fonradar

Hibe İle Alınan Makina Ve Demirbaşlarda Amortisman

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SUF
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

SUF

Firmamız %50 hibe ile fabrika binası inşaatı yaptı ve makine, demirbaş aldı. Henüz makinaları kullanmaya başlamadı. Benim sormak istediğim makinaları ilk etapta 258 yapılmakta olan yatırımlar hesabına Temmuz ayında aldım. Makinalar kullanılmaya başlamadığı için bu makinalar üzerinden amortisman ayırmadım. Makinaları ilgili hesaplara devir edip amortisman ayırmam gerekirmi yoksa kullanılmaya başladıktan sonra mı amortisman ayırmalıyım.

O halde tamam sorun yok. Kullanıma hazır ise, henüz fiilen kullanılmasa bile amortisman ayırabilirsiniz. İsterseniz 5 sene daha kullanmayın hiç önemli değil, yeter ki kullanıma hazır olsun.

Yalnız size önerim mutlaka makinenin kullanıma hazır olduğuna dair kurulumu yapan teknik servisten bir belge, tutanak v.s alın ve bunu faturanın arkasında belgelerinizde muhafaza edin. İleride sorulduğu zaman ispat vesikası olur.

Bu arada forumda biraz arama yaparsanız daha önce benzer konularda daha detaylı yasal açıklamalar yaptığım başlıklar vardı, kafanız daha netleşir.

Kolay gelsin.

Ek bir bilgi makineler fiilen kullanılmaya başlayıncaya kadar ayıracağınız amortismanları 730 değil de 680 kaydedin. Mamul maliyetine pay vermeden direkt gider yazabilirsiniz böylece.