fonradar

Hesap Planı Hk.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan dolap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

dolap

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 Eki 2006
Mesajlar
492
Konum
İzmir
Arkadaşlar ben çeşitli bürolarda çalıştım.Bu meslekte çok farklı uygulamalar var. Mesela hesap planı. Ve yine mesela 770 hesabına kimi yerlerde 770 01, 770 02, ... şeklinde hesap açılırken kimilerinde çok daha uzun hesaplar açılmış.Diğer hesaplarda da öyle. ya da 01, 02 vs.yapmadan 770 90 şeklinde hesap açanlar var.Benim sormak istediğim 770 01, 770 02 .... şeklinde açmanın bir sakıncası var mı? Ve de 01, 02 vs.açmadan hemen 770 90 gibi bir hesap açmanın sakıncası var mı? Uygulamalar neden farklı?
 
Ynt: Hesap planı hk.

Gider yerleri ve Gider çeşitleri konularını incelerseniz doğru hesap planını kullanmış olursunuz
 
Ynt: Hesap planı hk.

O konuları inceledim zaten.Benim demek istediğim uygulamada çok farklı.Sadece benim incelememle iş bitmiyor. Yukarıda sorduğum soruları tekrarlamak istemiyorum.Cevap bekliyorum.Teşekkürler..
 
Ynt: Hesap planı hk.

Arkadaşlar ben anlatamadım galiba.Ben bunları inceledim.Mesela 191 nolu hs.ele alalım. Bazı bürolarda 191 01, 191 02 vs.açılıyor.Bazıları da 191 18, 191 8 , yada çok farklı hesap açanlar var.Sizin verdiğiniz linkte de olduğu gibi 191 hesabı şu kadar yazıyor:

191. İNDİRİLECEK KDV

Her türlü mal ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.

İşleyişi :

Mal ve hizmet alımlarında indirilecek katma değer vergisi bu hesaba borç, mevzuat gereği yapılabilecek indirimler ve hesaba yapılan düzeltmeler alacak kaydedilir(1)

Benim demek istediğimi burada anlatmıyor.Beni anlayan varsa cevap versin lütfen..
 
Ynt: Hesap planı hk.

Sn. Dolap,
sorunuzu çok iyi anlıyorum ve cevabını veriyorum, 191 hesap indirilecek katma değer vergisi hesabını içermektedir.
Şirketler 191 18 191 8 olarak hesap kodları açabileceği gibi bazı şirketlerde indirilecek kdv oranları gereği örn:

191.01 %18
191.02 %8
191.03 %1

gibi 191 ana hesabın altında 18-8-1 vs gibi alt hesaplar açılabilir. iadeler içinde alt hesap açılabilir.

Aynı işlemi 391 hesap hesaplanan katma değer vergisi için de uygulanır.

İlk sorunuzda 770 genel yönetim giderleri için açılan 770.01 770.02 gibi hesaplar için bu hesapların neden bu şekilde kodlar altında açıldığını sormuşsunuz

770 li hesap genel yönetim giderleri için takip edilen hesaptır.

Gider çeşitleri hesaplarının kodlamasında aşağıda belirtilen sınıflama esas alınmıştır.

Gider hesapları grupları :

0 İlk madde ve malzeme

1 İşçi ücret ve giderleri

2 Memur ücret ve giderleri

3 Dışardan sağlanan fayda ve hizmetler

4 Çeşitli giderler

5 Vergi, resim ve harçlar

6 Amortismanlar ve tükenme payları

7 Finansman Giderleri

0. İlk Madde ve Malzeme Giderleri

Mal ve hizmetlerin üretilmesini, işletme faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak amacıyla tüketilen her türlü direkt ilkmadde ve malzeme, endirekt malzeme ve üretimle ilgili dışarıyla yaptırılan işleri kapsar.

1. İşçi Ücret ve Giderleri

İşletme faaliyetlerini yürütmek üretim ve hizmetleri gerçekleştirmek amacıyla çalıştırılan işçiler için tahakkuk ettirilen, (Esas işçilik, fazla mesai, üretim primleri, ikramiyeler, yıllık izin ücretleri, S. Sigorta işveren primi, gece primi, hafta tatili ve genel tatil ücretleri, her türlü sosyal yardımlar ve işçilere ait diğer giderler gibi) her türlü tutarları kapsar.

2. Memur Ücret ve Giderleri

İşletme faaliyetlerini yürütmek, üretim ve hizmetler gerçekleştirmek amacıyla çalıştırılan aylıklı yönetici, memur, büro personeli vb.. için tahakkuk ettirilen her türlü tutarları kapsar.

3. Dışardan Sağlanan Fayda ve Hizmetler

İşletme faaliyetlerini yürütmek, üretim pazarlama ve diğer hizmetleri gerçekleştirmek amacıyla dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler (elektrik, su, gaz bakım ve onarım, haberleşme, nakliye ile diğer fayda ve hizmetler) için yapılan giderleri kapsar.

4. Çeşitli Giderler

Yukarıda belirtilen giderler dışında, işletme faaliyetlerini sürdürmek için yapılması gerekli olan giderleri kapsar. Sigorta giderleri, kira giderleri, yolluk giderleri dava icra ve noter giderleri, iştirak payı ve aidat giderleri, çeşitli giderler gibi giderler bu grupta yer alır.

5. Vergi, Resim ve Harçlar

Mevzuat gereğince tahakkuk ettirilen gider niteliğindeki vergi, resim ve harçları kapsar.

6. Amortismanlar ve Tükenme Payları

Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ile, özel tükenmeye tabi varlıklar için ayrılan amortisman gideri ile tükenme paylarını kapsar.

7. Finansman Giderleri

İşletmenin gerek yatırım gerekse işletme sermayesi ihtiyacını karşılamak üzere yaptığı kısa veya uzun vadeli borçlanmaların faiz, komisyon ve kur farklarını kapsar.

Gider Çeşitleri Hesaplarının İşleyişi :

Eş zamanlı kayıt yöntemini uygulayan işletmelerde, giderler tahakkuk ettikçe ilgili fonksiyonel gider hesaplarına kaydedilirken, aynı anda yardımcı defterlerdeki söz konusu çeşit hesaplarına da kaydedilir. Gider çeşitlerinin izlendiği yardımcı defter kayıtlarının gider yerlerini de gösterecek biçimde tutulması esastır.

10-99 GİDER YERLERİ

Gider yeri, üretim ve hizmetlerin yapıldığı ve maliyetlerin oluştuğu, örgütün bir birimini ya da birim içindeki bir yeri ifade eder.

Giderlerin planlanması, kontrol edilmesi ve bu giderlerin dengeli bir biçimde toplanıp dağıtılmasını sağlar.

Gider yerlerinin saptanmasında genellikle kuruluşların organizasyon şeması esas alınır.

Gider yerleri aşağıdaki gibi bölümlenir.

- Esas üretim gider yerleri

- Yardımcı üretim gider yerleri

- Yardımcı hizmet gider yerleri

- Yatırım gider yerleri

- Üretim yerleri yönetimi gider yerleri

- Araştırma ve geliştirme gider yerleri

- Pazarlama, satış ve dağıtım gider yerleri

- Genel yönetim gider yerleri.

Gider yerlerinin bölümlenmesinde yukarıda verilen gider yerleri gruplanması esas olmakla beraber, kuruluşların işletme faaliyet alanı ile faaliyetin teknolojik akımına uygun olarak açılacak gider yerleri, bu verilen ana grup başlıkları altında yer alabilir.

770.01 nolu hesap açarsanız bu hesapta işçi ücretleri ve giderlerini takip etmeniz gerekir.
770.02 nolu hesap açarsanız bu hesapta memur ücret ve giderlerini takip etmeniz gerekir.

örn: 770.01 nl hesapta işçi ücretleri ve giderlerini takip edersiniz fakat brüt ücretlerini işlemeniz gereken bir hesap olur ise 770.01.01 olarak hesap kodu açmanız gerekir eğer normal ücretlerini takip etmek isterseniz 770.01.01.00001 olarak hesap kodu açmanız gerekir ikramiyeler için ise aynı şekilde farklı kod'da hesap kodu açmanız gerekir.

770.03 nl hesap kodu dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler hesabını kapsar bu hesapta
770.03.01.00001 kira vs gibi alt hesap kodlarını açmanız gerekir.


770.90 nolu hesaplar kkeg hesabını kapsamaktadır.

kkeg giderler için örn:özel iletişim vergisi gibi 770.90 nolu hesap kodunun altında alt hesap açabilirsiniz.

Yalnız sakın unutmayın örn: Kafanıza göre 770.90 nolu hesap açıp işçi ücretlerini bu hesapta gösteremezsiniz bir önceki mailimde göndermiş olduğum link'te bulunan tek düzen hesap planına göre hangi giderleri hangi hesaba işleyeceğiniz ve gelirleri hangi hesaba işleyeceğinizi bulabilirsiniz tek düzen hesap planına hakim değilseniz kendiniz hesap kodu açmamanızı tavsiye ederim.
 
Ynt: Hesap planı hk.

Yanlış hatırlamıyorsam 2009 ocak ayında ind kdv dağılımları ayrıntılı olarak istenmeye başlandı. O günden bugüne 191 no lu hesabın alt hesaplarını farklı kullananlar var. Nasıl kolayınıza geliyorsa. Önemli olan gider çeşitleri ve gider yerlerinin doğru kullanılması
 
Ynt: Hesap planı hk.

Sayın Dolap selamlar.
Tali hesaplar dediğimiz yardımcı hesaplar,hesap içeriğinin daha iyi anlaşılmasına ve açıklanmasına yönelik açılan alt hesaplardır.
Bu alt hesapların kullanımında kullanıcılara serbestlik tanınmıştır.Sayın Demiral'ında paylaştığı Gider Çeşitleri hesap ayrıntısı ise genel kabul görmüş ve benimsenmiş maliyet hesaplarıdır ve fonksiyon hesabına göre bölümlenmiştir.Maliyet hesapları dışında kalan diğer tüm hesaplarda sadece TAVSİYE yapılmıştır.Siz bu önerilere uymayıp istediğiniz şekilde bölümlendirme veya dağıtım yapabilirsiniz.Önemli olan ayrıntılı ve açıklamalı olarak hesap kalemlerinin anlaşılabilirliğini sağlamaktır.191'den örnek verdiğiniz için söylüyorum;191'in alt hesaplarının çok değişik şekillerde açıldığını görebilirsiniz.Bu açılımlar tamamen keyfidir.Örneğin indirilecek kdv kalemleri kdv beyanında oranlarına göre dağılım uygulaması başladığından beri 1,8,18 şeklinde yapılan alt hesap açılımlarına rastlamak artmıştır.Siz bu oranları ayırabilidiğiniz sürece sadece "191.01 ind.kdv" isimli bir alt hesap bile açabilirsiniz.Sadece oran dağılımları görmede kolaylık olması açısından oranlarına göre alt hesap açmak daha kullanışlıdır,hepsi budur.Mesela bu kolaylığı 120-320 hesaplarında da görebilmek mümkündür.Örneğin 120.01 Dolap - 120.02 Demiral - 120.03 Twolf gibi hesaplar açılabileceği gibi hesap planında veya mizan türü raporlarda bulunması daha kolay şekilde örneğin D harfiyle başlayanları 120.D001 Dolap - 120.D002 Demiral şeklinde ve T harfi ile başlayanları 120.T001 Twolf şeklinde de açabilirsiniz.Bu dağılımı yapmak tamamen kullanıcıya bırakılmış bir serbestliktir.
Tabi burada hesap birliğini korumak hatta göz zevkini de sağlamak adına bazı hususlara da dikkat etmek gerekecektir.
Mesela 120.A001, 120.B001 şeklinde hesaplar açmışken araya 120.10 - 120.05 veya 120.a01 gibi hesaplar açmak görüntü ve hesap birliğini bozacaktır.Ana hesaptan sonra açılan alt hesaplarda da aynı sayıda karakter kullanmakta hem göz zevkini sağlar hem de aranılan bir hesabın kolay bulunmasını sağlar.3-5 alt hesap kullanan bir firmada bu durum o kadar önem arzetmeyebilir ama 100-200 adetlik bir müşteri potansiyeline sahip bir firma için bu alt hesap açma işlemi önemlidir.Hesap Planının kalabalık ve karışık olması hata yapma oranını artırır..

Biraz konuyu uzattım farkındayım ama şu konuya da değinmeden edemeyeceğim.

Hangi gider çeşidine ait olduğunu bulamadığımız veya yılda 1-2 kez kullanılacak bir gider yapıldığında bu giderler genellikle "muhtelif giderler" veya "diğer sair (çeşitli) giderler" ismi ile kaydedildiği görülmektedir.Bunlarda çoğunlukla 4 Nolu fonksiyon hesabı olan ÇEŞİTLİ GİDERLER grubunun altında açıldığı görülür.
Şu anda kaynağını hatırlayamadığım fakat okuduğum bir yorumda gider kalemlerinin çeşitliliği konusunda şuna benzer bir açıklama vardı.
"Muhtelif veya sair dediğimiz herhangi bir gider grubuna dahil edemediğimiz hesapların yıllık tutar toplamı, ilgili fonksiyon hesabı olan ÇEŞİTLİ GİDERLER hesabının yıllık toplamının %20'sinden fazla olmamalı.." Örneklendirecek olursak;
Çeşitli Giderler ana grup toplamı 20.000 ise altında açılan muhtelif veya sair gider toplamı en fazla 4.000 olması tavsiye edilmiştir.Burada ki %20'lik oranın neye göre belirlendiğini bilmiyorum ama asıl amacın hesapların ve giderlerin mümkün olduğunca ayrıntıya girilerek kaydedilmesi ve raporlanması olduğunu düşünüyorum..

Özetle;
1- hesap planı açmak ve o plana sadık kalmak önemlidir.
2- Düzgün,anlaşılabilir ve detaylı hesap planı oluşturmak firma,banka,kamu veya herhangi bir 3.şahsın kontrolu aşamasında kolaylık sağlar.

O anki evrakları işleyen şahsın veya firmanın ne yaptığını bilmesi değil, (muhasebe) anlamında sizden sonra gelenlerin veya başka 2.veya 3.şahısların ne yaptığınızı veya ne yapmak istediğinizi anlaması önemlidir.

Uzunca bir cevap oldu,kusura bakmayın..
İyi akşamlar,hayırlı bayramlar ve saygılar.
 
Ynt: Hesap planı hk.

Cevaplarınız için çok teşekkürler.Ben uygulamadaki farklılıkları görünce merak ettiğim için sordum. Yalnız sayın demiralın yazdığı gider çeşitleri hesabında 770 in alt hesaplarında bu sıralamayı uygulamada tam göremiyorum. Yani işçi ücretleri 770 01 de değil de başka bir 770 alt hesabında olabiliyor.Tekrar teşekkürler.
 
Ynt: Hesap planı hk.

burada önemli olan ana hesabın işleyişinin bozulmamasıdır. yani 770 e girecek bir gider niteliğinin 760 a açılması gibi.. Bu gibi nitelikler ana hesabın işleyişini bozmuyorsa sayı ile kodlamakta o kadar önemlilik arz edeceğini düşünmüyorum.
Kaldıki gider çeşitleri tavsiye üzerine tebliğ edilmiştir. Yani bunun üzerine firmalar kendi gider grup ve çeşitlerini diledikleri gibi kodlayabilirler. Tabi tekrar altını çiziyorum önemli olan ana hesabın işleyişinin alt hesaplarla bozulmamasıdır.
 
Ynt: Hesap planı hk.

Maliyet hesapları altında öncelikle gider yerleri, daha sonra gider çeşitlerine göre bölüm açmakta yarar var , zaten tebliğ de bu yöndedir, aksi durumda imalat defteri devreye girer, THP uygunsuzluk ta bir başka konu. İncelemelerde üzerinde çok durulmaması konuyu değiştirmez. Ana hesap önemli derseniz işin ucu başka yerlere kadar gider, hiç alt hesap tutmadan da sağlıklı vergi hesaplanabilir vb....
 
Ynt: Hesap planı hk.

Merhaba,

Kendim gider hesaplarını aşağıdaki şekilde detaylandırıyorum.

Örnek,

770 Genel Yönetim Giderleri
770 00 Merkez Genel Yönetim Giderleri
770 00 1 İşçi Ücret ve giderleri
770 00 1 01 ....
770 00 2 Memur Ücret ve giderleri
770 00 2 01 ....
770 00 3 Dışarıdan Sağ. Fayda ve Hizmetler.
770 00 3 01 ....
770 00 4 Çeşitli Giderleri
770 00 4 01 ....
770 00 5 Vergi, Resim ve Harçlar
770 00 5 01 ....
770 00 6 Amortisman ve Tükenme Payları
770 00 6 01 ...
770 01 Şube Genel Yönetim Giderleri
770 01 1 İşçi ücret ve giderleri
........................
 
Ynt: Hesap planı hk.

Peki bir şey daha sormak istiyorum mümkünse. Şirket inşaat bakım onarım işi yapıyor.(Mesela bir hastanenin sıvası,boyası cs.) Hazır beton,boya, alçı,kereste,kireç vs. bu tür faturaların hangi hesapta izlenmesi doğrudur?
 
Ynt: Hesap planı hk.

740.Hizmet Üretim Maliyeti altında bölümlendirmeniz daha yerinde.
 
Ynt: Hesap planı hk.

şayet işletme merkez ve şubelerden oluşuyorsa ve ayrım yapmak isteniyorsa hesap kodundaki basamak sayısı artar

mesela

191 Ana Hesap / İndirilecek KDV
191.01 Alt Hesap / %1 İndirilecek KDV

191 Ana Hesap / İndirilecek KDV
191.00 Alt Hesap / Merkez İndirilecek KDV
191.00.01 %1 İndirilecek KDV
191.00.08 %8 İndirilecek KDV
191.00.18 %18 İndirilecek KDV

191.01 Alt Hesap / Şube İndirilecek KDV
191.01.01 %1 İndirilecek KDV
191.01.08 %8 İndirilecek KDV
191.01.18 %18 İndirilecek KDV

gibi...
 
Ynt: Hesap planı hk.

191 nolu hesabı biz merkez ve şubeler olarak ayırmıyoruz. Benim asıl takıldığım 700 lü hesaplar. 770-740-760 vs. ve bunların alt hesapları. Hangilerini 770 nolu hesapta ve onun alt hesaplarında izleyeceğimiz ve nasıl alt hesap açacağımız mesela. Bu konuda kitap tavsiyeniz varsa ilgilenirim.Şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: Hesap planı hk.

emansur ' Alıntı:
şayet işletme merkez ve şubelerden oluşuyorsa ve ayrım yapmak isteniyorsa hesap kodundaki basamak sayısı artar

mesela

191 Ana Hesap / İndirilecek KDV
191.01 Alt Hesap / %1 İndirilecek KDV

191 Ana Hesap / İndirilecek KDV
191.00 Alt Hesap / Merkez İndirilecek KDV
191.00.01 %1 İndirilecek KDV
191.00.08 %8 İndirilecek KDV
191.00.18 %18 İndirilecek KDV

191.01 Alt Hesap / Şube İndirilecek KDV
191.01.01 %1 İndirilecek KDV
191.01.08 %8 İndirilecek KDV
191.01.18 %18 İndirilecek KDV

gibi...

sayın emansur zorunluluğu yoktur fakat muhasebe programı merkez ve şube aynı program üzerinden çalışıyor ise merkez ve şube için ayrı kodlar açılır ise karışıklığa neden olabilir aslında pek uygulanan bir durum değildir.

iyi günler...
 
Ynt: Hesap planı hk.

zorunlu değildir 191 i de örnek olarak verdim fakat demirbaşlar hesabı, 770 gider hesapları, 120 ve 320 ler ayrılırsa merkez ve şubeler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olunur...
 
Ynt: Hesap planı hk.

her şirketin hesap planı farklı benimde çalıştığım yerlerde bazıları 191.01.01 - 02 diye açıyorlar
bazılarıda 191.18 kdv- 191.08 kdv diye açıyorlar bildiğim kadarıyla bir sakıncası yok
 
Üst