personel maaş programı

Hem Muhasebe Hem Denetim

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan merihs12
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

merihs12

Katkı Sunan Üye
Bağımısız denetim faaliyetine devam ederken meslek mensubu aynı zamanda defter faaliyetlerine de devam edebilecek değil mi? Sadece bağımısz denetim şirketi kuramayacak yada ortak olamayacak. doğru mu anlıyorum

Ynt: Hem Muhasebe Hem Denetim

Evet, Salt Denetim işini icra edebilecekler (tüzel ve ortaklar ve çalışan olarak) aynı zamanda aynı ünvanın yanı sıra farklı (yavru) şirket yolu ile muhasebe, danışmanlık, sistem kurma işlemi yasaklanmıştır. Tek istisna vergi danışmanlığı (Tam tastik kapsamındaki işlemler)

Saygılarımla;

Ancak, kendi defter ve şirketlerini denetleyemiyorsun. Çarpraz denetim gerçekleşecek.
yanlış anlamadıysam böyle olmalı.

Bağımsız Denetim Şti. olarak tesis edilen tüzel kişilikler sadece denetim hizmeti verebiliyor.

Ben şimdi bir smmm arkadaşımla denetim şirketi kursam ve ortaklık kursam.
Kendimin ve onun defterlerini, şirketlerini; biz, ortaklık denetim şirketi olarak denetleyemiyoruz değil mi?
bunu kastettim.
bir yandan kendi muhasebe işlemlerimizi yaparken, bir yanda da denetim işini kendi şirketlerimize uygulayamıyoruz değil mi?

Denetim şirketi ve ortaklık kurulduğunuzda sadece kendi defterlerinizi değil hiç bir defter faaliyetinde bulunamassanız .....öyle değil mi?

denetim şirketi kurduğunuzda, yine eskisi gibi muhasebe açısından defter tutabiliyorsunuz, başka defterlerinde işlerini, müşavirliğini yapabiliyorsunuz. Ancak mevcut ve yeni gelmiş olan defterlerinize yada şirketlerinize denetim faaliyetinde bulunamıyorsunuz.

Seminerlerde neden hep şöyle deniyor o zaman ? ya defter faaliyetinde bulunacaksınız yada denetim mesleğini seçeceksiniz...iki faaliyeti aynı anda yapamassanız diy ekonuşuluyor hep...ben mi yanlış anlıyorum.? Meslek yasamız buna müsade ediyor mu?

Sevim Canyakmaz ' Alıntı:
denetim şirketi kurduğunuzda, yine eskisi gibi muhasebe açısından defter tutabiliyorsunuz, başka defterlerinde işlerini, müşavirliğini yapabiliyorsunuz. Ancak mevcut ve yeni gelmiş olan defterlerinize yada şirketlerinize denetim faaliyetinde bulunamıyorsunuz.

Yahya Arıkan Maltepe toplantısında aynen bu şekilde söyledi

meslek yasamıza göre bağımsız çalışan mali müşavirlerin ticari bir faaliyette bulunmaları ( denetim şirketi de bir ticari faaliyettir.) yasak.. bu durumla çelişmiyor mu?

hem muhasbeci hem de denetimci olunması mümkün değil, aksi halde al gülüm ver gülüm şeklinde, her kez anlaştığı meslektaşının defterlerini denetler, sen benim defterlerdeki hatayı görme, e bende seninkindekini görmeyeyim şeklinde, denetimin ruhu ile bağdaşmayan bir sonuç çıkar ortaya...TTK deneti sistemi, SPK denetim sisteminden aşağı bir nitelikte olmayacaktır, TTK denetimi TÜRMOB'a verilmiş bir yetkide DEĞİLDİR. yani bu alanda düzenleme yetkisi türmob'a ait değildir, şimdi eğitim falan yapıyorlar ama neye göre, ne için, sonunda katılımcı ne yetkis kazanack gibi temel soruların cevabını türmob da veremiyor, meslek içi eğitim deniyor.
denetçi olacaklar, en az lisans mezunu, tam zamanlı denetçi olarak, yeterli donanıma sahip ve yetkili kurumlarca yetki belgesi almış gereçk veya tüzel kişiler olacak. bunlar TTK denetiminin temel yapısı. bireysel denetim, AŞ lerdeki 2 smmm denetçi yahut 1 ymmm şeklinde olacak (şimdiki murakıplığa benzer), bu da arızı denetçilik olacak, yani sırf o iş ile iştigal olunmayacak, denetçiler, piyasada rekabet edebilmek için mecburen şirketleşecekler, emin olun her kesde girmeyecek bu alana mevcut bürolarında işleri iyi olanlar, denetime girmeyecek gibi görünüyor(kar-zarar hesabı)

Odaya sorun ben kesin eminim zaten bu soru sorulunca cevapladı

Değerli Meslektaşlar
AB standartlarında kayıt giren mali müşavirler ile denetçiler ayrılmıştır. Kısacası denetçilik AB'de bağımsız bir meslek. Eğer Kamu Gözetim Kurulu AB Standartlarını esas alacaksa, denetçiliğe soyunanlar smmmler defter tutamayacak, ymmler ise tam tasdik yapamayacak. Tabi ki istedikleri zaman denetçilik faaliyetini bırakıp, büro faaliyetlerine dönebilirler. Meslek yol ayrımındadır. Artık iki karpuz bir koltuğa sığmamaktadır. Şimdiye kadar AB Standartlarını göz önünde bulunduran otoriteler kanımca bu önemli durumu da göz önünde bulunduracaklardır.
Saygılarımla

Ant Z ' Alıntı:
Odaya sorun ben kesin eminim zaten bu soru sorulunca cevapladı

bu şu an için odanın(ve ya yahya arıkan'ın) cevaplayabileceği bir soru değil.

Bekleyelim görelim arkadaşlar

Bu ay eğitimler başlıyor, insanların karar vermesi gerekiyor 1-2 ay içinde, o yüzdendir ki bu belirsizliğin biran önce netleşmesi lazım... artık gaza basıldı ve vites küçültmek yok,zaten çok vakit kaybetmedik mi?