Ynt: Hem Muhasebe Hem Denetim
hem muhasbeci hem de denetimci olunması mümkün değil, aksi halde al gülüm ver gülüm şeklinde, her kez anlaştığı meslektaşının defterlerini denetler, sen benim defterlerdeki hatayı görme, e bende seninkindekini görmeyeyim şeklinde, denetimin ruhu ile bağdaşmayan bir sonuç çıkar ortaya...TTK deneti sistemi, SPK denetim sisteminden aşağı bir nitelikte olmayacaktır, TTK denetimi TÜRMOB'a verilmiş bir yetkide DEĞİLDİR. yani bu alanda düzenleme yetkisi türmob'a ait değildir, şimdi eğitim falan yapıyorlar ama neye göre, ne için, sonunda katılımcı ne yetkis kazanack gibi temel soruların cevabını türmob da veremiyor, meslek içi eğitim deniyor.
denetçi olacaklar, en az lisans mezunu, tam zamanlı denetçi olarak, yeterli donanıma sahip ve yetkili kurumlarca yetki belgesi almış gereçk veya tüzel kişiler olacak. bunlar TTK denetiminin temel yapısı. bireysel denetim, AŞ lerdeki 2 smmm denetçi yahut 1 ymmm şeklinde olacak (şimdiki murakıplığa benzer), bu da arızı denetçilik olacak, yani sırf o iş ile iştigal olunmayacak, denetçiler, piyasada rekabet edebilmek için mecburen şirketleşecekler, emin olun her kesde girmeyecek bu alana mevcut bürolarında işleri iyi olanlar, denetime girmeyecek gibi görünüyor(kar-zarar hesabı)