fonradar

Hem KDV Hem Gelir Vergisi Tevkifatlı SMM

Üyelik
27 May 2015
Mesajlar
15
Konum
İstanbul
Merhaba sayın üstadlarım, mesleğimiz icabı ile defter tutma için kestiğimiz makbuz haricinde müşterilerimize verdiğimiz danışmanlık için ikinci bir makbuz düzenlemek istediğimizde stopajın yanında kdv tevkifatı (9/10) da yapılabilir mi?

Yapılabilir ise örneğin verdiğimiz danışmanlık için net ₺1.000 tahsil etmişsek aşağıdaki gibi mi olur?

Brüt Ücret______________1.222,50
G. V. Stopaj Tutarı_________244,50
Net Ücret Tutarı___________978,00
KDV Tutarı_______________220,05
KDV Tevkifat Tutarı________198,05
Tahsil Edilen KDV___________22,00
Toplam Tahsilat__________1.000,00
 
Makbuzda zaten stopaj var, bir de bunun sütüne tevkifatı katmanın anlamı nedir?
 
Biri gelir vergisi tevkifatı, biri kdv tevkifatı yani iki defa aynı tevkifat uygulanmasından bahsetmiyorum. Gördüğüm bir özelgede vergi veya diğer konularda danışmanlık verilmesi durumunda mali müşavirlerin kdv tevkifatı uygulanabileceği ile ilgili görüş vermişlerdi. Teorik olarak ikisi birden uygulanabilir mi soru bu.
 
Osblere kesiyorsanız kdv tevkifatlı kesmek gerekiyor mesela. Bizim bir kaç makbuzda kdv tevkifatı var.
 
Normal de tevkifatta da stopaj da ilk amaç gerçek dışı makbuz veya fatura kesilmesinin önünün kesilmesi amacı ile konulmuş uygulamalardır.
Ancak kesmekte zorunlu iseniz kesilebilir tabi, eğer tevkifatlı kesilmesi gereken yerlere kesecekseniz gibi, örnek olarak.

Ama sadece danışmanlık adı altında makbuz düzenleyecek iseniz bence hiç bulaşmayın. Mesleki anlamda danışmanlık kapsamında sadece stopajlı kesebilirsiniz diye düşünüyorum. Mesleğimiz dışındaki danışmanlık belki tevkifatlı konusuna girebilir.
 
Anladım, görüşleriniz için teşekkür ederim, pratikte bu şekilde bir uygulama gibi düşüncem yok sadece teorik olarak mümkün mü diye merak etmiştim, gördüğüm özelge ( https://www.gib.gov.tr/node/100041 ) ile son zamanlarda konuşulan kestiğimiz makbuzların tevkifatlı olma ihtimali ve bunun yanında stopajında olup olmayacağını merak ettim. Özelgede sözleşmemiz dışında vereceğimiz hukuki danışmanlık için olacağından bahsetmiş.
 
Ama belirlenmiş alıcılara diyor yani borsaya tabi veya osb v.b. olanlara öyle kesmemiz lazım danışmanlık sözleşmemiz var ise
 
Üst