Hisse Devrinin Bir Neticesi

Üyelik
23 Ocak 2007
Mesajlar
23
herkese iyi çalışmalar dilerim.

diyelim ki bir ltd. şti. ortağı 100.000 YTL. ye karşılık gelen hissesini şirketin bir diğer ortağına devretti. bu durumda hisseyi alan ortak için 100.000 ytl. yi nasıl ödedin sorusu ile karşılaşır mıyız? Sözkonusu hisseyi devreden ortağa banka kanalıyla 100.000 ytl. nin ödenmesi mi gerekir?

Ve hissesini devreden ve devralan ortak için bu devir işlemi neticesinde herhangi bir vergi hesaplanmalı mıdır? hangi durumlarda vergi hesaplanmalıdır?

bu konularda bilgisini paylaşacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum ve iyi çalışmalar diliyorum.
 
Ynt: hisse devrinin bir neticesi

Merhaba,
Hisse devirlerinde bir tüzel kişilik olarak şirketin herhangi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır. Alıcı ve satıcı elbette Ticaret Kanunu ve Vergi kanunlarının yaptırımlarına karşı gerekli önlemleri alarak ödemeyi bankadan yapma, (satıcı için) eğer satıştan gelir elde ediliyorsa beyan etme gibi yükümlülükleri yerine getirmelidir. Sizin herhangi bir vergi hesaplayıp stopaj yoluyla ödemeniz zaten mümkün değil, ödemeyi şirket olarak isiz yapmıyorsunuz.

Eğer hissesini devreden ortak ile ilgili gelir vergisi hesaplama ve beyan ile siz ilgilenecekseniz, Hisse devri ile ilgili olarak gelirlerin beyanı hakkında GV Kanunu Mük.80-81 ve 82. maddeleri okumanızı öneririm. Ondan sonra takıldığınız noktada sorunuzu takıldığınız noktaya odaklayarak tekrar sorabilirsiniz.
 
Ynt: Hisse Devrinin Bir Neticesi

sn başkan,

sadece bilgi mahiyetinde bir şey ilave etmek isterim yazınıza.

şirket ortaklarının kendi aralarındaki hisse alım-satımları bankadan ödeme yükümlülüğüne girmiyor.

ancak ileride ispat oluşturması için bankadan yapılması iyi olur.

saygılarımla
 
Ynt: Hisse Devrinin Bir Neticesi

Eğer hisseler nama yazılı ise " Hisse devir sözleşmesi" imzalanıyor. Bu sözleşmede de ... kadar... bedelli hissemi..... ye devir ettim bedelini de tamamen aldım deniyor.
Şart değil ama bunu yazıyorlar.
Burda önemli husus devir eden veya alan taraflardan birinin FİRMA olmasıdır. Eğer bilanço usulune tabi bir şahıs firması veya kurum ise tevsik konusu gündeme gelecektir.
Defterlerinize yazabilmek için mutlaka banka kanalıyla ödeme yapmış olmanız gerekir. Tamer bey bu konuda haklıdır.
 
Ynt: Hisse Devrinin Bir Neticesi

Merhaba

tüzel kişilik için değil, şahıslar için bir mükellefiyet doğar mı diye sormalıydım haklısınız.
burada beni en çok düşündüren para aktarımının 8.000 ytl. yi aşmasından dolayı banka hesaplarını mı kullanmamız gerektiğiydi. Ona da gerek olmadığı anlaşılıyor.

soruma yanıt verdiğiniz için sizlere teker teker teşekkür ediyorum. iyi çalışmalar dilerim.
 
Üst