda. Buradan yapılacak tahsilat ile birlikte E-SMM düzenleyecek. Düzenleyeceği makbuzda da karşı taraf vergi mükellefi ise %20 stopaj, değilse stopaj hesaplamayacaktır. Konunun benim açımdan netleşmesi için yardımcı olur musunuz.?

Merhaba, konu üzerinden,
Yeni diş hekimliği muayenehane açılışında ilk kez serbest meslek erbabı müşterim için yazar kasa değil eft pos cihazı kullanılmak zorunda. Buradan yapılacak tahsilat ile birlikte E-SMM düzenleyecek. Düzenleyeceği makbuzda da karşı taraf vergi mükellefi ise %20 stopaj, değilse stopaj hesaplamayacaktır. Konunun benim açımdan netleşmesi için yardımcı olur musunuz.?
Aynen doğrudur emin olmak için 189 la iki kere görüştüm yazar kasa zorunlu değil pos cihazı zorunlu. Yapılan işlem karşılığı makbuz düzenleme kısmı aynı bahsettiğiniz gibi

Konu üzerinden aklıma takılan bir husus var. Örneklendirmek isterim.
* Diş hekimi bir şirket ortağına verdiği diş hizmeti için Serbest Meslek Makbuzunu ortağı olduğu şirkete düzenlemiş ve tutar üzerinden de stopaj hesaplamış olsun. (Aslında hizmet şahıs adına verildiğinden SMM da şahıs adına kesilmesi gerekli.)
Bu durumda şirkete kesilen SMM firma hiçbir suret ile kayıtlarına almadığında vergi dairesi nezdinde nasıl bir işlem sonuç doğurur.?
Teşekkürler,

Burada önemli olan husus belge düzenlenen şirketin belgeyi düzenleyen diş hekimi ile ilintisi var mı yok mu ? Örneğin bu ortak bir iş kazası sonucunda yaralanmış olabilir ve sağlık giderlerini şirket karşılamış olabilir. Böyle bir durum söz konusu değilse şirket gider kaydı yapamaz. Dolayısıyla stopaj sorumluluğu bulunmaz. Diş hekimi de ilinti kurulamayan durumdan ötürü, yanlış düzenlediği makbuzdaki stopaj tutarının iadesinden vazgeçmek zorunda kalır görüşündeyim..