Hesaplar arasındaki yanlış kaydın etkileri

  • Konbuyu başlatan su_85
  • Başlangıç tarihi
S

su_85

Ziyaretçi
Bir firmada üretimde kullanılan bır makınanın amortısmanının genel üretim giderlerine kaydedilecegi yerde genel yönetim giderlerine kaydedilmesi durumunda, işletmenin karını da göz önünde bulundursak düzeltme yapılması gerekir mi, bu durumun cezası var mıdır, gelir tablosu ve bilancoya etkısı nasıl olur ?

Bu konudaki fikirlerinizi alabilir miyim?
 
Ynt: Hesaplar arasındaki yanlış kaydın etkileri

Amortismanı genel üretim gideri yazarak maliyete atmalıydınız.Direk giderleştirmişsiniz.Yapılacak en mantıklı şey Bu amortisman tutarını gider hesabından alarak maliyet hesabına aktarmak olacaktır. Bunu yapmakla amortismanı olduğu gibi maliyetlendirmiş olacaksınız.En başta güg e atılsa idi belki bir kısmını maliyetlendirecektiniz.Gelir tablosuna etkisi toplam bazda değişen birşey olmayacak ama gider hesabından alıp maliyet hesabına aktaracağınızdan (gider azalıp maliyet artacağından) brüt satış karı düşük, faaliyet karı yüksek gibi görünecektir.Ama gelir tablosu dip tutarını (net kar/zararı) etkilemeyecektir.
Görüşüm bu yöndedir.Saygılar.

730
770
------
151
731
-----
621
151
------
diye düşünüyorum.
 
Ynt: Hesaplar arasındaki yanlış kaydın etkileri

Üretilen Makinanın Toplam Maliyetini ve Birim Maliyetinin hesaplanması noktasında yönetimsel kararların alınmasında problem çıkacaktır.

Amortismanı tutarını doğru ayırdığınızı varsaydığımızda vergi karına bir etkisi olmayacağından elbette bir kamu cezası yok.

Firmanız Oran analizleri yapıyorsa , twolf un dediği etkiler görülecektir.
 
Ynt: Hesaplar arasındaki yanlış kaydın etkileri

Merhaba,

Sayın Basar03

Dönem sonunda Envanterde kalan mamüllere yüklenmesi suretiyle aktifleşmesi gereken; amortisman tutarı direkt olarak kardan düştüğü için matrah farkı çıkar;

Yani Bir kamu cezası var, düzeltilmesi şart,

Saygıalrımla,
 
Ynt: Hesaplar arasındaki yanlış kaydın etkileri

Sayın Uzman anlayamadım,

1.000.-tl Üzerinden ayrılması gereken 200.-tl amortisman tutarını 730 hesap yerine sehven 770 hesapta takip etmişsek

kaçlira MATRAH FARKI çıkar ?
 
Ynt: Hesaplar arasındaki yanlış kaydın etkileri

Burada aslolan bu tutarın GÜG hesabına işlendikten sonra nasıl işlem gördüğüdür..Kalan stokların maliyetine mi eklenmiştir.Yoksa tamamen mamul maliyetine mi atılmıştır.bunu da Sayın su_85 yanıtlayacaktır.Eğer kalan stokların maliyetinde amortisman tutarı olmalı ise matrah farkı çıkacağı doğrudur.Yok eğer,üretimden sonra elde üretilen mamul kalmayıp tamamen satılan mamul maliyetine atılmışsa kar/zarar değişmeyecek brüt kar ile faaliyet karı değişecektir.Yanılıyorsam lütfen düzeltin.Saygılar.
 
Ynt: Hesaplar arasındaki yanlış kaydın etkileri

Sayın SU85
fazladan bir virman fişi kesmek dışında size ekbir külfet gelmez.
Eğer matrah farkı geliyorsa örneklerle açıklanmasını rica ederim.
 
Ynt: Hesaplar arasındaki yanlış kaydın etkileri

sanırım burda kasdedilen şu mesele. şimdi iki durumda ele alalalım. önce bazı öndeğerler verelem.

1000 tl satış.
200 tl alış
100 tl de dönem sonu stok olsun.
25 tl amortisman olsun

şimdi ilk durumda doğrudan ggy ye atmanız halinde durum şu olacak
1000 (+)
100 (+)
200 (-)
25 (-)
kar 875
şimdi birde maliyeti mamül maliyetine gönderelim. dikkat ederseniz dönem içinde 200 tl lik mal alınmış. bunun sadece 100 tl si kullanılmış. kalan 100 tl si devretmiş. yani amortismanın 25 tl nin yarısı dönem içinde kullanılan 100 tl ye ait diğer yarısıda sonraki döneme devreden 100 tl ye ait.
yani:
1000 (+)
100+(12,5) 112,5 (+)
200+(25) 225 (-)
kar 887,5
gördüğünüz gibi iki durum arasında matrah farkı çıkıyor. yani sizin 730 hesaba atmayıpta gygde gösterdiğiniz amortisman payının dönem sonu stok mamülleri üzerindede payı olacağından vergisel açıdan proglem yaratır. o yüzden bu durumu düzelmeniz en doğrususdur kanımca... saygılarımla...
 
Ynt: Hesaplar arasındaki yanlış kaydın etkileri

Gördüğüm kadarı ile üretime %50 eksik gönderdin diye amortismanıda olması gerekenden %50 eksik ayırıyorsun. Yani hiç üretmesen hiç amortisman ayırmayacağız öylemi :)))
2009 da eksik üretti diye geriye kalan amortisman tutarınıda 2010 da ayır ama K.K.E.G. Yaz demeniz gerekiyor herhalde.

Amortismanların üretime bağlı olarak ayrılması gerektiğinide ilk defa öğrenerek, Sayenizde bir yaşıma daha girmiş oldum.

Sayın SU85
fazladan bir virman fişi kesmek dışında size ekbir külfet gelmez.
 
Ynt: Hesaplar arasındaki yanlış kaydın etkileri

sayın başar sanırım olayı yanlış anladınız. bir üretim işletmesinde mamaülün mamül hale gelinceye kadar ki yapılan tüm giderler o mamülün toplam maliyetini oluşturur. ancak doğrudan maliyete yüklenebilen değerler vardır birde yüklenemeyen değerler vardır. yüklenemeyen değerleri biz dağıtım anahtarları vasıtası ile orantılı olarak üretilen tüm mamüllerin maliyetine yükleriz. br misalle konuyu pekiştirelim. misali oldukça uzatacam konunun tam oturması için. şimdi bir mamül üretmek için safhalar
1- hurda demir aldık 100 tl den maliyet:100
2- hurda demirin nakliyesine para verdik 2 tl, noldu demirin maliyeti bize 102 tl
3- demiri eritmek için büyük ocağa attık. tabi ocak havayla çalışmıyor. ocağın yanması esnasındada bir 30 tl gitsin maliyet : 132
4- eritilmiş demiri dökeceğimiz kalıp modl yaptırdık 12 tl maliyet: 144
5- e bu kadar işi görünmez güçler yapmıyor işçilere ücret ödedik 5 tl maliyet: 149
6- kalıba döktük ve parçamız meydana geldi. hadi birde bunu taşlatalım. malzeme güzel görünsün 15 tl maliyet: 164
7- şimdi geldik püf noktasına işin. alınan demri eritmek için kullandığımız ocağın yeni alındığını varsayalım. ilk yıl ayrılması gereken toplam amortisman 1000 tl diyelim. bu 1000 tl nin gideceği yer bellidir. üretimle ilgilidir ve genel üretim gideridir. iyide bunuda diğer üretimle ilgili olan değerler gibi bir şekilde mamül maliyetine yüklememiz gerekiyor. 1000 tl amortisman 1 ton mamül üretmiş sayalım öz konusu dönemde. 1000/1000 =1 yani dağıtım anahtarını kg varsayarsak. 1 kg mamüle 1 tl amortisman maliyeti düşüyor. bizim ürünümüz 5 kg olsun buda +5tl daha maliyet demektir. yan elimizdeki toplam ve son maliyet 164+5=169. bu 169 sizin o mamülü üretene kadar ki katlandığınız toplam maliyet. ve bu mamül dönem sonu itibari ile satılmaz ve elde kalırsa siz dönem sonu stoğunu hesaplarken bu 169 tl lik bedeli baz almak zorundasınız. umarım buraya kadar kendimi yeterince ifade edebilmişimdir.
şimdi gelelim ikinci konuya. doğru diyorsunuz. hadi hiç üretim yapılmadı. mamülde üretilmedi. ilk madde malzmede alınmadı. yani elde sıfır stok. ayırmıyalım mı şimdi amortismanı? tabiyki ayıracaz. e ayırıyıp nere yükleyecez. elde stok yok. üstadım bu durumlar için hesap planında 680- çalışmayan kısım gider ve zararlar diye bir hesap tanımlanmıştır. işte oraya atacaksınız. ve o kalemde giderleştireceksiniz. neticede üretim için mal edilmiş bir makina ve üretim yapılmamış. ama makinanın amortismanı ayrılmış. bu durumda ancak 680 hesabı kullanarak yevmiyeleştirebilirsiniz. saygılarımla üstadım.
 
Ynt: Hesaplar arasındaki yanlış kaydın etkileri

lisede metal işleri okumam sebebiyle yazdıklarınız zevkle ve gözümün önüne getirerek okuyabildim.Buraya kadar anlamadığım bir şey yok. anladım.

Peki örneğinizde verdiğiniz 5 kg ürüne 5 tl amortisman yüklediniz. Oysaki 1.000.- tl ayıracaktınız. aradaki 995 tl yi madem üretim maliyetine veremediniz neden sizinde bahsettiğiniz gibi 680 hesaba veya başka bir hesapta takip etmediniz.

1.000 tl amortismanın 1 ton mamul ürettiğinide varsaydınız.
Dönem sonunda 1 adet satsanızda hiç satmasanızda yani elde kalısa sizin amortisman gideriniz 1.000 tl dir,
değişen tek şey takip ettiğiniz hesaplardır,
amortismanı takip ettiğiniz hesaplar her halukarda gider hesaplarıdır,
sonuçda Matrah farkı sözkonusu değildir, sadece gelir tablosunda maliyetin dikey geçisi sözkonusudur.

1.000.- tl amortismanın sadece 5 tl si satışların maliyeti hesabında görülecekse 995 tl sini her halukarda diğer gider hesaplarında takip edeceğinizden matrah farkı çıkmaz. Sadece satışların maliyet düşecek ama aynı oranda diğer olagan gider ve zararlar artacaktır.(siz 680 dediğinizden)
 
Ynt: Hesaplar arasındaki yanlış kaydın etkileri

hayır üstad gene ankalaşamadık:) bak şimdi. ben diyorumki söz konusu dönemde 1000 kg mamül retilmiş. bunun her bir kg ına 1 tl maliyet düşüyor. imal edilen ürün 5 kg yani buna yüklenen mamül 5 tl. kalan 995 tl üretilen diğer 995 kg mala ait. ve ben diyorumki bu 5 kg lık mal elimizde kalmış. yani diğer 995 kg lık mal satılmış. gene yani::) 995 kg lık mala yüklenen 995 tl lik amortisman zaten üretilen memül maliyetine gitmiş. elimizde sadece 5 kg mal ve bu mala yüklenen sadece 5 tl lik amortisman kalmış. ben tam bunu kasdediyorum işte. saygılarımla...
 
Ynt: Hesaplar arasındaki yanlış kaydın etkileri

995 tl 995 kg lık malın satılması neticesinde satılan mamül maliyetine gitmiş. sanırım böle daha net...
 
Ynt: Hesaplar arasındaki yanlış kaydın etkileri

Bu kadar yazışmadan sonra , soru sahibi su85 herhalde bir kanaate varmıştır.
 
Üst